Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba vody za rok

Od: suzymon® odpovědí: 17 změna:

Zdravím. Ráda bych se Vás zeptala, kolik máte průměrnou spotřebu vody za rok. Jestli to ovšem víte. Mně přišli dnes odepisovat spotřebu a já jenom za 5 měsíců spotřebovala přesně 11 kubíků vody. Vodou neplýtvám, vanu nenapouštím, sprchuji se, mám myčku nádobí a peru maximálně dvakrát do měsíce, protože jsem sama a moc toho neušpiním. Nejde mi do hlavy jak jsem mohla spotřebovat takové množství vody. Třeba za celý den nejdu kohoutek otevřít, protože nemám potřebu. Je možné, že by voda někam unikala, nebo že by bylo špatné počítadlo? Děkuji za odpovědi. Ale spíše by ne zajímala ta spotřeba ostatních. Bazén nemám a vodu na zahrádku mám ze studny.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

11000 l za 150 dní (tedy 5 měsíců) je 73l/den...

To je hodnota, která je již v podstatě pod hranicí hygienického minima..(které je dle WHO 100l/os/den).

Takže Vaše spotřeba vody je úplně standardní u člověka který šetří.

Méně lze dosáhnout snad jedině v případě, že se člověk nemyje...a nádobí myje v potoce..

hodnocení

*smich* Martine to jste mne rozesmál a uklidnil. Tak to jsem ráda. Já jsem dříve měla vodu ze studny, takže vůbec žádnou představu o opravdové spotřebě vody nemám. A že šetřím, to je pravda. Mám to vrozené. Mne to překvapilo proto, že moje kamarádka která bydlí kousek ode mne mi říkala, že za rok zaplatila 2.700 Kč a to jsou tam tři lidi a o víkendech někdy i pět a někdy zalévají i zahrádku. Tak asi mi neřekla správnou cifru...

Také bych řekl, že Vaše kamarádka nemluví zcela pravdu...(nebo máte cenu za m3 vody nějak extra nízkou).

Pokud by měla průměrnou cenu za m3 někde na úrovni 73Kč/m3, tak by u nich byla spotřeba necelých 35l/os/den...a tomu již opravdu nevěřím.., snad jedině by patřila k jednomu našemu tmavému etniku (ale ti se zase nemyjí, takže tam je spotřeba vody nulová...).

hodnocení

Martine taxu máme stejnou a já se dneska toho pána co to zapisoval ptala. Je to 82 Kč za kubík. A ona není tmavé pleti, jsou normální :-D, ale si mi neřekla tu správnou cifru. A vím, že to nejsou špindírové. Spíše něco plácla bez přemýšlení.

pohanka*

Suzymon - jenom pro upřesnění - mluvíte o spotřebě vody - tedy o kubíkách. Potom mluvíte o kamarádce a to v penězích. To se nedá porovnávat, protože v té ceně může být i stočné. Tedy byste musela vědět kolik kubíků má kamarádka a za jaké období, v kolika lidech (3-5), teprve potom můžeme porovnávat.

doplněno 10.03.16 21:22:

Když jsem odečítala vodu, tak byly měrné jednotky tomu, kdo neměl vodoměr. Jestli si to dobře pamatuji, tak to bylo ještě odstupňované podle vybavení (suchý záchod, voda ohřívaná elektřinou nebo kotlem na tuhá paliva apod). Též chataři měli úlevu.

Pokud máte teplou vodu z kohoutku, splachovací WC, a pračku , tak za rok byla spotřeba okolo 44-46 metrů krychlových na jednu osobu.

Tedy šetříte a jste v normě.

hodnocení

Pohanko ale já tohle vím. Platíme obě stejně. Vodné stočné, cena kubíku 82Kč. v tu chvíli, kdy jsem se o ceně bavily, tak mi kamarádka nemohla z hlavy honem říci kolik přesně kubíků, neměla fakturu před očima, ale pamatovala si tak nějak přibližně kolik zaplatila. Počítá se období jeden rok u ní, u mně to bylo pět měsíců. U ní tři osoby, já jsem sama. Bydlíme v jedné ulici, kousek od sebe.

doplněno 10.03.16 20:17:

Když vím kolik stojí kubík je jednoduché vypočítat kolik kubíků je vypotřebováno, když znám i tu správnou cifru.

doplněno 11.03.16 11:21:

Samuraji, jestli to bylo na mne, tak nestěžovala jsem si! Ptala jsem, se jestli to je normální průměrná spotřeba a uvedla jsem svůj příklad. Jsem s odpověďmi spokojena a hlavně zjištěním, že mi počítadlo dobře funguje, protože jsem byla schopna napsat, že mi to naměřilo nepřiměřenou spotřebu, ať to přijdou odmontovat a zkontrolovat. A to se v případě, že by bylo počítadlo v pořádku, musí zaplatit. Tak tomu jsem se díky odpovědím vyhnula. Ale asi to byl od Vás jenom řečnický obrat, to že si nemám nač stěžovat. Já jsem prostě puntíčkářka, mám takovou blbou povahu, všechno pořád rozebírám;) a mnohým tím lezu na nervy. Tak těm se omlouvám, ale nevím jak bych svou šťouravou náturu změnila...

