Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení trvalého bydliště

Od: tancicimys odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

v nejbližších dnech mě čeká řešení problému. S mým dosud manželem jsem a dosud mám hlášené trvalé bydliště v domě, který patří jeho otci. Z důvodu, že si před 2,5 lety nastěhoval manžel do bytu milenku, byl mi znemožněn přístup. Nyní jsem si chtěla posbírat své osobní věci a dary, ale manžel mě odmítal do bytu pustit. Na to konto šel tchán na MÚ a podal žádost o zrušení mého trv.bydliště,abych se už nemohla vstupu do bytu dožadovat.Sdělila mi to paní z MÚ. Manžel mi vzkázal, ať mu sdělím, co chci zabalit a on mi to připraví, práh bytu ale prý nepřekročím. Sdělila jsem mu, že si své věci pohledám sama za jeho asistence. Nesouhlasí s tím a pokud prý nepřistoupím na jeho návrh, nedostanu nic, dokud to nebude v řízejí SJM. Opakuji, nechci nic, co se týká SJM, pouze své osobní věci. Jak můžu v tomto případě jednat? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drap1
hodnocení

0x

Jediná možnost je, dohodnout se s manželem. Trvalé bydliště nezaručuje vstup do bytu, pokud k němu nemáš žádná vlastnická práva. Myslím, že manžel nedělá nic, co by bylo v rozporu s právními předpisy. Své osobní věci by bylo možno vyzvednout, jedině na základě rozhodnutí soudu. Pokud však manžel nabízí, že ti věci za jistých podmínek vydá, tak lze předpoládat, že i soud by to akceptoval. Řešení za pomocí soudu by bylo zřejmě znařně zdlouhavé a drahé.

Já si naopak myslím, že manžel jedná protiprávně. Občanský zákoník v § 744 stanoví: Je-li obydlím manželů dům nebo byt, k němuž má jeden z manželů výhradní právo umožňující v domě nebo bytě bydlet, a je-li to jiné právo než závazkové, vznikne uzavřením manželství druhému manželu právo bydlení. Vznikne-li jednomu z manželů takové výhradní právo za trvání manželství, vznikne tím druhému z manželů právo bydlení.

Z uvedeného vyplývá, že manželka má právo v bytě bydlet, natožpak vstoupit do bytu za účelem odnesení svých věcí. Obraťte se na oddělení Policie ČR, argumentujte uvedeným ustanovením, dokažte (např. občanským průkazem), že jste dosud manželé a požádejte, aby vám zajistila výkon svého práva.

doplněno 28.02.16 19:15:

Manželka v bytě nebydlela proto, že užívání bytu jí bylo znemožněno. Tím však nezaniklo právo v bytě bydlet.

wasube*

No já to vidím jinak, paní tam rozhodně minimálně 2,5 roku nežila, nepodílela se na výdajích, činži a energiích tchánovi, který je výlučný vlastník, takže nikdo není povinnen když se někdo dožaduje po letech vstupu ho tam pustit. Proto jsem napsala i to, co jsem napsala. Že lidé mají často roky někde trvalý pobyt ale nebydlí tam, ale neodhlásí se, ačkoliv vlastník je v nebezpečí v případě dluhů, že mu tam nakráčí exekutor. Paní to měla řešit hned, ne po letech. Vlastníci zkrátka také musí jednat hned. Zajít na radnici a dotyčného odhlásit.

doplněno 29.02.16 09:37:

ronyx® Datum: včera 20:04

ronyxi, když tam ale ta manželka nebydlí několik let, tak vlastník který s ní ani s jejím manželem neuzavřel žádnou nájemní smlouvu není povinen ji tam pustit. To by se nějaký vandrák s odpuštěním k někomu přihlásil a hned tam přihlásil i celou rodinu s manželkou třeba kvůli půjčce a vlastník by to musel strpět? A ještě být ohrožen?

Co on ví o té ženě co všechno bylo za poslední 2,5 roků - půjčky, exekuce? Nesmysl. Právě proto NOZ značně posílil práva vlastníků, protože v minulosti to bylo absurdní, vlastník musel trpět lidi které tam prostě nechtěl! Ve vlastním majetku.

