Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vápenná malta

Od: repe odpovědí: 5 změna:

Je dobré nahodit stěny ve starém, vhkém domě vápennou omítkou v poměru 1:3?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Je to to nejlepší, co můžete udělat (čím to můžete nahodit). Vápenná omítka tahá vodu ze zdi a vypouští ji do prostoru, takže neleze zdí nahoru. Kdysi přišli novodobí zedníci na nápad místo vápenné dělat na vlhké zdi omtku cementovou - že to tak brzo neopadá. Jo sice neopadá to tak rychle (ale když už, tak v celých plátech) , ale ta zeď je pořád pohledově mokrá a flekatá. Nevěřil bych, jaký to je rozdíl, nebýt toho, že jsem kdysi na cementovou omítkou nahozené zdi zahazoval drážky po tažení elektřiny čistě vápennou maltou. Stará zeď byla šedozelená (cement) a pohmat vlhká, moje zahozné drážky pocitově suché a hlavně bílé (vápno). Od té doby, jak není zeď zcela suchá (např. není izolovaná), používám pouze vápennou omítku a max. spokojenost.
Jen pozor na množství vápna v maltě - každé vápno je trochu jiné, nejlepší je samozřejmě hašené z jámy. Ale to je taky nejvíc (po zednicku řečeno) mastné a když se ho dá do malty víc, tak ta malta je "mastná" a zedníci s ní neradi dělají, protože se víc lepí. Já zase raději tu mastnou, líp se mi s ní dělá, jen se musí házet po slabších vrstvách, protože ráda steče, takže vrstvu 5cm na 2x, žádný velký buchty.

jiri007

Říkáte s prominutím nesmysly, vápenný hydrát se nemusí vůbec máčet (přímo výrobce to má napsané i v manuálu použití), je už od výrobce dokonale vyhašený a je určen pro přímé použití. Je pravda že máčením nic nepokazíte ale je to zbytečné a naprosto bezúčelné, chápal bych to pouze pro přípravu velmi kvalitního uleželého vápna ve vodě, které by bylo několik let takto uskladněné a čím je vápno starší, tím je kvalitnější. Musí být uchováno ve vodě za nepřístupu CO2. Na vnitřní omítky používám zásadně vápenný hydrát (Čerťák) a dávám ho přímo do míchačky s vodou a pískem. I na vlhkých zdech nemám plíseň ani mokré mapy, vápenná omítka se po čase změní v ucelený vápenec působením CO2. Dnešní zedníci všude cpou cement do omítek a pak to tak také vypadá. Mám nahozený vlhký sklep pouze čerťákem bez cementu už několik let a nikde ani puchýř anebo výkvět, před tím to bylo nahozené vápenocementovou maltou a furt to kvetlo a puchýřovalo. Za můj komentář se nezlobte, chtěl jsem jen uvést věc na pravou míru. Zdravím.

repe
hodnocení

rony x a ten poměr 1:3 je vhodný, nebo v jakém poměru byste to míchal ( písek a vápno)?

ronyx*

Pokud budete používat vápenný hydrát (doporučuju nasypat do sudu s vodou, udělat hustší kaši a nechat tak měsíc odležet - chová se to pak podobně jako hašené vápno z jámy), tak ten poměr 1:3 - 1:4 (ale ono to hodně záleží i na písku - chce to prostě vyzkoušet). Pokud budete mít uleželé hašené vápno z jámy bez vody, tak klidně 1:5.
Jinak jsem zkoušel i přes varování zedníků, že se to nemá dělat, míchat rozdrcenou a překatrovanou starou oklepanou omítku, kterou jsem nechal jednu zimu ležet venku na hromadě promrznout a hlavně úspora vápna, ale i písku byla značná - poměr jsem dával zhruba 3 písek : 2 omítka :1 vápno.

cicko*
hodnocení

0x

Proč ne? Pokud se chcete učit nahazovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]