Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasekávání trojcestného ventilu

Od: zdenekm® odpovědí: 8 změna:

Zdravím. V RD (rozvody v mědi) jsem nedávno rušil jeden radiátor a dělal další úpravy (resp. to dělal topenář). Do rozvodu se dostal nějaký bordel a pravidelně se mi zasekává trojcestný ventil směšující vodu z kotlového a radiátorového okruhu. Poprvé se zasekl úplně, takže jsem ho demontoval a propláchl - byla tam zaseklá kulička cínu (nebo čím se to letuje). Teď už se nezasekává tolik - pohybem tam a zpět se dá opět rozchodit, ale je to vysoce otravné a při zaseknutí se zbytečně namáhá servo ekvitermní regulace. Na zpátečce od radiátorů mám filtr, ale nečistoty zřejmě kolují v kotlovém okruhu, jinak si to neumím vysvětlit. Jak se toho nadobro zbavit? Doplnit nějaký filtr i do kotlového okruhu? Podobný problém řeším pravidelně - po každých úpravách rozvodů. V zimě když ventil pouští více teplé vody od kotle se to neděje, ale teď na jaře je to fakt otravné.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

topic
hodnocení

1x

Po úpravách by se měl dělat proplach systému...

Udělal bych proplach alespoň kotlového okruhu a určitě bych zkontroloval filtr jestli není děravý, resp. rovnou bych dal novou vložku nebo celý filtr. Pokud po každé úpravě rozvodu projdou nečistoty, tak filtr v pořádku nebude...

jenda2*
hodnocení

0x

Nejen proplach ale na zpátečce se velice doporučuje instalovat filtr. To měl topenář udělat automaticky. Tím spíše, když je tam trojcestný ventil. Byl to vůbec topenář?

hodnocení

Topenář to byl, ale jestli dobrý, to si nejsem jistý. Po uříznutí trubek od rušeného radiátoru nechal zbylou vodu v klidu téct do podlahy...

Ve zpátečce (od radiátorů) filtr mám - ten dokonce kontroloval a čistil. Ale v kotlovém okruhu filtr není - asi to bude chtít doplnit. Jaký byste doporučil? Stačí klasika "topenářský" nebo nějaký modenější - moc se v tom neorientuju. Když už se zase budou dělat nějaké úpravy - jak provést proplach? Teď mám přívod vody do systému na zpátečce u radiátoru který používám pro vypouštění, takže prosté vypouštění a napouštění zároveň asi nebude mít žádný efekt.

jenda2*

eshop-koupelny-topeni.cz/...

Pro čištění usazenin se používá ředěná kyselina solná. Ideální je ji vpustit do radiátorů spodem přes nádobu. Na 200 L v okruhu tak 5 L. a pak čerpadlem tlačit v cirkulaci proti chodu v okruhu, tedy od spodu nahoru. Pak propláchnout vodou a doladit PH na 8,5. Při obsahu zbytku kyseliny se dodá hydroxid sodný, až bude v okruhu správné PH. Pak jen dodat Topekor.

shop.bkp.cz/...

Kyselina rozpouští železité usazeniny a případný vodní kámen.

topic

Do proplachu kyselinou bych se moc nehrnul... Buď pořádně nebo vůbec.

Proplach ideálně výkonné čerpadlo a filtr, nechat chvíli kolovat.

Filtr stačí na zpátečce ze systému.

Nechal téct vodu do podlahy - to není topenář ale prase...

Vodu je nejlepší vypustit do sudu a pak vrátit zpátky. Nebo dešťovku nabranou ke konci dlouhého vydatného deště (už je bez prachu)

jenda2*

Kyselinou se to dělalo normálně a problém v tom není. Dělal jsem to a toho bordelu z radiátorů... Černý marast.

hodnocení

Filtr na zpátečce od radiátorů mám (klasický topenářský - sítko vypadá ok, něco málo se tam pochytalo), ale obávám se, že přes něj část nečistot nějak prošla a teď koluje v kotlovém okruhu. Proplach už mám s topenářem domluvený - prase to nejspíš je, ale tady na vesnici je člověk rád, že sem vůbec někoho dostane. Tohle už je druhý. Ten první byl ještě větší prase a navíc dost natvrdlý. Holt to člověk musí víc hlídat no...

samouk*
hodnocení

0x

Dobrý den,já se řídím tímto heslem,že to co si neudělám sám,tak nemám,bez ohledu na to,oč se jedná a také žiji na samotě u lesa,jsem důchodce 70 roků a světe divte se,mám stále chutě vytvářet hodnoty ve svém rodiném domku v současné době to je instalace akumulační nádrže 500 litrů,při čemž si celé vedení skládám s 1coulových pozinkovaných trubek ve kterých třícestný směšovací ventil nahrazuji třícestným šroubením T-KUSEM a kulovými ventily,což má tu vyhodu,že se mě nic nebude ucpávat,jediná nevýhoda je v tom,že si směšovaní vody ze stoupačky do zpatečky budu zajištovat ručně sám,podle potřeby,stejně tak i ohřev AKU nádrže.Nejsem zastáncem jakéhokoliv přiškrcování topného vedení,když nemusím a lze onu věc nahradit jinak a lépe,bez omezování průtoku,což má své plus.Navíc nabíjení AKU nadrže mohu kdykoliv zavřít,bez žadného vlivu na ostatní topný systém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]