Je úplně fuk, zda tam dva roky bydlela nebo ne, platila nebo ne. Bydlí tam její manžel.
Nebo snad, když pojedu na dva roky vydělávat do Kanady, může mi manželka zakázat vstup do bytu?

wasube*

Může, když se nebudete podílet na nákladech, někdo to ty 2,5 roku platit musel ne? To by opravdu bylo dobré že se seberu, budu žít jinde a druhý člověk bude platit a já budu mít práva.. Taková hloupost ! Jedině když se s manželkou dohodnete a máte doklady že jste posílal peníze. Jinak si můžete jít stěžovat na státní nádaží. Protože to může být i tak, že manžel odjede, nebo ho zavřou, žije si svůj život a manželka by jako trubka byla povinna ho vzít ho zpátky jen protože ho má v občance jako manžela? Kde jste to slyšel nebo viděl? Jak se jednou trhnu, musímpočítat s tím, že ten druhý na můj návrat bůhvíkdy nemusí být zvědavý. Jiná věc je ta když je někdo spoluvlastník domu, bytu.., tak se má kam vrátit, to dá rozum, majetek mu zůstává. Také ta manželka pokud je to nájem si může vzít jiný nájemní byt.

doplněno 28.02.16 19:12:

A v uvedeném případě tam paní měla jen trvalý pobyt, patrně s tchánem neměla podepsáno nic, takže by po rozvodu stejně musela jít. Čekat několik let se zkrátka nevyplácí.

Stejně jako ona bude mít nárok na peníze, které v Kanadě vydělám, i já mám právo vstoupit do bytu.

Že lidé mají často roky někde trvalý pobyt ale nebydlí tam, ale neodhlásí se, ačkoliv vlastník je v nebezpečí v případě dluhů, že mu tam nakráčí exekutor. Trochu omyl Exekutor půjde všude tam kde může tušit majetek povinného což není jen "neodhlášené" TB!
wasube*

dieslee,to všichni víme, ale především jde tam, kde má náhlašený ten trvalý pobyt. Vlastníci zkrátka mají hned jednat, když se nájemník odstěhuje, nikdo to za ně neudělá.

doplněno 28.02.16 20:36:

ra252® Datum: dnes 19:29

To Vám nikdo přece nebere, pokud jste také majitelem bytu, nikdo Vám nic nemůže vzít to dá snad rozum.

Vůbec nemusím být majitelem. Smím do bytu, do kterého smí manželka (pokud soud nerozhodne jinak). Máme společný majetek, společné vydělky i společné bydlení. Jedno tělo, jedna duše, jeden byt ...
V tom je rozdíl mezi šlapkou a manželkou ...

Chcete tu tvrdit, že třeba nájemník nemá právo vstoupit do bytu?

doplněno 28.02.16 18:55:

Manželka má právo vstoupit do bytu, kde bydlí manžel a kde ona prokazatelně bydlela též.

wasube*

Já nevím, ale paní uvádí že tam asi 2,5 roků nebydlí. Proč si věci nevzala daleko dříve. To že je něčí manžeka vůbec nerozhoduje, rozhoduje to, že vlastník domu s tím nesouhlasí. Dneska se totiž spousta lidí hlásí na trvalý pobyt k někomu a vlastníci domů o tom ani nevědí. Stává se to dokonce i u bytů. Když si zabouchnete dveře a voláte zámečníka, také nemůžete operovat s tím že tam máte trvalý pobyt, ale musíte se pak prokázat vlastnickým listem nebo nájemní smlouvou aby zámečníka nezavřeli že otevřel podvodníkovi cizí byt. Také bych přistoupila jen na to, že tedy manžel ty věci připraví sám a předá seznam, aby manželka mohla říci, ano je to všechno nebo ne.

