Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umakart. jádro

Od: milena8421® odpovědí: 8 změna:
Zdravím všechny odborniky, dom. kutily a jiné šikuly. Potřebovala bych poradit, čím nejlépe odstranit
mapy lepidla, které na umakart. jádru zůstaly po odstranění letité samolepicí tapety. Bojím se aby přípravek nenarušil - nerozleptal povrch jádra. Případně jakým nátěrem by se dalo jádro zkulturnit a
zbytky lepidla mohly pod ním zůstat. Mapy lepidla jsou vidět, oproti zbytku jádra se lesknou. Na drahou přestavbu jádra nemám peníze ale chtěla bych ho nějak vylepšit. Zkusila jsem na odstranění lepidla použít silný odmašťovač W5 ale lepidlo se ani nehnulo, tak dobře drží. :)
Předem moc děkuji za rady. Milena.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obávám se, že řešení je pouze přelepit další tapetou.

doplněno 12.03.16 13:09:

to lino je vynikající nápad ! - to zkusím v garáži :) Díky !

jabraka*
hodnocení

2x

Věnovat revitalizaci povrchu umakartu nějaké prostředky je neefektivní.Pokuste se za poměrně malých investic renovovat povrch nalepením odolného materiálu.Mám bohaté zkušenosti s těmito aplikacemi,nejlevnější je použití lina.Zvolíme lino s měkkým povrchem a bohatou dekorací kachlí,které nalepíme pomocí akrylátových,nebo silikonových lepidel přímo na umakert.Protože lino bude celostěnové,není problém,že by nedrželo.

Další možností je použití ABITIBI desek,je to dokonalá imitace obkladaček,ale je to poměrně drahá aplikace-.

Nakonec není neschůdné i obložení keramickými obklady.Protože je nutná úprava povrchu pro tento způsob zkrášlení koupelny,je to postup dražší a náročnější.

Jsem tu k další poradě v této rekonstrukci

JABRAKA

hodnocení

Myslíte takové to pěnové lino co se dává do koupelen a na WC..? To by možná nebylo špatné, asi by se s ním i dobře pracovalo. Díky, M.
jabraka*

Ano takové lino jsem aplikoval 3x.

JB

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
návody na vylepšení umakartu jste dostala (nevím, jestli vám k něčemu jsou - já mám třeba o vylepšení umakartu zase jiné představy než doporučované, ale budiž) - budu se držet vaší otázky - čím dostat dolů lepidlo ze staré samolepící tapety?
Každé lepidlo obsahuje nějaké rozpuštědlo, kterým se ředí (upravuje na potřebnou konzistenci) a zároveň tím jde i odstranit. Ale určitě to nebude žádný odmašťovač - ty by ta tapeta musel být nalepné předtím něčím mastným (třeba v nadsázce sádlem). Ve vašem případě bych začal běžně dostupnými ředidly a chemikáliemi - benzin, C 6000 (nitroředilo), aceton. Ředidla typu S 60xx (6001, 6003, 6005, 6006) nemá smysl ani zkoušet - jsou málo agresivní na očistění povrchu (něco jiného bylo, pokud by šlo to jádro celé do ředila namočit (to je blbost co ;) - pak by to fungovat mohlo, ale to nejde.
Pokud se nechytnete s ředidly, pak je možnost zkusit některý z odstraňovačů starých nátěrů založených na principu ředidel (pozor - jsou i odstraňovače starých nátěrů založené na bázi louhů, ale to jsou pro váš účel nevhodná - po použití se smývají velkým množstvím vody a to v bytě jaksi nejde). Tyto ředidlové ostraňovače mají v sobě i jiné agresivní chemikálie než jsou běžně na trhu a umí tak odstranit i některé běžnými způsoby neodstranitelné hmoty (lepidla, barvy).
Poškození umakartu těmito přípravky se bát nemusíte - umakart se chová netečně vůči všem běžně dostupným rozpouštědlům (ředidlům) - osobně odzkoušeno - jediné, co nemám odzkoušené, jak by reagoval na silné louhy nebo kyseliny, ale jejich použití ve vašem případě stejně nepřipadá v úvahu. Umakart lze poškodit pouze mechanicky - rýpanci, poškrábáním, takže smirek na to určitě neberte.

hodnocení

Díky moc za rady, asi zkusím to ředidlo. Myslím že to C 6000 je nějaké univerzální že? Kdyby to nedopadlo tak holt se to pak něčím přelepí ale to bych asi sama nezvládla. Na takové velké plochy jsou asi třeba min. dva a
a to ještě šikovní. :) Myslela jsem i na nějaký nátěr, jeden čas docela
frčel nějaký variopaint ale s tím prý se to taky musí umět, jinak se brzy
odlupuje. No uvidím jak bude jádro vypadat jestli se mi povede odstranit
to lepidlo, má docela pěknou hnědou barvu. M. :)
doplněno 12.03.16 15:08: Chtěla jsem se ještě zeptat na váš typ jak vylepšit ten umakart pokud bych se vešla do 10.000,-Kč. Děkuji.

hodnocení

0x

Pokud to byly samolepící tapety, pak na zbytky lepidla toto srovnanicen.cz/... Máme s tím výborné zkušenosti, stačí namočit, chvilku nechat působit a pak hadrem, ještě namočeným v roztoku, stírat. Vyzkoušíte, odstraníte. Jsou i jiní výrobci, my používáme toto

doplněno 12.03.16 21:00:

Ze zkušenosti, ne "mohlo fungovat"ale opravdu lze poměrně lehce odstranit zbytky lepidla, papírové samolepky a podobné...

hodnocení

Mockrát děkuji. M.
doplněno 12.03.16 15:05: Koukám že jsou to přípravky přímo na ty lepidla tapet ap. Tak to by mohlo
fungovat. Mockrát díky. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]