Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Měli jsme starou udírnu po dědovi a ta dosloužila. Postavili jsme udírnu novou a máme problém s vodou. Už jsme udili 3x a pokaždé máme v udírně vodu a tím pádem je i maso a klobásy černé a smrdí dehtem. Stavěli jsme podle návodu. Podezdívka betonová, oodizolovaná zvenčí proti vodě, dřevěná budka z palubek s komínkem a odvětrávacími otvory, s dřevěnýma dvířkama, kouřovod 2 m dlouhý atd. Před samotným uzením topíme 2 hodiny už dva dny předem a potom ještě v ten den 2 hodiny předem, aby se udírna vyhřála a stále máme na dně udírny vodu, kterou během uzení vytíráme a klobásy a maso máme černé jak uhel. Ve staré udírně po dědovi jsme měli vše pěkně zlatavé. Poradí mi někdo co jsme udělali špatně? Jana
Ano, máme tam teploměr. Muž ve staré udírně po dědovi udil již několik let a neměl žáden problém. Až nyní, s postavením nové udírny. Ale je pravda, že jsme novou udírnu hned napoprvé, jak říkáte, nevypálili. Jen jsme ji zahřívali a už 3x udili. Takže nám radíte pořádně vypálit? A na jakou teplotu? Jana
a čím topíte? máte "tvrdé" dřevo několik let v suchu skladované, aby v něm byl co nejmenší obsah vlhkosti? provozujete teplé a nebo studené uzení?
Topíme tvrdým dřevem, skladovaným v suchu, takže si myslím, že tím to určitě nebude. Provozujeme teplé uzení na 75 °C. Určitě jsme něco udělali špatně při postavení nové udírny. Postavili jsme ji na stejném místě jako starou, ale s tím rozdílem, že podezdívka není z cihel, ale betonová. Dřevěná budka je skoro stejná jako stará a do kouřovodu jsme nazasahovali. Jana
Ještě mě napadlo, že jsem někde četla o tom, že musíme dosáhnou stejné teploty jak podezdívky tak budky. A vzhledem k tomu, že je podezdívka betonová, tak se podle mě prohřeje zadlouho (cihla je výhřevnější) a tím vzniká ochlazování vzduchu a jeho zkapalnění. Tím se tvoří voda dole na podlaza a to je možná ta chyba. Ale to je jen moje úvaha. A kdyby to tak bylo, jak to napravit?
tak teplota ani vlhkost nemá vliv na to že to máte černé už vůbec ne voda na dně i když mi není jasné kde se vzala zeptám se jak máte dlouhé topeniště, jak dlouho udíte? máte u topeniště dvířka? zavíráte je? používáte i vlhké piliny z tvrdého dřeva nebo jen to suché dřevo?
Ano, na dně máme odkapávací plech, topeniště máme dlouhé 2 m, u topeniště máme dvířka, která jsou pootevřená, používáme pouze suché dřevo, Voda se objevuje už když topíme ty dva dny předem a je tam stále, takže je tam i při uzení. Někdo psal, že je zapotřebí novou udírnu vypálit, ale stále nevím jak? Ale stejně píšete, že ta voda nemá vliv na černání a zápach po dehtu. Ve staré udírně po dědovi jsme udlili pravidelně 2 x do roka a vše mělo zlatavou chuť. A to topeniště je původní po dědovi. Někdo mi radil zkusit tepelnou izolaci té betonové podezdívky. Tak vyzkoušíme a uvidíme a pak napíšu své poznatky. Děkuji za radu. Jana
Podezdívka je betonová tloušťka 15 cm a kouřovod je původní z betonových rour o tloušťce 15 cm a ohniště je betonové o stejné tloušťce. Dnes odpoledne nafotím a přidám foto (pokud se mi to podaří).
tak vypálit udírnu určitě můžete dělá se to tak že normálně zatopíte a musíte ji vytopit přes 100 prostě topit co to dá no a ktomu uzení si skuste na internetu pohledat někde sem to viděl a řekl bych že to není špatné malá škola uzenáře myslím že to visí na uložto jinak když budete udit zkuste udit tak do šedesáti stupnú a během uzení nezavírejte dvířka mějte přivřené a zkuste i ty piliny ovšem ne syrové musí být ze suchého dřeva a namočené vytvoří hustý vlhký kouř ale ne dehet ty saze se dělají špatným hořením s malým přívodem vzduchu
ještě bych zkusil možná dát na dno topeniště dva jekliky podel a na to rošt třeba z peter aby se vzduch dostával k ohni i ze spod tak sem to udělal doma sobě a bez problemu
Tak jsme v sobotu udili a povedlo se, bůček je krásně zlatavý a vody bylo v topeništi jen minimálně. V pátek odpoledne jsme zateplili podezdívku polystyrénem, aby se stěny neochlazovaly od studené zeminy. Potom jsme čtyři hodiny topili s teplotou přes 100 °C až se podezdívka pořádně prohřála. V sobotu ráno před samotným uzením jsme znovu topili 2 hodiny přes 100 °C a až potom udili při teplotě 60°C. Všem zúčasněným děkuji za pomoc a rady. janula
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.