Vy říkáte že nájemník má právo vstoupit do bytu. V domě máme lidi co pronajali byt romům, oni pak dokonce vlastníkovi prokopli dveře a oháněli se také nájemní smlouvou, ale on je vyhodil kvůli neplacení nájmu a energií. Nebyl charita jak si to představovali oni. Takže to je opravdu dost těžké, pokud manžel bydlí u otce a ten si to nepřeje i jeho syn to musí respektovat, takže jedině co tu asi poradí všichni - domluva.

Dneska kvůli dávkám chtějí všichni mít trvalý pobyt, takže najednou můžou u jednoho bytu i trvale bydlet víc lidí kteří se prostě neodhlásili a tak si představte kdyby zámečník otevíral cizí byty jen na základě občanek. To vůbec nejde.

doplněno 28.02.16 18:42:

ra252 - máte protesty, ale když řeknete A tak řekněte i B, jinak kafráte nesmysly Vy.

doplněno 28.02.16 20:29:

bruno2 -

zamyslete se prosím. Manžel nemá žádný dekret nebo smlouvu s otcem. Dům ale patří celý tchánovi. To, že se syn ožení a přijde tam manželka, tak když s tím ten tchán nesouhlasí, tak ona tam být nesmí zkrátka, v JEHO majetku, ne synově. On ten tchán si ji za manželku nevzal a proto jí nevzniklo žádné právo. Dokonce ani trvalého pobytu.

Pokud ale syn měl s otcem nájemní smlouvu a doklady že platil energie a činži, tak samozřejmě to bude trochu o něčem jiném, ale vypadá to tak že tam figuruje jen tchán a ten k ní vůbec žádné závazky nemá. Takže zbývá jen to, že častokrát, když vlastník domu nebo bytu tam nechce dalšího člověka, tak si manželé musí najmout svůj byt a neotravovat dál vlastníka. Tak to prostě je. Ten vlastník má větší práva jak syn nebo jeho manželka.On určuje pravidla.Nikdo mu nemůže poroučet že tam musí strpět někoho, koho tam nechce. Až tedy na vlastní děti, tam to trochu problematické je.

Dneska není zaplatpánbůh už problém si najmout byt a proto vlastnické právo a rozhodování o vlastním majetku je na místě. A správné.

doplněno 28.02.16 20:32:

bruno2 -Občanský zákoník v § 744 stanoví: Je-li obydlím manželů dům nebo byt, k němuž má jeden z manželů výhradní právo umožňující v domě nebo bytě bydlet, a je-li to jiné právo než závazkové, vznikne uzavřením manželství druhému manželu právo bydlení. Vznikne-li jednomu z manželů takové výhradní právo za trvání manželství, vznikne tím druhému z manželů právo bydlení.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To ovšem platí v jiných případech a ne když bydlím v cizím, co nepatří žádnému z nich.

Radíte nesmysly.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
mám pro vás asi špatnou zprávu - pokud majitel prohlásil, že na adrese trvalého pobytu už nebydlíte, případně u toho uvedl, kde bydlíte (a to i kdyby si to vaše nové bydliště z poloviny vymyslel) a hlavně uvedl, že na adrese trvalého pobytu (čili u něja v domě) už nemáte ŽÁDNÉ OSOBNÍ VĚCI, váš trvalý pobyt byl bez problémů úředně zrušen a tím vám majitel může zamezit do bytu (domu) přístup. Dovolání máte jen do doby, než vám zruší ten trvalý pobyt, pak už nemáte šanci. A co se týká věcí - jediná šance je se domluvit s manželem, že vám věci sbalí a nějak rozumně předá. Ale pokud vám věci sbalí a připraví třeba tím způsobem, že vám je vyhází z okna na ulici, tak taky nezmůžete nic. Prostě co jste tam při svém odchodu z nějakých důvodů zanechala, o to jste de facto přišla a bude jen na dobré vůli manžela (exmanžela), pokud vám vůbec něco z toho dá, protože právně byste se něčeho domohla pouze v případě, že budete kompletně schopná doložit, že je to vaše a že to v bytě (domě) zůstalo.
Prostě jak mi kdysi řekl jeden známý, který se v podobných věcech pohybuje - když se lidé rozchází, vyhraje ten, kdo je drzejší a hlavně rychlejší.

