Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vratná kauce - čeká se až na vyúčtování?

Od: romcaaa33* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, mám dotaz týkající se vratné kauce. Podala jsem výpověď z nájmu bytu a s majitelem jsme se dohodli, že z vratné kauce bude uhrazena poměrná část nájmu a služeb a to za12 dní v měsíci srpnu, jelikož potom jsme se již odstěhovala a připadalo mi nesmyslné platit celý nájem a služby. Dohodli jsme se tak telefonicky i písemně, se vším souhlasil. Nyní mi zadržuje vratnou kauci a nechce mi poslat zbytek této kauce až za půl roku, prý z důvodu vyúčtování za TUV, teplo atd. které se dělá jednou za rok pro celý dům s několika byty, kde všichni máme společné hodiny na vodu atd. Když jsem ho žádala o vrácení kauce, akorát mi vyhrožoval, že mi naúčtuje nějaký 2% za každý den, co na mě prodělal. Na internetu jsem se dočetla toto _ psal to nějaký právník pronajímateli: Podle § 697 obč. zákoniku Vám náleží ještě poplatek z prodlení ve výši 2,5 promile denně z dlužné částky, nejm. 25 Kč/měsíc. Zbytek musíte nájemcům vrátit, jinak by se jednalo na Vaší straně o bezdůvodné obohacení.Takže bych měla ještě jinak zaplatit 2,5 promile za každý den? Přitom nic neprodělal, vše jsem řádně platila a navíc se tam hned 15.srpna nastěhovali nový nájemníci, takže majitel nemohl nic prodělat. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli má na to právo? Zadržovat mi vratnou kauci z důvodu čekání na vyúčtování za teplo atd. jelikož za leden - srpen, ještě vyúčtování není. Předem Vám mockrát děkuji za zodpovězení dotazu. S pozdravem Sturcnova R.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

antynka*
hodnocení

0x

A jak jste platila služby? Zálohou? A kauce byla ve výši nájmu nebo nájem + záloha na služby?

ferofenic*
hodnocení

0x

Existuje-li písemná dohoda, lze majiteli oznámit (nikoliv výhružně), že to podám k soudu. Závisí to ovšem na výši dluhu a formulaci písemné dohody. Bohužel v této zemi se těžko dovolává práva, člověk musí mít hodně velkou neústupnost a odvahu.

lidka*
hodnocení

0x

Dobrý den, podle mého názoru se odpověď právníka týkala případu, kdy si majitel bytu může k dlužnému nájemnému připočíst poplatek z prodlení, dlužnou částku odečíst z kauce a zbytek vrátit nájemci bytu. Jinak vyúčtování kauce by mělo probíhat podle ustanovení nájemní smlouvy. Doplácela jste snad na teplo a teplou vodu a vodné a stočné? Většinou si majitelé stanoví dostatečné zálohy, aby k nedoplatkům nedocházelo. Podívejte se na poslední dvě období, pokud jste tam bydlela delší dobu. Ale jak říkám, mělo by vrácení kauce probíhat v souladu s nájemní smlouvou. A zde ještě pár slov o poplatku z prodlení:

Kdy místo úroků poplatek z prodlení?

Na poplatky myslí přímo zákon. Výše poplatku z prodlení činí za každý den prodlení 2,5 promile (0,0025) dlužné částky, nejméně však 25 Kč za každý i započatý měsíc prodlení. Poplatek z prodlení se však uplatňuje pouze u stanovených nájemních smluv podle občanského zákoníku, a to vůči:

• nájemci bytu, který nezaplatí nájemné nebo úhradu za poskytované služby spojené s užíváním bytu do 5 dnů po splatnosti;

• nájemci, jenž je v prodlení s vrácením movité věci, kterou si od podnikatele pronajal (nájemce je povinen až do vrácení věci hradit jak nájemné, tak poplatek z prodlení);

• bylo-li to dohodnuto, pak i vůči nájemci movité věci, jestliže se věc ztratila nebo byla zničena, a to dokud nájemce ztrátu nebo zničení věci pronajímateli neohlásil nebo dokud se o tom pronajímatel jinak nedozvěděl (pak se platí nájemné i poplatek z prodlení).

