Nejste přihlášen/a.
Stačí zadat do googlu Vámi uváděný název a vyjede Vám, že je to pevnostní, stavební lepidlo vhodné i na polystyren.
Podle mne je to ale zbytečně drahé. Já osobně jsem lepila stropní desky i na stěnu tím nejlevnějším z Globusu a vše drží, jak má. Je pravda, že jsem nelepila přímo na stěnu, ale na potapetovanou stěnu ,,rudým právem,, opět obyčejným klihovým lepidlem.
Zdravím,
Mamutem samozřejmě lze, ale vyjde to docela draze. Když už ale přemýšlíte na mamutem, vypadá to, že máte i vytlačovací pistoli. Takže asi nejlevnější a nejrychlejší řešení je koupit obyčejný akrylátový tmel a lepit pomocí toho. Jedna kartuše za cca 50,-Kč by vám mohla, pokud nebudete zbytečně plýtvat (dávat tmelu zbytečně moc) a pokud je stěna rovná, vystačit na celou stěnu.
Postup
- vezmu desku a přiložím ji ke zdi - tím získám přehled, kde přibližně nanést body tmelu
- podle velikosti desky na několika místech špachtí seškrábnu barvu ze zdi (pokud jde seškrábnout) - jinak počet bodů - pro desku 50x100cm tl. 3cm stačí 8 bodů - 6 po obvodu a 2 ve středu, pokud se jedná o lisované kazety tak stačí 4 body v rozích (když uděláte i jeden uprostřed, nic nezkazíte, ale pokud není stěna zcela rovná, kazeta se vám při přitlačení prohne a už tak zůstane - na pohled pak stěna nebude rovná
- na oškrábnutá místa nanesu tmel z kartuše - jako housenku dlouhou cca 2-3cm
- přiložím desku na potřebné místo a přitisknu - hlavně přibližně v místech bodů
HOTOVO
Pokud máte na stěně omyvatelnou pevně držící barvu, je seškrabávání i penetrace (osobně sem ji nikdy nepoužíval - považuji to za zcela zbytečné, ale jak kdo chce) nepotřebná - můžete lepit přímo na malbu.
Lze lepit i jinými způsoby výše zmíněnými, ale pokud si to děláte ve svém bytě a i jen maličko si připustíte, že byste to někdy mohl chtít sundat a opět vymalovat klasicky, vyhněte se metodám lepení, po kterých se pak budete těžko zbavovat lepidla - typicky silikon (je mastný, zasákne se do omítky a místo pak nejde klasicky přemalovat, protože na zbytcích silikonu nic - žádná barva - nedrží, veškerá PVaC lepidla (Duvillax, Herkules a pod) - těmi uděláte hladký plastový povrch a zkuste pak malovat na umělohmotnou desku...Ověřit moje doporučení si můžete tak, že si vezmete např. silnější karton, natřete ho kousek silikonovým tmelem či některým z výše uvedených lepidel, necháte zaschnout a pak ho zkusíte přemalovat normální (nemluvím o speciálních barvách) interiérovou malířskou barvou - bude to dělat mapy a fleky a vymalovaná stěna pak nebude stejná po celé ploše Jinak akrylátový tmel je přetíratelný - opět můžete odzkoušet. Pak ještě existují tzv. silikon-akryláty, která mají vlastnosti silikonu (jsou částečně pružné) a vlastnosti akrylátů (jsou přetíratelné), ale jsou už dražší než obyčejný akrylátový tmel v kartuších a jejich použití je v tomto případě zbytečné.
Celé to píšu proto, že sem silně alergický na "řemeslné" postupy typu "Franto, podrž to, já jdu pro peníze" (čti hlavně rychle a pak se z toho třeba pose*te) - takže tak trochu jako varování, abyste se pak případně časem nestřílel do hlavy (samozřejmě obrazně).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.