Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může majitel bytu, který chce byt prodat přes realitní kancelář, byt prodat i na vlastní pěst? Příklad: Majitel prodává byt přes RK. Majitele bytu si vyhledá zájemce o tento byt s tím, že jestli by mu byt neprodal bez RK, aby nemusel platit provizi RK. Může tato situace nastat? Může majitel byt prodat někomu, i když ho nechal prodat přes RK? Podle mě ne, protože by to postrádalo smysl. A myslím si, že RK s majitelem sepsala určitě nějakou smlouvu o tom, že byt může prodat už pouze přes ně. Může majitel bytu stáhnout prodej bytu přes RK a následně byt prodat někomu na vlastní pěst?
PS: Jde mi o to, že máme o jeden byt zájem, příští týden půjdeme na prohlídku, která se bude domlouvat až ten příští týden, protože majitel bytu měl úmrtí v rodině a realiťák ho z toho důvodu nechtěl ještě kontaktovat, což chápu. Realiťák už o nás ví, jsme první v pořadí. Ale napadlo mě, co kdyby se přes víkend našel někdo,kdo by měl taktéž o byt zájem, ale chtěl by to vyřešit právě bez RK. Tím pádem bychom měli smůlu.
A ještě jedna otázka: Byt se prodává za určitou částku, může tuto částku někdo přeplatit, aby byt získal právě on?
Děkuji za odpovědi.
Nemovitost je zboží jako každé jiné a pokud se majitel rozhodne prodat sám tak je to plně jeho rozhodnutí i když bude muset realitce zaplatit její vzniklé náklady. Pokud někdo nabídne vyšší cenu tak proč by za ni majitel neprodal byl by sám proti sobě aby se zbavil mořnosti vyššího zisku.
Pokud majitel podepsal realitce exkluzivnou smlouvu, nemuze byt prodat sam ani pres jinou realitku. Resp. by musel zaplatit realitce provizi ci smluvni pokutu. Pokud ale nema exkluzivni smlouvu, muze byt prodat i sam.
a to já sám asi nezjistím, jestli podepsal exkluzivnou smlouvu nebo ano? Každopádně inzerát začíná:"Exkluzivně Vám nabízíme byt...", třeba to vypovídá o tom, že se jedná právě o exkluzivnou smlouvu, ale nevím, tomu já nerozumím.
no to snad záleží co má ve smlouvě,ne?Jestli tam píšou,že nemůže tak nemůže.
nejlepší by bylo dohodnout se s majitelem,že ten realitce sdělí,že si vše rozmyslel a byt už nechce prodat nebo že si ho nechá sestra apod.Samozřejmě za poplatek realitka vše zruší.A pak ho prodat Vám.Realitky jsou vyžírkové.A plno kliček ve smlouvách
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.