Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napojení krbových kamen do komína

Od: michalmaca odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.Mohl by jste mi poradit.Zda lze připojit krbová kamna na stávajcí používaný komín(jedno průduchový,průduch 20cm) v podkroví.Na komín-průduch jsou napojena v přízemí krbová kamna 8 Kw.Výška komína z podlahy padkroví činí 550cm.Děkuji Máca

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

2x

Dobrý den

Za splnění jistých podmínek to lze, respektive pokud nedošlo v poslední době k nějaké výrazné změně v normách. Ta poslední úprava co jsem četl sice stanovila pro jeden spotřebič jeden průduch ovšem umožňovala (tuším jako novelizace) i napojení dvou spotřebičů a to v těchto případech:

Musí jít o uzavíratelné lokální spotřebiče na TP (teplovzduch) stejného typu výkonu a výrobce (typicky "kamna" ale nemělo by jít o "krbová kamna" a krby, spotřebiče k technolog. ohřevu vody nebo kotle) mělo by jít o jednu obytnou jednotku (tedy ne dva oddělené byty nebo bytové jednotky kterými tento komín průduch prochází) samozřejmě komín by měl svou dimenzí odpovídat výkonu topidel, a účinná výška nad posledním připojeným topidlem by měla být 5 m, tolik "vlastními slovy" přesné znění teď nemám po ruce...

Co se týká pojmu "kamna" a "krbová kamna" zde bych problém neviděl v podstatě jde jen o názvosloví, podstatné je aby byly spotřebiče uzavíratelné, což splňuje i většina krbových kame + co jsem již psal, a pozor výrobce si nesmí v návodu stanovit že kamna je nutno napojit na samostatný průduch! Pokud by to tam výslovně napsal pak by se kamna nad sebe zapojit nemohla!

Co se týká napojení i jiných spotřebičů např. ohřívač vody na TP a krbová kamna v podlaží nad tím, tady je sice stanoveno že napojit nelze avšak dle vyjádření některých "odborníků" je i toto možné v určitých technicky neřešitelných a odůvodněných případech, zkrátka dle toho co jsem četl "není v této problematice úplně jasno", navzdory tomu že norma "mluví jasně"...

Z praktického hlediska by problém být neměl žádný u starých zástaveb kde šlo o jednu bytovou jednotku bylo zapojení kamen do jednoho průduchu nad sebou zcela běžné a prakticky bez problémové, vím to přímo ze zkušenosti neboť jeden známý to tak ještě v domku co zdědil má a nadále provozuje ani s kominíkem neměl žádný problém, (tam by asi byl problém kdyby to tak chtěl "nově zřídit" byť je to přípustné hodně se "cukají" ale když už to tak je napojené většinou problém není) dokonce má v přízemí na komín napojena nejen kamna ale i lázeňská kamna což by dnes asi již vyhovět nemělo...

Co se týká komínu tak 200 mm průměr by měl být pro dva spotřebiče do 16 kw dostatečný, co se týká účinné výšky tak aby nad posledními kamny bylo dodrženo 5m musely by být napojeny cca 50 cm nad podlahou což je dost nízko, kamna ale většinou /záleží konkrétně o která jde/ nejsou-li příliš náročná na tah pracují dobře i třeba se dvěma třemi metry čili při napojení v průměrné výšce cca 70 cm by účinná výška cca 480 (nebo i 450 cm) měla úplně stačit, oficiálně ale je-li účinná výška nižší se musí prokázat výpočtem že komín vyhovuje.

Byť by to tedy u Vás dle mne šlo a problém by být neměl, kominíci to "nechtějí dělat" a většinou tlačí zákazníka do nutnosti samostatného průduchu ačkoli nemají zcela pravdu. Pokud to chcete mít vše "oficiální" jak má být pak doporučuji sehnat si známého kominíka a řešit to s ním.

Dalším řešením které by bylo oficiálně bez průtahů je zřízení "amerického komína" neboli komína ve funkci kouřovodu. Na půdu do podkroví si pořídíte jakákoliv kamna na TP ale s horním vývodem pro kouřovod a necháte je napojit přímo nerez rourou jež je izolovaná a vyvedená až nad střechu. Nevýhodou je že je to dražší řešení výhodou je nezávislost na jednom průduchu čímž se vyhnete "různým výkladům normy" protože jak jsem psal "sami odborníci" v tom nemají zcela jasno.

doplněno 10.03.16 08:47:

OPRAVA

AMERICKÝ KOMÍN JE KOUŘOVOD VE FUNKCI KOMÍNA NIKOLI KOMÍN VE FUNKCI KOUŘOVODU JAK JSEM NAPSAL za toto přepsání se OMLOUVÁM :)

hodnocení

0x

Na jeden komínový průduch je zakázáno napojovat lokální spotřebiče umístěné v různých podlažích objektu. Při porušení této zásady hrozí osobám v horním podlaží za určitých podmínek provozu otrava CO.

janm*

Ne zakázané to není za určitých podmínek je to opravdu možné viz. co jsem psal.

uska*
hodnocení

0x

Dvoje krbová kamna na jeden průduch (byť druhé v patře) nejde připojit. Lze takto připojit dvoje kamna, která se nenazývají krbovkami. Ovšem jednotliví prodejci tatáž kamna nazývají jinak. Pohledejte zde v archívu, už se to řešilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]