V ostatních případech se uplatňují pouze úroky z prodlení.

romcaaa33*
hodnocení

Nájem jsem platila 3800 a služby 3000 každý měsíc na účet majitele, vratnou kauci jsme platila 7000 Kč, čila nájem a služby, což nechápu nový nájemníci platila vratnou kauci jen 5 000 Kč, tak nevím, podle čeho si to majitel účtuje, že někdo platí 7 tis. a někdo 5. tis. Kč. Zatím mi za vyúčtování za TUV, teplo vrátil přeplatek za listopad a prosinec, bydlela jsem tam do srpna. Začátkem měsíce jsem se odstěhovala, ale domluvila jsme se s majitelem, že mu zaplatím poměrnou část nájmu a služeb z vratné kauce. A teď mi nechce poslat zbytek z důvodu vyúčtování. Prý bych mu to nevrátila atd. přitom budu mít s nej. pravděpodobností přeplatek. Navíc kdykoliv jsme něco potřebovala, nic nebyl schpný zařídit. A v bytě jsme měla zimu, pouhých 16 st. C, což zrovna asi optimální teplota není a byla jsem pravidelně vytápěná, s tím také nic neudělal. Nájem a lužby jsem platila v předstihu a včas, řádně. Nemohl si na mě stěžovat a teď mi dělá takový naschvály, nechápu to. R. Sturcnova

lidka*

Zde je několik slov o kauci:

Kauce. Zákonná regulace kauce při sjednávání smlouvy dosud v občanském zákoníku chyběla.
Novela nyní výslovně umožňuje pronajímateli při sjednání nájemní smlouvy požadovat, aby nájemce složil
peněžní prostředky k zajištění nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu a
k úhradě jiných svých závazků v souvislosti s nájmem. Na druhé straně však zákon pronajímate1i ukládá
významné omezující podmínky. Pronajímatel například musí složit kauci na svůj zvláštní účet u peněžního
ústavu, určený pro kauce od všech nájemců. Výše kauce nesmí přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného a
zálohy na úhradu za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu.
Rovněž použití, doplnění a vracení kauce má přesná pravidla.

doplněno 06.08.09 09:30:

Zde je také kauce a podmínky vedení, čerpání i vrácení srozumitelně popsáno moporuba.cz/... jinak Občanský zákoník § 866a

doplněno 06.08.09 09:38:

omlouvám se, je to 686a a tak vkládám celý §, ať už to nemusíte hledat. Nastudujte a písemně s odvoláním na tento § žádejte vrácení kauce.

40/1964 Sb. Občanský zákoník

§ 686a
(1) Pronajímatel je oprávněn při sjednání nájemní smlouvy požadovat, aby nájemce složil peněžní prostředky k zajištění nájemného a úhrady za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu a k úhradě jiných svých závazků v souvislosti s nájmem. Pronajímatel uloží složené peněžní prostředky na svůj zvláštní účet, společný pro všechny nájemce, u peněžního ústavu.
(2) Výše složených peněžních prostředků nesmí přesáhnout trojnásobek měsíčního nájemného a zálohy na úhradu za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu.
(3) Pronajímatel je oprávněn tyto prostředky použít k úhradě pohledávek na nájemném a k úhradě za plnění poskytovaná v souvislosti s užíváním bytu nebo k úhradě jiných závazků nájemce v souvislosti s nájmem, přiznaných vykonatelným rozhodnutím soudu nebo vykonatelným rozhodčím nálezem nebo nájemcem písemně uznaných. Uvedené pohledávky má pronajímatel právo započíst proti pohledávce na vrácení úhrady podle odstavce 1. Nájemce je povinen doplnit peněžní prostředky na účtu u peněžního ústavu na původní výši, pokud pronajímatel tyto peněžní prostředky oprávněně čerpal, a to do jednoho měsíce.
(4) Po skončení nájmu je pronajímatel povinen vrátit nájemci nebo jeho právnímu nástupci složené peněžní prostředky s příslušenstvím, pokud nebyly oprávněně čerpány podle odstavce 3, a to nejdéle do jednoho měsíce ode dne, kdy nájemce byt vyklidil a předal pronajímateli.
(5) Na vyplacení peněžních prostředků ze zvláštního účtu má jinak právo strana, které svědčí rozhodnutí soudu nebo jiného veřejného úřadu se stejnými účinky.
(6) Na nájem bytu nelze použít ustanovení o prodloužení nájmu (§ 676 odst. 2).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]