Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou koupit přikrývku?

Od: data odpovědí: 4 změna:

Čemu byste dali přednost? Vlněné, peří, duté vlákno? Ještě se chci poradit. Je jedno, jestli u potahu je materiálové složení 100% bavlna nebo bavlna / polyester?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

2x

Osobně jsem nadšená z Lamy alpaky v zimě a v létě mám jinou lehkou deku.Když spím potřebuju hodně teplo a pod dutým vláknem nikdy nebylo.Dostala jsem jí od rodičů,už je to pár let.Ta moje přikrývka je sice těžká,ale jak se zakryju,krásně mě obklopí a je v ní neskutečné teplo.Převlíkaní je fuška,ale na těle ta váha vůbec nevadí,asi proto je v ní tak teplo.Už jsem ale viděla na netu i novější,lehké,ale nejsou tak rozšířené.Jejich deky jsou známější.

Potah je mi celkem jedno,ale když je tam polyester,tak se podle mě bude lépe čistit,ale rozdíl v tom nevidím.Třeba se tady dočtu v čem je rozdíl.

Jinak když né lamu,tak jsem pro husí peří.Třeba musím mít polštáře z peří,duté vlákno nesnesu,špatně se mi spí.

doplněno 18.02.16 15:32:

...já si myslím,že na to lidi víc slyší,když se napíše 100%bavlna.Dřív všichni chtěli uměliny,byl to veliký boom a teď je zas moderní mít vše 100%bavlna.

doplněno 18.02.16 17:40:

jo,jo taky chápu,že na tom bude povlečení.Takže asi to bude opravdu fuk jaký materiál je pod tím.Já tu svoji přikrývku z Alpaky čistila vodou,mýdlem,kartáčem,protože jí mamka skladovala jen tak v úložném prostoru postele a prášilo se na ni...a jak navlhl obal,tak prosvítal hnědý materiál něco jako koudel:-Dale to bude asi ta lama.Jak je vyrábějí momentálně nevím.I na klasické deky si potrpím,protože nesnáším ty různé mikrovlákna,hebké deky apod.na dotek jsou mi nepříjemné.Mám deku Kira z Bellatexu bellatex.cz/... a je to hodně podobné staré dobré larise.Mají tam i ty z Alpaky,ale tu ještě nemám.

dota*
hodnocení

Doplním, proč jsem se ptal na ten polyester. S ním je pokrývka o 275 kč levnější, než za čistou bavlnu. Pokud bych věděl, že je to lepší, tak to vůbec neřeším, ale pokud je to jedno, tak proč vydávat o 275 kč navíc.

doplněno 18.02.16 15:33:

Ještě doplním, že je to nebylo u deky, ale u přikrývky, na to samozřejmě přijde ještě povlečení.

doplněno 18.02.16 15:38:

Jinak se přiznám, že jsem o dece z Lamy Alpaka předtím nikdy neslyšel. Díky za inspiraci.

Lama je zvíře, taková veliká koza a ta má takovou zvláštní srst ze které se právě vyrábí ta vlna, které se říká Alpaka. je to jedno z nejdražších přírodních vláken. Také z ní můžete koupit velmi drahé svetry a používá se i k výrobě luxusních látek. Nebývá to 100% Alpaka, protože to by bylo příliš drahé. Ale je možné, že existuje při výrobě toho vlákna nějaký "odpad", který se zase zpracovává nějak jinak.

hodnocení

0x

Záleží na tom, na kdy přikrývku chcete. Je dobré mít přikrývky, štepdeky, deky, dvě. Na zimu, s dutým vláknem teplejší a lehoučkou na léto. Náplní bývá nějaký polyester. Dokonce se dají koupit přikrývky dvě, které mají po obvodu několik druků a na zimu se dají sepnout. *nevi* U potahu si nejsem jistá. Některé potahy mají dobrou strukturu a jsou na omak velmi příjemné, ikdyž s bavlnou nemají vůbec nic společného. V podstatě je to lhostejné, protože deka je povlečená cíchou. :) Umělé materiály mají tu přednost, že nejsou cenově náročné a hlavně, dají se strčit do pračky. Vlnu a peří bych si pořídila jen tehdy, když je na ni, na visačce povoleno praní. Ale i tak, normálně malá pračka nevypere a musí se dát do čistírny na vyprání ve vodě. Nezapomínejte, že tyto materiály se používaly v době, kdy nic jiného nebylo k dostání a v ložnici do rána kamna dohořela, bylo velmi chladno. Dnes, v teplém bytě, není potřeba těžké a bohaté peřiny.

doplněno 18.02.16 10:31:

Nikdy se nenechejte zlákat barevnou přikrývkou nebo polštářem. To platí o potahu na posteli, madracích. Barevné bude vždycky prosvítat cíchami, prostěradlem a ty pak vypadají jako špinavé.

doplněno 19.02.16 07:34:

Duté vlákno, to je jako obchodní označení dost zavádějící, protože to používají všichni. Ale vpodstatě dutou srst mají severští psi. Mnohem lépe izoluije, udržuje teplo. Spací pytel z opravdového dutého vlákna, má snad 1,5 kg a je do -25ºC. Totéž platí o bundách polárníků. To, co se prodává v Jysku nebo v podobných obchodech, nemá vůbec s dutým vláknem nic společného. Je to jen název.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]