Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyřešit nepravidelnou spotřebu teplé vody

Od: ryby® odpovědí: 9 změna:

Řeším problém s nepravidelnou spotřebou teplé vody a její ohřev. V domku je ve sklepě elektrický bojler napojený na plynový kotel tak, že se chová jako radiátor, proto když je voda ohřátá, zavírám ručně bojler. V domě není noční proud, proto v době mimo topnou sezonu také musím hlídfat a ručně otvírat a zapínat plynový kotel pro ohřev vody v bojleru. Toto lze zajistit o víkendu, přes týden je v domě jen 1 senior, který nemá možnost ručně sám obstarávat. Mám do koupelny v patře připojit 1 malý elektrický bojler na cca 20 l, který by pokryl jeho spotřebu? Případně lze řešit i jinak?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rozdíl ve spotřebě el.energie NT a VT je mnohdy minimální a komfort prostě k nezaplacení - mám 80l bojler nonstop zapojen a kdykoliv si můžu dát sprchu. Do kuchyně pod dřez jsem dal 10l bojler čistě pro úsporu materiálu při rozvodech vody, ale i pro rychlejší teplou vodu - tj. úspora vody.

Ano, doporučil bych další bojler na elektřinu přímo v místnosti, ale dal bych alespoň 50litrů.

hk
hodnocení

0x

Zaveďte si noční proud, to přece není nic složitého.

figurek*
hodnocení

0x

promiňte, já nějak nerozumím vašemu zapojení. Máte elektrický bojler zapojený na plynový kotel jako radiátor? Teplou vodu pouštíte do vodovodu přes kotel? To je ale hodně špatný nápad.

Radím : zaveďte do domku noční proud. Investice není zase tak moc velká a vyplatí se.

hodnocení

V době topné sezony, kdy běží plynový kotel je bojler využívaný pro ohřev vody plynem, tedy jako "další radiator". Mimo topnou sezonu byl zapojený do el .zásuvky. To byl stav, kdy byl dům užívaný plně. Nyní je tam přes týden 1 senior a o víkendu ještě já. Potřeba vody nyní velmi klesla a přes týden není opravdu potřeba doohřívat stále celý velký bojler. Proto jsem zvažovala, zda má zavedení nočního proudu cenu a není cestou ten malý bojler přímo v horní koupelně. Navíc pokud je teplá voda v bojleru, nahoře se musí odtočit velké množství vody, než začne téct teplá, to by se tím asi také vyřešilo.

hk

Ale jo, když neplánujete fongovat běžně jako domácnost na teplou vodu, kupte ten ohřívač. Nemám rád taková řešení, protože v součtu to bude dražší, než udělat hned jednu pořádnou obnovu ohřevu teplé vody.

hodnocení

0x

My jsme náramně spokojeni s tímto řešením z Dražic. Máme v baráku dva, jeden v přízemí, jeden v patře. Bohatě stačí nahřátá voda na jedno vysprchování. Za 25 minut se znovu nahřeje další várka.

Jak vyřešit nepravidelnou spotřebu teplé vody

zakus*
hodnocení

0x

Rozdíl mezi NT a VT je podstatný. Např. jistič 3x25A D25d ČEZ Etarif je cca VT 4,58 Kč/kW a NT 1,92 Kč/kW.

Předělávka na NT může být v ideálním případě za 3 000,- nebo taky za 15 000,- (i více) dle místních poměrů.

V tomto případě je řešení dát co nejblíže k místu odběru třeba i ty 20 l Dražice. Musí být připojen min. kabelem CYKY 3C*1,5 a jištěn jističem 10A.

hodnocení

0x

Namiesto ručného zatvárania si do systému topenia nainštalujte trojcestný ventil,ktorý bude prepínať medzi topením a bojlerom a spínanie od termostatu bojlera,ktorý podľa vášho popisu je asi kombinovaný,sa dá prepojiť na spínanie plynového kotla,aby dohrial vodu pri poklese.No odpustiť ju bude potreba.Táto vec sa už rieši cirkuláciou vody,no vtedy už idú dve trubky na teplú vodu a obehové čerpadlo.Čo sa týka ďalšieho bojlera na elektriku,tak to bolo popísane hore.

nikdo*
hodnocení

0x

Zavírání vody jde řešit dvoucestným ventilem, ovládaným od termostatu boileru. Stejně tak je možné od stejného termostatu řídit spouštění plynového kotle. Nevím, jaký máte typ kotle a boileru, ale i když kotel nemá vývod přímo pro ovládání zvenčí, dá se použít vstup pro venkovní termostat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]