Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde koupit kabely?

Od: radajz* odpovědí: 27 změna:

Zdravím, budu potřebovat kabely na rekonstrukci domu, Takže klasicky CYKY 3x1,5 a 3x2,5, plus UTP a chci se zeptat, jestli nemáte vytipovanej nějakej internetovej popřípadě kamennej obchod na moravě, kde je to nějak významně levný.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na stavbu RD jsem měl rok času před prvním kopnutím - sehnal jsem veškerou elektriku přes aukro - většinou výprodeje nebo prodej zbytků z nějaké novostavby od soukromníků... ušetřil jsem cca. 60% oproti internetovým cenám.

doplněno 23.02.16 12:19:

k těm rozvodům samotných drátů v krku - nevím, jestli je to v souladu s legislativou - aktuální kabely by měly mít "samozhášecí"vlastnost - tj. v CYKY kabelech jsou ty bílé části "plastu"proti hoření, které v krku budou chybět... Ale zase jsem se nesetkal s nikým, kdo by toto kontroloval. Možná až hasiči po požáru.

doplněno 23.02.16 12:42:

pokud plánujete více spínačů či zásuvek vedle sebe - google.cz/... - použijte k tomu i vícenásobné krabice. Vyhnete se problémům, kdy spínač o půl mm koliduje s druhým nebo se při zapnutí světla spínač "seká"- dře o druhý...

Některé kusy jsem dělal těmi samostatnými a vypínač je pak k naštvání...

radajz*
hodnocení

Zajímavý, děkuju.

daniel*

V tom krku musí vést klasická CYKY - ta je samozhášecí .. v krku se vede stejný kabel jako ve stěně ... Nesmí se vést samostatné žíly (dráty).

radajz*
hodnocení

Už jsem se lekl. *smich*

Ještě přemýšlím nad vícenásobnýma krabicema pod omítku. Zdá se mi ale, že ty vícenásobný krabice jsou nepoměrně dražší, oproti variantě více jednotlivých krabic vedle sebe.

daniel*

Tak ta více násobná krabice je asi pohodlnější, nic méně i klasické krabice se dají k sobě spojit mají na boku takový jako výřez a na druhém boku takový zoubek takže se vedle sebe do sebe zaklapnou a s jednotlivých krabic máte třeba vícenásobnou krabici na 5 ráměček. Toto je na vás.

doplněno 23.02.16 13:13:

Tedy jestli použijete jednoduchou krabici nebo vícenásobnou je jedno - ale když dáte 2 krabice vedle sebe, použijte vždy vícerámeček ...

radajz*
hodnocení

Já tak jako uvažuju dopředu. Právě kvůli tomu vícerámečku se ptám, aby mi pak seděly rozteče pro šroubky. Když použiju vícenásobnou krabici, tak je to bez problémů, ale pokud budu dávat jednotlivý vedle sebe a nebudou mít zobáčky, tak je asi potřeba být přesnej, aby mi tam pak ten rámeček pasoval, že?

Jen zajímavost, má ten vícerámaček i nějaký hlubší smysl, krom vzhledu?

Já měl po doporučení architekta u vstupu do obýváku u schodiště celkem 5 vypínačů. Po 4 letech jsem to předělával na 2x2 "půlené" a jeden dal na druhou stranu místnosti. I projekt na elektřinu byl k ničemu, protože praxe ukázala nesmyslnost toho provedení.

Taky jsou často potíže při 3 a více spínačích v propojení elektřiny (zvláště při schodišťácích).. Víc než 3 krabice tedy nedoporučuji. Už jen kvůli jističům...

daniel*

Když je do sebe zaklapneš, musel by jsi to vidět v reálu na té jednoduché krabici je po celé delce na boku prolis do kterého se na pevno nasune druhá krabice a drží přesně a pevně vedle sebe, takže je to přesně.

Tak když ty dvě krabice do sebe saklapneš tak potom dva jednotlivý rámečky nedáš, jen dvojrámeček - protože tam nebude prostor ..

radajz*

Jestli myslíš tohle, tak to jsem viděl, no. :)

daniel*

ne, myslím uplně obyčejnou, klasickou krabici, osvetleniaz.cz/... druhý obrázek ukazuje ten spoj na jedné straně je drážky na druhé straně výčnělek a tím se spojují, má to většina krabic.

radajz*
hodnocení

Aha, tak tyhle jsem ještě neviděl. Děkuju

hodnocení

0x
Neuvažoval jsi nad instalací trubek a zatažení potřebného počtu jednotlivých vodičů?
Je to sice trochu pracnější, ale flexibilnější, hlavně do budoucnosti. Mnoho vodičů se tahá v jednom kuse, bez spojování v krabicích, tedy bez možných budoucích zdrojů poruch. Do trubky se dá přitáhnout další potřebný/é vodič/e , kdykoliv si manželka vzpomene se zlepšovákem... A k tomu dojde určitě. Přibyde plno spotřebičů... Nebo budete přinuceni ke stěhování nábytku či změně účelu místností. Teda po letech, přijdou děti, vnoučata...
Já kdysi propojil skoro všechny místnosti trubkami kolem dokola. Hodily se. Telefon, TV rozvody, internet, signalizace, zabezpečovací rozvody, domácí telefon, zvonky od brány a pod. Dnes bych těch trubek dal ještě více, hlavně z vrchních místností do spodních.
Mnoho elektrikářů tahá kabely. Druhým. Do vlastního ale trubkuje...
.Úspora dnes znamená vyšší výdaje v budoucnosti!
radajz*
hodnocení

Je to rozhodně chytrý, jaký trubky se tam používají?

