Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrání koupelny bez oken

Od: lucie28 odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

ve starším cihlovém bytě z 50. let máme koupelnu 3m2 bez oken. Odvětrávání provádíme tak, že po odchodu z koupelny ponecháváme otevřené dveře do předsíně. Předsíň je spojená s kuchyní a jedná se o otevřený prostor bez dveří o celkem 16m2. Prozatím nemáme žádné problémy s plísní, ale poté co odejdeme z koupelny je okno v předsíni zamlžené párou z koupelny. V bytě jsou však původní okna, která vůbec netěsní a tak přebytečnou vlhkost odvětrají. Chystáme se je však vyměnit a obáváme se, aby poté nenastal problém. Chtěla jsem se s vámi poradit jak to ideálně vyřešit. Napadlo mě nechávat nová okna v kuchyni a předsíni otevřená na mikroventilaci, ale nevím, jestli to bude stačit. Uvažovala jsem také o elektrickém odlhčovači do koupelny - máte s ním někdo zkušenost?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Moji mladí, když dostávali nová okna, dostali i přednášku, jaká hloupost je mikrovětrání. Ten člověk tvrdil, že mikroventilací nikdo nikdy nemůže průběžně větrat. Jen si nesmyslně pouští zimu do bytu. Je třeba vyvětrat rychle, průvanem. Tak nevím, já mokroventilaci vůbec nepoužívám. ;) Roky jsem si myslela, že mám v bytě vlhko a bála jsem se plísně. V cihlovém domě s wafkami pod oknem, nová okna. Pak jsem napsala Ježíškovi a dostala jsem vlhkoměr. A světe div se, zjistila jsem, že mám vzduch spíše suchý. Třebas teď, suším ve vedlejší místnosti prádlo a vlhkoměr ukazuje 45 % vlhkosti. Je to ideální. Takže si myslím, že když si pořídíte vlhkoměr nebudete se děsit, že máte nebo nemáte vlhko. Dá se koupit od 200 do 1.500 kč. U Vietnamců za 60 kč a ukazují stejně jako z kamenného obchodu.

doplněno 16.02.16 17:45:

Myslela jsem, ale nenapsala, moje hlava dubová, že by neměl být problém vyvětrat přes předsíň, aniž by se vlhko dostalo do bytu. A možná, že by to bylo dobře, protože je v bytě sucho. A pro tu kontrolu by byl dobrý vlhkoměr. Chvíli orosené okno nemusí znamenat vlhko v bytě.

doplněno 16.02.16 18:03:

Lucie, nedá mi to, musím se vás zeptat, jestli sušičku mají vaši rodiče a prarodiče. Mají?

lucie28
hodnocení

Souhlasím s vámi, že je lepší vyvětrat rychle a plně otevřeným oknem. Děláme to tak v obývacích místnostech, ale asi chápete, že po koupeli není možné jít a otevřít dokořán okno v předsíni a popřípadě ještě v kuchyni, kterou máme s předsíní spojenou. V létě možná, ale v zimě by to bylo téměř zárukou nachlazení. Dále píšete, že máte WAFky - domnívám se, že způsobem jejich konstrukce se vlhkost z bytu odvětrává ven otvorem ve zdi, kterým odchází i spaliny - proto nemáte problémy s vlhkostí. My máme elektrické vytápění a tudíž žádné otvory ve zdech. Vlhkoměr ani nepotřebujeme - jak jsem uvedla v dotazu, po koupeli se okno v předsíni zamlží, tudíž je zřejmé, že vlhkost je nadbytečná a je třeba to řešit.

pb®

Budete muset v bytě nejen po vykoupání větrat průvanem. Je jedno, jestli osoba koupající nebo jiná, která zrovna z koupelny nevyšla. Nikdo neříká, že po koupeli máte stát v otevřeném okně. Otevřít a jít do místnosti, kde není průvan, případně se před otevřením okna obléknout. Během těch pár sekund, co budete otvírat okno, nenastydnete. Já běžně celou zimu větrám ráno a večer v noční košili. Ráno otevřu okno v ložnici a na balkoně a jdu do spodního patra do kuchyně a vracím se do vyvětrané místnosti. Nebo klidně dojdu i v teplotách pod bodem mrazu na blkón pro nějaký schnoucí svršek. I v koupelně otvírám po koupeli okno, jinak bychom v domě shnili.

petruna
V mraze pro prádlo, to by se mi tak chtělo :) Vytáhnu prádlo ze sušičky a rovnou ho můžu uložit. Nechápu lidi, kteří suší v 21. století prádlo venku - v létě ho mají plné pylů a prachu a v zimě vyuzené od těch co ještě taky nezaznamenali, že je 21. století a topí tuhými palivy. Hlavně, že si do toho dají aviváž :)