doplněno 28.02.16 18:37:

K radám výše (zjistil jsem je než se sesmolil to svoje) dodám jen, že to ostatní rádci myslí sice dobře (s paragrafy atd.), ale praxe je jiná - proto sem já psal to, co jsem psal.
Pokud se tazatelka zaregistruje a napíše mi vnitřní poštou, jsem schopný poradit víc, ale do veřejného prostoru (intenet) nic dalšího zveřejňovat nehodlám.

tancicimys
hodnocení

Z bytu jsem neodešla,byla jsem manželem zanechána na jiném místě a od té doby do bytu nesměla! To, co on mi dal byly jen věci, které se mu nehodily.A to co by mi on sbalil by vypadalo podobně

wasube*

V tom případě nechápu, proč jste to neřešila hned. Proč až po letech. To je dost nestardantní. Zvláště jestli tam byl nějaký umysl Vám ublížit. Nevíme o tom moc, proč jste tedy tehdy nepodala žádost o rozvod a podobně. Takže nemá smysl radit, to je pravda.

ronyx*

OK - takže jste stále manželé? Pokud ano a máte oba někde nahlášený trvalý pobyt, pak ho nelze zrušit jen jednomu z manželů. Pokud byste se už rozvedli a vy se odstěhovala, pak vám ho zrušit lze.
Jinak na zrušení tvralého bydliště majitelem je nějaká (nevím jaká, nepamatuju si to) ochranná lhůta - majitel podá žádost (zdůvodněnou), pak se to dá na vědomí tomu, komu se pobyt ruší a ten se může odvolat. Lze to ze strany majitele obejít (uvedení mírně nepravdivých údajů v odůvodnění žádosti), takže ten, komu se pobyt ruší, se to nemusí ani dozvědět - jen se najednou (většinou čistě náhodou) dozví, že už je třeba rok "bezdomovec", že má neplatné doklady atd.
Vaše "manželem ponechána na jiném místě" moc nechápu - jste manželé, někde bydlíte a dokud jste manželé a máte v bytě společně nabyté věci (SJM) a vy osobní věci, musí vám k nim být umožněn přístup.
Na vašem místě bych tedy asi začal tím, že na evidenci obyvatel bych požádal o nahlédnutí do dokumentace, pořídil si opis (ručně opsat si to můžete, kopii si pořídit nesmíte) veškeré dokumentace ohledně zrušení vašeho trvalého pobytu a podle toho, co zjistíte to řešit dál - napadnout (nejdřív na úřadě, který rozhodl a pak případně soudně) rozhodnutí o zrušení trvalého pobytu z důvodu např. trvání manželství a vašich osobních věcí v dotyčném bytě a pokud v bytě budet mít v bytě trvalé bydliště, požádat o umožnění vstupu případně za asistence policie.
Nicméně i když se vám podaří rozhodnutí zvrátit a do bytu se dostat, počítejte s tím, že stejně dostanete jen ty věci, co se manželovi nebudou hodit (a to i za asistence policie, protože oni počkají max než si posbíráte pár věcí a pokud se o něčem nebudete moci dohodnout, řeknou vám ať si to řešíte soudně... Jak už sem psal výš - berte to tak, že jste o všechno (nebo skoro o všechno, na co nemáte doklady nebo svědky) přišla a pokud se vám podaří něco zachránit (dostat zpět), tak max. to co bude chtít vám dát manžel po dobrém (samozžejmě kromě vypořádání SJM). Prostě větší ha**l bere - bohužel.

uska*
hodnocení

0x

Nechte mu vše, nedohadujte se s manželem. Když jste se dva roky obešla bez svých věcí, tak nic tak důležitého tam nemáte. Hádek a handrkování si ještě užijete při rozvodu i tahanice o majetek. Pokud u něj nemáte šperky ve velké hodnotě, nedomáhejte se vstupu a tím jej naštvete daleko více.

hodnocení

0x
Nechapu vase dohady jak ve skolce.
On vam to chce vydat.
Tak se domluvte , on vse zabali a je to.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]