Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úspora po zateplení stropu

Od: kaiep* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Jakou úsporu mohu očekávat po zateplení části stropu ze strany nevytápěné půdy starého RD-kolik procent?(nad zbylou částí je z půdy vytažené obytné podkroví) A na kolik Kč vyjde toto zateplení cca 70 metrů čtverečních-parozábrana,minerální vata a pochozí podlaha z osb desek.

Děkuji.Pokorný

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

řekl bych,že procento úniku tepla je úměrné ploše stěn.Tedy zateplených stěn bytu k nezatepleným.A na půdě.která nebývá prochlazená tolik ,jako venkovní vzduch,není potřeba ani parozábrana.Ta je k tomu,aby se zabránilo kondenzaci par v izolaci.Páry mohou klidně proniknout skrz izolaci a rosný bod se vesměs uplatní až na střešním plášti.

JABRAKA

Tak na to nerosení se v izolaci bych nespoléhal. To by se muselo spočítat. Jinak bych tam raději tu izolaci dal.

vilik*
hodnocení

0x

Ono taky dost záleží na velikosti, tvaru a konstrukci domu. Taky na způsobu vytápění. A kdo vám to bude dělat. A kolik té vaty dáte. Takže těžko něco hádat.

hodnocení

0x

Myslím, že se udává, že stropem odchází 20 nebo 25 procent tepla. Tedy úspora bude vždy nižší než toto procento a bude záviset na tloušťce izolace, parametrech izolantu a kvalitě provedení.

Ohledně ceny - opět závisí zejména na použitém izolantu. Cenu za materiál si snadno spočítáte dohledáním ceny za jednotlivé položky za m2, odhadem to bude několik málo desítek tisíc korun. Mám pocit, že mně vyšlo cca 100m2 +/- na 30tis. Kč svépomocí, ale neměl jsem OSB, ale nehoblovaná prkna. Stropem utíká nejvíc a přitom provedení izolace může být nejlevnější, takže se Vám to nakonec i vrátí na ušetřeném teple narozdíl od izolace zdí.

jenda2*
hodnocení

0x

Ono záleží, jak máte konstruovanou podlahu půdy a jak je zajištěna izolace mezi stropem a podlahou půdy. Ideální stav je změřit teplotu stěn místnosti a teplotu stropu např. spolehlivým infrateploměrem. Také záleží, jestli máte ve stropě praskliny atd. Jestliže je strop bez problémů, tloušťka podlahy půdy směrem ke stropu podle starých zvyklostí, nebude to ani do 5 %. V jedné místnosti mám na stropě nalepeny polystyrenové stropní čtverce 500x500mm. Teplota svislé stěny těsně pod stropem je 20,1°C, teplota čtverce 20,4°C. Strop je podle zvyklostí domů z 1. republiky (mezivrstva písek, pak desky, cihly, nějaký cementový potěr.

V druhé obdobné místnosti nemám polystyrenové místnosti a tam je teplota stěny 20,1°C, strop má 19,4°C. Tak si to zkuste vypočítat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]