Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
o víkendu se nám podařilo přetopit kotel na TP Viadrus U26 , bylo na teploměru přes 120 stupňů a pojištovací ventil odpouštěl vodu. Nyní máme problém že topí pouze radiátory v 1 patře a v přízemí jsou všechny studené, nevíte kde mohl vzniknout problém? Vodu jsem do okruhu dopustil, zkoušel jsem i odvzdušnit radiatory ale bez výsledku.
Opravdu jste odvzdušnil (několikrát) všechny radiátory při vypnutém čerpadlu a komplet otevřených ventilech?
Napadá mě:
1. Přežilo to čerpadlo?
2. Nemáte třeba namontované termost. ventily, které by to nemusely přežít?
To čerpadlo by mohlo jít poznat i tak, že bude docela vlažná zpátečka, že to prostě jen běží na samotíž.
Nebo tu kontrolu dělám tak, že při vlažném, nebo aspoň ne moc roztopeném kotli pomalinku přivírám ventil oběhu a pokud je čerpadlo ok, tak těsně před uzavřením je slyšet, jak se čerpadlo víc namáhá a jak tím zúženým místem proudí vyšší rychlostí voda.
Díky za rady, opravdu to nevydrželo čerpadlo, sice se točila hřídel ale vrtule roztavená, jelikož je z plastu.
Přetopím každou chvíli. Termostatické ventily zavřou okruh, na kotli 120 stupňů, v kotelně jak ve výtopně. Čerpadlo nějaký klon WILLA. Nikdy se nic nestalo. Ovšem čerpadlo musí být na zpátečním okruhu.
Dát si všude termoventily je opravdu chytré... "Přetopím každou chvíli" a neřešit to ještě víc. Už chybí snad jen ventily kolem kotle aby šel zavřít...
Od Tebe si nechám radit. Ty ventily tam jsou kvůli plynu. A hned jak se kotel vymění za automat tak bude možná pohoda. Naštěstí dotaci dají protože uhlí se zase stává hlavním zdrojem.
A podstata odpovědi byla, že čerpadlo se dává do zpátečky. Já jsem o radu nežádal, tak sklidni hormon.
Pokud je oběh tak se čerpadlo roztaví i na zpátečce. U vás to čerpadlo zachraňujou zavřené termoventily. A zároveň jsou příčinou přetopení. Prostě to doma máte blbě.
Každý rok nějaký ten kotel vybouchne, vy jste další adept. Ale to je váš problém, mně je to celkem fuk. Hormon je v pohodě, píšu to aby to někdo nevyrobil podle vás.
Proč mám tady řešit svoji soustavu, ... Termoventily jsou jen na polovině radiátorů takže zpátečkou se ženě vše a vždy to čerpadlo vydrželo. To je snad podstata problému. A jak jsem psal je to nějaký klon WILLA. Rozměrově shodné. A je tam bez poruchy již spousty let. Takže Grundffous v zásobě nikdy neupotřebím. Dříve bylo nějaké české čerpadlo NTC či tak nějak. Velké, těžké a to odešlo.
A pojišťovák na 2,2 si hlídám. Uzávěr u něj není. Horší bylo, když kdysi zamrzla otevřená expanzka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.