Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porost na domě

Od: mariero* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den všem. Potřebovala bych poradit.Koupili jsme starý dům, líbí se mi anglické domy porostlé nějakou zelení, moc bych chtěla si nechat takto porůst i náš dům. Nevím kam se obrátit jakou zvolit rostlinu, a hlavně jestli je to vlastně dobré pro dům, který je sto let starý a je převážně z kamene, myslím nejakého vápence a sem tam nějaká cihla...je trochu vlhčí, proto jsem si myslela, že rostlina odvede i vlhkost...nerada bych udělala nějaký kopanec proto se ptám zde...Děkuji moc za všechny odpovědi Marie

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den, když je to, jak píšete, starý dům a ještě k tomu vlhčí, pak bych přímo po něm nic růst nenechával. Rostlina přijímá vodu hlavně kořeny, částečně přes listy (vzdušnou vlhkost, rosu), ze zdiva těžko může nějakou vlhkost vytáhnout, to jsou, podle mě, mýty. Ta rostlina zeď z venku přkryje, podstatně omezí proudění vzduchu kolem zdi z vnější strany, vlhkost zdiva se bude jen zvětšovat (i uvnitř samozřejmě - už tak tepelně vodivá vlhká zeď bude ještě vodivější = tepelný most atd.). U takových starších vlhčích domů jde právě o to, že zdivo musí být pořád na vzduchu, musí luftovat, vzduch z něj tu vlhkost odebírá a udržuje ji na přijatelné hranici. Vlastní zkušenost, známá si nechala starou vlhkou chalupu obrůst břečťanem, ten jak se rozrostl, zeď začala plesnivět, a to z obou stran.

doplněno 05.03.16 21:25:

No já jsem to nemyslel tak, že to je úplně špatně. Jen zkrátka má zkušenost, co si známá tam dala břečťan, tak nebyla dobrá, domek byl relativně v pohodě, jak se to (břečťan) rozrostlo, tak to začalo zevnitř plesnivět, (třeba to tím nebylo, nevím, ale spíš bych řekl, že ano), po odstranění břečťanu bylo vidět, že zeď byla plesnivá i zvenčí, kam až sahal. Třeba jiné rostliny fungují jinak. Toť vše. Na domek, co netrpí vlhkostí, proč ne, tam to asi potíže dělat nebude takové, ovšem s největší pravděpodobností obětujete omítku.

hodnocení

1x

Na domě mám loubinec a v jednom koutě břečťan. Loubinec je hrozný plevel, je za tři roky schopný porůst celý dům, takže se s ním musí pravidelně bojovat a zkracovat. A na zimu opadává, takže dům pak vypadá smutně.

Břečťan sice neopadává, má listy i přes zimu, ale roste hodně pomalu - celý dům je akce víc než na jedno desetiletí.

Zvýšenou (ani sníženou) vlhkost nepozoruji. Co se týká zmíněných myší, zažil jsem je lozit po holé zdi paneláku do čtvrtého patra. Takže nějaký porost to už nevylepší ani nezhorší.

doplněno 04.03.16 18:20: cs.m.wikipedia.org/...

cechacek*
hodnocení

1x

Přísavník ale tříprstý, východ, jih, západ, na sever břečťan, zabraňují v létě přehřátí, před deštěm, zabraňují vlhkosti, tolik názor mého příbuzného anglána a mám dojem, že tam mají daleko horší dešťové klimatické podmínky a větší zkušenosti. Je trošku problém zastřihávat u oken, nepustit do žlabů a střechy, občas se tam usadí různé ptactvo, trochu dělá nepořádek, ale likviduje různý hmyz, pěkně štěbetá.

uska*

Čecháček*palec*. Přesně stejná 20ti letá zkušenost s domem. Před rokem a půl byl dům prodán, nový majitel vše vykopal (přísavník i břečťan) a nyní má mokrý dům z venku i zevnitř. Je úžasné vidět jak porost chrání dům před přívalovými dešti, jak déšť sjede po listech a dům zůstane suchý.

