Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám dotaz, pokud si vezmu hypotéku, zaplatím třeba jen jednu polovinu, pak budu bez práce, tak přijdu o všechno, nebo budu moci prodat dál to, co jsem zaplatil, něco ve smyslu přenechám hypotéku někomu jinému, dostanu za to, co jsem do toho dal a ten člověk si doplatí zbytek?
Polopatisticky:
máte hypotéku na 1000.000,-
platíte 5 let řádné splátky 5500,-Kč měsíčně - tj. zaplatíte bance 330.000,-Kč. Nejprve se splátka dělí na splátku úroků a splátku dluhu - vy jste splatil 230.000,- úroky a 100.000,- dluhu.
Pokud nebudete platit - hypotéka jištěná smlouvou a zástavou majetku bude řešena vymáháním a exekucí na majetek. Nemovitost v hodnotě 2500.000,- bude prodána v aukci za 1500.000,-, z této částky se uhradí dluh a náklady řízení. Tj. budete dlužit bance dalších 50.000,- a nebudete mít nic.
Nejlepší varianta je tedy refinanc - prodej nemovitosti a byť nevýhodné splacení úvěru, zaplatíte jen 900.000,- + penále např. 10% - tj. přijdete JEN o dům. Ten možná prodáte za zmíněnou tržní cenu 2,5mega..., ale aspoň něco vám zůstane...
takovýhle problém musíte včas oznámit vaší bance. V hypotéce máte peníze od banky a proto je to banka, kdo má rozhodující slovo.
Možná by vám pomohlo uzavřít pojistku proti nesplácení, ale na ni pozor. Dobře se ptejte co podepisujete, protože v této pojistce bývá schovaná pekelná finta. Ve chvíli kdy přestanete splácet, zaniká i tato pojistka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.