xart*
hodnocení

2x

Uvádí se, že průměrná spotřeba vody je kolem 90-120 lity na den a osobu, ale klidně to může být i 200 litrů. Myslím, že jste celkem "pod průměrem" ;). Dost proteče třeba záchodem, při ručním mytí nádobí, praní a třeba i při sprchování, pokud se sprchujete 10 minut v kuse ;)

hodnocení

Xart i Vám děkuji. Člověk si ani neuvědomí kolik vody za den spotřebuje, dokavaď to nějaké počítadlo nezaznamená. A je pravda, že někdy umývám nádobí pod kohoutkem a tekoucí vodou, i když mám myčku. Prostě nemám tolik nádobí, když jsem sama. 10 mimut se nesprchuji, teda asi ne, já jsem si to nikdy nestopovala.

doplněno 10.03.16 20:15:

Milane, tak vidíš. Já jsem se toho pána také ptala jestli to je hodně, nebo málo. On mi řekl, že to záleží na okolnostech. Že jsou lidé, co mají i 80 kubíků ročně. A má pravdu, v tom je logika. Proto jsem chtěla vědět tu průměrnou spotřebu, abych se nějak orientovala. Pro mne bylo nejlepší srovnání s tou mou kamarádkou, protože je vedle a vím kolik jich tam je a vím jak asi vodu používají. Já jsem s ní dneska mluvila a jsme dohodnuté, že si pak porovnáme faktury, až nám přijde vyúčtování. jen tak pro zajímavost. I ji to zajímá. Tak pak uvidíme.

doplněno 10.03.16 21:16:

xy děkuji i Vám za odpověď. Pomohla mi, jsou to srovnatelné příklady. Doufám že si to přečtete, už nemohu odpovídat přímo.

doplněno 11.03.16 08:09:

Také se v létě sprchuji víc než v zimě, ale teď mám sprchu přímo na zahradě a vodu ze studně. Nechala jsem si to tak udělat, když mi odpojovali čerpadlo, které mi rozvádělo vodu do baráku a už ho nepotřebuji, když mám teď tu městskou vodu. A ještě jednou všem děkuji za odpovědi, pomohlo mi to, protože jsem si udělala průměr spotřeby v domácnostech a už chápu proč jsem spotřebovala 11 kubíků. A hlavně že to je úplně normální spotřeba. Já to srovnávala jenom s tou kamarádkou a protože to máme vlastně v baráku zařízené úplně stejně, tak mi nešla její spotřeba v porovnání s tou mojí do hlavy. Ale ona se určitě spletla. Nebo byla voda v té době levnější. Ona má městskou vodu už pět let, já teprve pět měsíců a když jsme se o spotřebě bavily, tak to bylo asi před dvěma roky. Jak už jsem řekla, včera jsem s ní mluvila a spolu porovnáme naše faktury letošní.

xy
hodnocení

2x

dělám vyúčtování vody pro naši bytovku

já - žiju sama, pračku tak 2x za měsíc, myčku na nádobí nemám, nádobí málo -obědy v práci 29 m3

stará devadesátiletá sousedka , rovněž žije sama 35 m3

rodina s třemi malými dětmi 153 m3

dva manželé, velku část roku na chatě 25 m3

hodnocení

1x

Paní kolegyně,

já s manželkou 29 kubíkú, za rok 2015 víkendy jsem mimo byt

sousedi 1x dítě 62 kubíků

sousedka +3 děti 96 kubíků

dolní soused + 1 dítě 43 kubíků.

Teď koukám, jak malou spotřebu mámě, koupu se v práci a na chalupě, stějně nějak málo..

m123*
hodnocení

0x

Jste šetřílek. Já mám spotřebu ročně tak 50 kubíků. Prostě se ráda a dlouho sprchuju. V létě i 3x za den.

hodnocení

0x

Na co si stěžujete? :) my máme dvě děti, pere se obden a za rok spotřebujeme nějakých 170 kubíků. A musím podotknout, že za to může manželka především.

zdena*
hodnocení

0x

Dobrý den,

nepsané pravidlo zní: měsíční spotřeba je cca 2 m3 studené a 1 m3 teplé vody na osobu a měsíc, čili 3 m3. Tj. z praxe,

pracovala jsem na domovní správě. Doma to máme podobně, ač jsme převážnou část roku na chalupě, máme spotřebu

cca 60 m3 za rok na 2 osoby.

hk
hodnocení

0x

11m3 vody za 5 měíců je tedy sakra málo.

isteron
hodnocení

0x

Mám mesačnú spotrebu 6 m3. 2 osoby, pračka 1 x týždenne, kombi WC, sprcha , drez, umývadlo, bez myčky, umývanie v dreze pod tečúcou vodou. Pitná voda len balená.

fex
hodnocení

0x

5 ti členná rodina (4 dospělí, 1 mimčo) 50 kubíků za čtvtletí, což dělá 200 kubíků za rok. Nově máme kanalizace, tzn, vodné + stočné a dělá to nějakých 15 500 Kč ročně

vanasis
hodnocení

0x

Dělám vyúčtování čtvrletně pro naší bytovku a asi se přestanu koupat :) jak to tu čtu (1m3 76kč)

1, 3os- 22m3 , 2, 2os 22m3 , 3, 2os 16m3 , 4, 1os 7m3 , 5. 5os 29m3 , 6. 4os 30m3 , 7. 2os 18 m3 8. 4os 23m3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]