Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,prosím o radu.Syn s přítelkyní šli bydlet do podnájmu.Smlouva je napsaná na jeho přítelkyni do konce července,můj syn je ve smlouvě napsaný jako spolubydlící.Přítelkyně si našla jiného chlapa a přestěhovala se k němu.Mého syna nechala téměř bez finančních prostředků,je v insolvenci.Nájem platili 9000,- napůl.Majitelce bytu předala výpovědní lhůtu,ta poběží od 1.3.2016 a majitelka bytu sepíše novou smlouvu na mého syna až po výpovědní lhůtě,pokud se neodstěhuje,neboť když zaplatí 9000,-,nezbude mu na živobytí.Chci se zeptat,zda je syn povinný platit sám nájem ve výpovědní lhůtě,když náj.smlouva napsaná na ni.A chci dodat,že majitelka bytu je hrozně moc naštvaná na jeho již byvalou přítelkyni. Děkuji za odpověď Vidtmanová Marta
Neni, protože tak, jak to popisujete, není smluvní stranou nájemní smlouvy, je jen třetí osobou, byť zmíněnou ve smlouvě. Může se sbalit a jít. Nemá ani povinnost byt formálně předat, vlastně se tam zdržuje bez právního důvodu.
Z vašeho dotazu mám pocit, že váš syn bude trochu takovej trouba (už jen to, že sem místo něho píšete vy a on si vlastně sám neumí poradit). Jeho bývala ho využila, aby nebyla s dítě sama a teď si našla normálního chlapa a váš syn už pro ní není potřeba.
Poraďte synovi, ať si taky trochu dupne. Ať se s ní domluví, že po dobu výpovědní dobu zaplatí maximálně polovinu částky s tím ,že tam bude bydlet a mezitím má čas si hledat jiné bydlení (přijde mi to jako rozumný kompromis pro obě strany). Pokud by na to jeho ex nepřistoupila, tak být jim, bych byt opustil a dál to neřešil.
Ale hlavně by si tyhle věci měl řešit sám a ne s pomocí maminky. Takový chlap to pak bude mít těžké u každé ženy...
Jestli se jedná o tzv. smlouvu společnou, tak si myslím, že by měl platit půlku nájmu a zbytek by měla pronajímatelka požadovat po jeho přítelkyni. On by měl být krytý, protože svou půlku bude platit. Pak má ještě možnost, když ona dala výpověď, sehnat za oba náhradní nájemníky a nemusel by od té doby platit nic, jen by musel mít kam jít bydlet. Sehnat si levnější podnájem, nebo k rodičům. Pokud by pronajímatelka nesouhlasila s půlkou nájmu, pak by je oba musela dát k soudu a ten by rozhodl, jak jsem napsala - každý zaplatí půlku. Pokud to nebyla smlouva společná, tak by měl platit ten, na koho byla napsaná. Přesnou radu Vám dá, mezi dveřmi, každý právník, jednou větou.
Paní Marto, všichni své děti milujeme, něco schválně přehlédneme, něco tolerujeme. Myslím si, že vy byste měla svůj pohled na syna trošku přehodnotit. To vaše povídání vypadá, jako obviňování ženy s děckem a taky možná celého světa, že mu křivdí, že se všechno proti němu spiklo. Tím utvrzujete vašeho mladého v tom, že on dělá správně, ale nepřejí mu. Z toho vašeho povídání si odvozuji, že váš syn byl nezodpovědný, neschopný. Skončil s holým zadkem. Ujala se ho žena s dítětem, která ho živila, šatila, platila mu jeho libůstky (cigarety, pití) a on se za to staral, hezky staral, o její šikovné dítě. Co na tom vidím špatně? Co je ne tak jako ve skutečnosti? A ona, potvora, ho za to opustila i s dítětem a on, chudák, se musí teď živit sám a navíc, musí si platit bydlení, ve kterém zůstal sám.
Neblázněte!
Blbost,do nich jsem se nikdy nerejpala,jen vím,žeho klofla,aby měla s kým být.Ona ho neživila,má též insolvenci.Ale je fakt,že našla chlapa s velkým výdělkem.a co se týče šacení,nebudete mi věřit oblékala jsem je já,a to všechny.Na malou za ty roky nekoupila ani ponožku.Ona,přítelkyně měla ode mně též vše,od kalhotek,po bundy,mikiny,prostě vše,co si člověk obléká.A syn vůbec neví,že jsem psala za něj,jen jsem chtěla vědět názory,a to je i ten váš.Ta maličká má už bohužel teď pátého tatínka.A potvora je,když sama řekla,že důvod nemá,ale opět se hrozně zamilovala.Jeho libůstka je cigarety,ale pití těžko,to mi věřtePřesto díky za Váš názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.