Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Kupuji nový lustr do kuchyně mám 2 "favority".Oba mají 3 ramínka(3 závity).Jeden trochu menší má patice E 14. Druhý nepatrně větší má patice E27.Jinač vzhledově oba téměř stejné.Provozovat budu bud klasické žárovky nebo LED to asi není ted důležité.Trochu se přikláním k tomu menšímu...Ale prodavač mi vysvětluje že E27 je vždy lepší, pokud mohu volit mám brát E27 více možností,lépe svítí atd... Je to tak? nebo jaký je na to Váš názor? Je to opravdu lepší varianta.
Děkuji
Redukci jde jistě použít, ale jak velká část žárovky pak bude z lustru koukat ven? Pokud se tam tedy vejde na šířku.
Danieli, ukaž mi úsporku 23W s E14.
Tak to bych zrovna netvrdil. Žárovky E14 jsou konstrukčně menší, takže se hodí spíš do malých svítidel. Protože se menší povrch žárovky hůř chladí, dělají se jen do výkonu max. 40 W (výjimečně 60 W). U LED žárovek to ale asi ztrácí opodstatnění. U běžného lustru bych dal přednost žárovkám E27, existuje širší sortiment a jsou (jak žárovky, tak objímky v lustru) mechanicky odolnější.
ja1 - Redukce jistě existují, ale jejich použití považuju za nouzové řešení. Určitě si nebudu úmyslně kupovat nový lustr s vědomím, že budu muset použít redukci a žárovky mi z něj budou ohavně čouhat (pokud se tam s redukcí vůbec vejdou).
Samurraj - To ale není otázka patice. Jistě, větší patice mi dává možnost použít silnější žárovku, ale žárovka 60 W E27 bude svítit naprosto stejně, jako žárovka 60 W E14. Je to stejné, jako když chcete vypít deci vody. Uhasíte žízeň lépe, když budete ono deci pít z pivního půllitru, nebo z vinné sklínky?
Magdone, když E-14 jsou do výkonu ddejme tomu nějakých 60w a E-27 do výkonu nějakých např. 200W, které tedy budou více šajnovat? Podle logiky E-27, ale třeba se pletu no
To nejsou příliš šťastné odpovědi, neplatí, že zdroj s větším závitem víc svítí. Napřed si urči, kolik světla od lustru požaduješ, podle toho vyber žárovku s požadovanou svítivostí-výkonem. Uvidíš, jak široká škála žárovek je s malým závitem, jistě tam bude i tebou požadovaná a budeš si moci s klidem koupit tvůj lustr. Doplnění: Odpovědi Magdona se to tolik netýká, prostě byl rychlejší.
E27 je "klasický" závit na "klasickou" žáruvku, ten zná asi každý "velký edisonův závit"
E14 vypadá stejně jen je o něco menší "malý edisonův závit"
V dnešní době LED žárověk je jedno jaký vezmete.. do obou se dělají různé druhy žárovek - jejich svítivost je totožná. Tedy stejně výkonou žárovku se stejnou svítivostí koupíte jak do E27 tak do E14 ...tedy velikost závitu nemá vliv na svítivost žárovky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.