Nejste přihlášen/a.
dobrý den
budu chtít lepit kamenný dekorativní obklad v interieru. Měl bych prosím pár otázek. Asi si koupim flexibilní lepidlo,že? mám necelých 7m2 tak mi stačí 1 pytel (co jsem koula vydatnost cca 3kg/m2). Mám stříkanou omítku hladkou, na tom 3vrstvy primalexu bíly. Je to třeba nějak škrábat,máčet? natřeno je to 1,5roka. Rozmichane lepidlo se potira na pásek nebo a ten se přilepí, nebo se nanese vrstva na stěně a popřilepují se pásky? výška 2,5 - je lepší to dělat na 2x nebo mohu najednou? aby mi to nesjelo,nespadlo...spáry nebudou
děkuji za zadpovězení a rady z praxe
osobně bych vrstu primalexu alespoň mechanicky rozrušil - přebrousil, pak očisti, vysál, natřel hloubkovou penetrací a pokud je dobře udělaná stříkaná omítka, tak bych na ní lepil, způsobů lepení je několik, většinou postačí natáhnout lepidlo na zeď a podle velikosti obkladů rozetřít lepidlo zubovým hladítkem (u vás asi 8 nebo 10 vel. zubů), pro lepší přídržnost je možno ještě otřít i obklad, když to dole založíte, můžete lepit třeba až do nebe, flexibl drží obklady téměř ihned na stěně, spáry každopádně vytvořte, i když třeba jen 2 mm, pokud spáry neuděláte, mohou se vám taky vlivem tepelných dilatací obklady po čase na hranách vylámat a nebo popraskat či dokonce vyloupnout
základem pro kvalitní obložení je kvalitní podklad, nikde se nesmí podklad (omítka, malba) odlupovat - to pak musí pryč, penetrovat v každém případě
toť můj názor
a ta penetrace...ja penetroval omítky všechny před primalexem. Je tedy nutna penetrace ještě jednou? jakože by mi to nechytlo, nebo proč vlastně?děkuji
asi bych neriskoval, aby se mi to časem odlupovalo...také bych primalex nějaká narušil broušením\povrchově\ a znovu napenetrovat...
Osobně bych oškrabal výmalbu a případně i štuk a BEZ penetrace nerozovým zubovým hladítkem 6 či 8mm natáhnout lepidlo a do toho obklad!
Proč nepenetrovat? Penetrace jen tam kde je nezbytně nutná! Většinou vše jen zbytečně prodražuje! Osobně používám penetraci jen při štukování betonu, (bednění je natíráno či stříkáno aby se lépe "vylouplo"platí i pro panely) a pak při potřebě nalepit obklad třeba na sklo ("luxfery").Dále jsem taky obkládal umakartové jádro-kuchyni-bez odmaštění,bez "penetrace" jen lehké přeborušení a pak jen film lepidla a třetí den obklad.Při demolici se ani jedna neutrhla bez poškození či poškození umakartu. Atd.Pokud je nesoudržná omítka pak raději úplně odstraním než hloubková penetrace!
Před 30 roky byla téměř jediná penetrace-VODA a vše šlo!
Dobrý den, každopádně bych použil flexibilní lepidlo. Omítku je určitě lepší oškrábat a napenetrovat. Lepidlo se zednickou zubovou stěrkou nanáší na zeď a poté se přikládá obklad. Neměl by být problém obklad obložit najednou. Ale pokud chcete být klidný a nespěcháte udělejte to na dvakrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.