Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojení pračky a myčky na vodu - rozbočka

Od: petrmb odpovědí: 4 změna:

Dobrý den... Ahoj...

Otázka 1:

Řešil jsem problém s připojením myčky a pračky k jednomu přívodu vody. Nakonec bylo jediné okamžité a rozumné řešení použití T ventilu určeného před vodovodní baterie viz foto. Moji snahou bylo se maximálně vyhnout použití flexo hadic a plastových rozboček. Vše je namontované a funkční, ale co mi leží v hlavě je, že hadice na pračku a myčku teoreticky "táhnou" vlastní hmotností proti směru utahování ventilu (tedy ve směru povolování). Myslíte si z vaší zkušenosti, že hrozí samovolné pootočení ventilu vlivem namontovaných hadic a připadný únik vody?

Otázka 2:

Setkal jste se někdy něko s problémem praskajících flexi hadiček při použití kombinovaných ventilů pro baterii a pračku? Nedávno se mi dostal do ruky návod k myčce tuším Candy, kde nedoporučovali sdružené připojení, protože se zvyšuje riziko prasknutí hadice.

Děkuji za odpovědi!

Připojení pračky a myčky na vodu - rozbočka

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
nejsem instalatér, takže radu odborníka ode mne nečekejte - jen názor kutila a tedy i laika.
Tak, jako jste to smontoval vy, bych to udělal pouze v nejvyšší nouzi a pokud možno jen velmi dočasně. Ne že bych se bál vytočení hadic jako vy, ale protože si myslím, že bezpečné je dát každou přívodní hadici za samostatný uzávěr tak, aby se vždycky dal každý spotřebič samostatně odstavit od vody. Důvody bych k tomu měl 2
1) rázy v potrubí namáhají obě hadice, i když třeba ten jeden spotřebič není v provozu, takže se dvojnásobně zvyšuje riziko prasknutí jedné z hadic a tím i riziko úniku vody
2) zastávám teorii, že když zapnu pračku, pustím si do ní přívod vody, když pračku vypnu, přívod vody do ní zavřu. Důvod je jednoduchý - sice jsem možná paranoidní, ale snažím se minimalizovat možná rizika na minimum a to přesto, že nebydlím v paneláku a v případě prasklé hadice bych max. vytřel koupelnu (v podlaze je gula). Ale už jen té zbytečně vyteklé vody a hlavně platby za ní by mi bylo líto.

hodnocení

0x

Já mám napsáno u myčky Candy, že když budu zastavovat vodu na připojení, vyhnu se poruše napouštěcího ventilu. Na pračce v návodu je: Kolečkem programátoru pračku vypněte, zastavte přívod vody a pračku otevřete. Proto mám oba ventily, na pračku i na myčku, nahoře, na dřezové baterii a vodu zastavuji, po odtstavení spotřebiče. *jasne* Tlak vody na hadicích je různý a slyším velké rozdíly v karmě. Někdy i od sousedů slyším, jak to v trubkách bouchá, když pustí a zastaví vodu. Ten podivný tlak drží jen napouštěcí ventily v přístrojích. Myslím si to, možná blbě.

doplněno 22.02.16 16:16:

Za baterii, tedy mezii baterii a zeď, mi namontovali ventily. Za studenou vodu pračku a za teplou vodu myčku. Jinak je to úplně normální, dřezová baterie.

petrmb

Bouchání u nás slyšet není. Co mě zajímá je vaše zmíněná bateriie, to lze zakoupit?

jenda2*
hodnocení

0x

Pro tlakový rozvod vody se důrazně doporučují opletené hadice na vodu. Podle požadovaného průtoku je potřeba zvolit vnitřní průměr. Ty 1/2 " mají otvor cca 8mm a mohly stačit. Jinak o řadu výše a přechodky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]