mahan
hodnocení

1x

Také se připojím k této diskuzi.Přísavník loubinec trojcípý jsme měli na domě více než 20let, a nikdy více celý rok jsme uklízeli v zimě na stěně bylo i 30 kosů kteří oklovávali to co nespadlo na podzim,v létě to opylovali včelky osičky padali dolů takové kuličky,muselo se to zametat protože se stalo ,že jsme na nich uklouzli,a na podzim toho listí museli jsme to odvážet traktorem na skládku,bylo to pěkné ale taky práce,jen dodám žádná myš nám do domu nevlezla,a vlhko vůbec ne naopak dům byl suchý a taky starý 100let.Je taky rozdíl zda máte jenom domek a nebo dům patrový.

Porost na domě
Porost na domě #2

figurek*
hodnocení

0x

myši vám polezou až do bytu.

hodnocení

0x

Mám také břečťan, ale ten opadavý. Na zimu shodí listy, ale na jaře krásně obroste. Také mám starší baráček a když je celou sezonu zelený, vypadá to moc hezky. Nebo se to jmenuje přísavník pětiprstý? To už nevím. Ale má to plody, které pak v zimě zobou ptáčci. Také to kvete a je tam plno těch vosiček, které prý jsou užitečné pro zahradu a přírodu. Někde jsem to četla. Ale do bytu mi nikdy žádná nevletěla a to mám v létě okna i dveře otevřené. Teda mám v nich sítě, ale hlavně kvůli mouchám a ne kvůli vosičkám, těm se dovnitř nechce. Už tady bydlím jedenáct let a žádnou vosičku jsem v bytě neměla. Vlhkost vůbec žádná není, nikde. Já mám v bytě spíše suchý vzduch. Plíseň žádná, ani zevnitř, ani zvenčí. Ale baráček vlhký nebyl ani když jsem ho kupovala a břečťan tu nebyl, ten jsem si zasadila sama až potom, protože jsem to také viděla a moc se mi to líbilo. Je to takové romantické...:)

recta
hodnocení

0x

Vubec neni pravda,ze barak na tom s vlhkostí bude hůř naopak.vlastní dlouholetá zkušenost

mariero*
hodnocení

Když máte dlouholetou zkušenost, poradíte kterou rostlinu vybrat? Díky

sebod*

Dejte přísavník, ten to rychle poroste. A k němu břečťan. Ten roste pomaličku. Přísavník "držte na uzdě" tak, abyste ho čas mohl zlikvidovat (až bude dům obrostlý břečťanem)

doplněno 04.03.16 18:56:

a k té vlhkosti. Myslíte, že v Anglii jsou natolik hloupí, že by nechávali domy obrůst, když by porost zvyšoval vlhkost? Mají prověřeno staletími, že dochází k vysychání vlhkosti. Porost chrání celý objekt před povětrnostními vlivy atd

hodnocení

0x
Měl jsem břečťanem porostlou severní a západní část fasády. Vypadalo to nádherně. Voda sklouzla po listí, stěny suché. Ale po desítce let porost zesílil, zhoustl, a nastěhovali se do něj ptáci. Že ráno budili zpěvem, to se dalo přežít... Ale že v břečťanu zůstávalo stále více jejich exkrementů, které smrděly, a fest, od rána do večera a zase do rána, to přeplnilo pohár trpělivosti.
.
Břečťan musel pryč. Strhnout hrubé stonky či větve, nebo co to břečťan má, nebyl problém. Horší bylo, že husté vzdušné kořínky byly tak zažrané do omítky, že jsem trhal i omítku. Nakonec jsem kořínky obrousil drátěným kotoučem, omítka dostala zabrat.
Místo opravy omítky jsem provedl zateplení polystyrenem.
.
Už nikdy břečťan na omítku. Dnes mám v atriu dvě stěny, jižní a západní, porostlé vinnou révou. Vedu ji na dřevěných svislých a vodorovných lištách, omítka netrpí, větrá.
Když zeleň, tak s plody. Mám tam tři odrůdy, modré, bílé stolové a růžové. Pěkně promíchané. A nádherný stín...
.
Našel jsem jen starší foto, porost je v současnosti (bude v létě) hustější.
Porost na domě #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]