A jednotlivýma myslíš samostatný žíly?

daniel*

Té trubce se říká "husí krk" název je elektroinstalační ohebná trubka, v každém hobby obchodu, taková ta vroubkovaná většinou šedá nebo bílá cena tak 3kč/m

Pozoj jednotlivé žily nikde ve stěně tahat nesmíš - určitě se obrať na elektrikáře.

radajz*
hodnocení

Husí krk samozřejmě znám. :D

Mě to právě bylo divný, že by se někde tahaly žíly samostatně.

No, jako rezerva pro slaboproud určitě ano, nikdo dnes neví, jaké rozvody se budou hodit za deset let. Na silovinu třeba taky, ale je otázka jestli se to fakt vyplatí (stejně tím nepořešíte potřebu zásuvky jinde, než je, to se stejně bude muset sekat), aby to mělo smysl, musí tam zbýt dostatek místa, čímž značně naroste průměr trubky a tím i nutná hloubka zapuštění do zdi. Zároveň je třeba zajistit jen pozvolná zahnutí trubky, jinak už tam stejně nic neprotáhnete.

radajz*
hodnocení

Naprostej souhlas. Myslel jsem původně, že jde o nějakou novinku. Husí krky máme doma taky, ale stejně je nereálný jima dodatečně něco protáhnout, protože by musely mít o dost větší průměr. Každej chce sekat, co nejmíň, takže dá i co nejmenší krk a pak to asi ztrácí význam, když už tam dodatečně nic nenacpete. A sekání k jednotlivým přístrojům se asi nikdy nevyhneme, jedině, že by šlo o sádrokartonovou příčku.

majsterjoe*
hodnocení

0x

významně levněji to budete mít na firmu a živnostenský list. JInak doporučuji Argos elektro a nebo Janča. A buď si domluvíte slevu, nebo to vezměte na někoho na firmu. sleva by vyjít mohla, při tom velkém nákupu.

esirys

Tohle možná platilo před 20lety, kdy nebyla tak velká konkurence a dodržovali se katalogové ceny. Dnes není problém se dostat jako nepodnikatel na ceny, za které to kupuje třeba ten elektrikář a někdy i pod. Zlaté časy podnikání už jsou tam tam.

daniel*
hodnocení

0x

Záleží od kud jste ... Hornbach, vím jen o velkoskladech a tam bez ŽO nenakoupíte.

Levněji budete mít materiál od elektrikáře, s kterým by jste se určitě měli při tvorbě nové elektroinstalace domu poradit.

doplněno 23.02.16 10:11:

Vzpoměl jsem si - zkuste Elfetex v Brně, je to velkoobchod a maloobchod zároveń takže tam smí nakupovat firma i smrtelník, mají eshop, koukněte, tam teda sežene naprosto všechnooooo.

eshop.elfetex.cz/... (u produktu je vždy cena VO a MO (maloobchodní vás zajímá)

radajz*
hodnocení

Bydlím u Přerova. S elektrikářem se rozhodně radit budu. Jen chci zjistit, jestli se dají kabely sehnat levněji.

Děkuju za tip.

daniel*

Levněji než od elektrikáře, bez živnosťáku asi ne.

V Prostějově je ta Janča - jancaelektro.cz/... .. takže tam nebo od elektrikáře (což bude nejlevnější, nejednoduší) to máte z Přerova kousek (jezdit do Brna 80km pro kabel, je hloupost)

radajz*
hodnocení

Mají tam slušný ceny a hodně poboček, takže by to šlo. Děkuju.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Připojil bych se k názoru BENa. Taky jsem si to po baráku tahal krkama a drátama. Hodí se to při změnách a vylepšeních.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud to nebudeš dělat sám,vyplatí se dohodnout s elektrikářem,který to udělá,případně se dohodneš na podílnictví.On nakoupí veškerý materiál na svou firmu bez daně,zaúčtuje pak DPH.Kopat husí krky?Ani náhodou.Bylo by to asi 10 x víc práce při sekání.A pak opravy stěn.

JABRAKA

radajz*
hodnocení

Elektrikáře chci na konzultaci, ohledně počtu okruhů a zapojení rozvaděče. Jinak drážky, tahání a napojování zásuvek a vypínačů si udělám sám. S tím už zkušenosti mám. Dělal jsem to tak už na třech akcích v rodině a když člověk používá selskej rozum a není lajdák, tak nevidím problém, co se týče třeba bezpečnosti. Dneska taky těžko pohledat poctivýho řemeslníka (tím rozhodně nehážu všechny do jednoho pytle). Ale co jsem viděl za prasárny po profesionálním elektrikáři, to by mě nenapadlo ani jako samouka.

Takže na odborný rady, zapojení rozvaděče a konzultace ohledně současných trendů použiju elektrikáře, ale ty ostatní úkony budu dělat sám.

daniel*

Jistě není důvod proč by sis nemohl zedničinu udělat sám, odborné prace přenechat odborníkům.

K těm husím krkům ... no jak chcete, je s tím více práce, pamatujte že silové vedení (elektřina) a datové kabely (internet,telefon,televize ...) by se neměli vést v jednom krku.

Moc se to těmi krky nedělá, ono stejně kdekoliv ten kabel zahne, jelikož musí pravým uhlem, tak už tam jiný prostrčit nepůjde a dávat do každého zahnutí krabici sice lze - ovšem vypadá to hrozně. Je to celkem zbytečné, spíše by jste si měl rozvrhnout elektroinstalaci chytře tak aby jste neměl potřebu předělávát, zásuvku do každého rohu, speciální třeba pro zařízení který víte že jsou na jednom místě - router, lednice, pračka např.

Je to na vás, já bych to tam nedával, moc se to nepoužívá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]