Petruno, jsem celá roztřesená hanbou, protože i já patřím k těm, kdo suší venku nebo po bytě, jak se dá. Nevím, jestli vám došlo, že někteří to tak musí, prože na sušičku a pak na její provoz jednoduše nemají finance. Závidím vám, že s takovou samozřejmostí můžete napsat to, co jste napsala. Že to tak myslíte. *sok*

doplněno 16.02.16 16:04:

Dost dobrý úhel pohledu. Souhlasím s vámi. Je však pravdou, že to všechno, co píšete, nemám a ani mít nebudu. A přesto se na sušičku nezmůžu. Docela bych ji chtěla, ale pokud mám možnost sušit tak, jak jsem byla zvyklá celý život, zůstane to tak.

petruna
Stačí se podívat kolem sebe - na velkou televizi, alkohol, cigarety, ojetiny na splátky a plný nákupní koš lidé mají téměř vždy. Zatímco na užitečnou věc jako je sušička ne? Ale prosím vás :) A provoz sušičky? Průměrná sušička "sežere" 1.5 kWh, což vychází na cca 200 Kč měsíčně při každodenním provozu. To mi nepřipadá ekonomicky likvidační ani pro méně majetné.
petruna
Já se domnívám, že jde hlavně o přežitek - kdysi byla za podobný luxus považována pračka. Ta je dnes již samozřejmostí i v nízkopříjmových rodinách. Málokomu by se asi chtělo prát na valše. Takže pračku je ochoten koupit téměř každý, třeba i na splátky, ale sušička takový statut ještě nemá, přestože dnes už nestojí tak moc (osobně mám za 13 tisíc, ale jsou i levnější). Možná tedy přijde doba, kdy se nikomu nebude chtít věšet prádlo venku a předvádět sousedům jaké nosí spodní prádlo. Jinak, moje nepochopení se týkalo lidí, kteří suší prádlo venku - nejvíc mě baví ti, co mají prádlo pověšené na sušáku před oknem tak, že se působením větru otírá o špinavou fasádu nebo na něj zapomenou a zmokne jim :) Sušení uvnitř bytu pokud není sušička, chápu. Při pravidelném větrání to ani nezpůsobuje problémy s vlhkostí, alespoň my jsme ten problém neměli.
instalater*

petruna - také nemám sušičku a né proto , že bych na ni neměl. Můžu si jich koupit klidně 100 , ale není nad to , když pověsím prádlo na zahradu a sluníčko to krásně navoní. Kolikrát tam vytáhnu i peřiny - to se potom pěkně spinká.

petruna
Do dnešního dne jsem netušila, že slunce nejen hřeje a dává nám světlo, ale ješté navoní prádlo. Neskutečné jsem se vaším názorem pobavila :) Ovonět vám to může maximálně prací prostředek, aviváž a miliony pilových hrnek, které venku poletují. A teď v zimě vám to navoní maximálně domácnosti spalující uhlí, dřevo, popřípadě ještě něco horšího :)
instalater*

Petruna - nevím kde bydlíte , ale tady u nás se topí elektrikou a je tu krásně čisto a voňavě. Samozřejmě , že sluníčko nevoní , to jsem si jenom vzpomněl na mojí milovanou babičku jak toto o prádle a sluníčku říkávala. Ale víte , když ráno otevřu dveře z obýváku na terasu a nasaji ty vůně , dám si tam ranní kávičku a snídani - to prostě nemá chybu. A to prádlo z venku opravdu voní jinak než kdybych to sušil doma a nebo v sušičce. V podstatě je mi vás líto a nemyslím to vůbec špatně , že jste založena tak materialisticky a nevnímáte svět z té druhé stránky. Vždyť nevoní jenom aviváž , ony voní i květiny i stomy byť jsou plné pilu. A nebýt pilu , tak nejsme ani my . ...A mně voní i to sluníčko a říkejte si co chcete :) Přeji pěkný den.

sebod*

instalater, taktak...jak krásně vždycky vonělo usušené povlečení na sluníčku ... Bez drahých prášků a bez aviváže. Večer sis lehl do čerstvě povlečených peřin a cítil slunce, trávu, kytky... Nezapomeň, že o tomhle plno lidí ani neví. Buď suší prádlo někde v sušárně, nebo na balkoně atd...

Slunicko minimalne beli bile pradlo. Aby jsem se zastal susicky. Mame tri male deti a v soucasnem pocasi, kdy kazdy den prijdou od blata, tak by jsme meli vsude v baraku jen same susaky. Takze susicku jsme poridili.

Je to super, mene se zehli, kdyz neco vyperu, zitra muzu dat detem na sebe, treba bundu, ktera normalne schne dlouho. Snizila se vlhkost v dome o cca 10% coz je take fajn.

V lete budeme susit zase na slunicku, mam rad vudi pradla vyfoukane vetrem. ALE susicku rozhodne nezavrhuji :)

jesterka*

To voní ozón. To myslím vážně. V létě věším na zahradě, civilizace daleko.Nádhera. Nechala jsem se poučit od známých.

jenice

Jo, jo, a někde třeba taky smrdí elektrárna, která pohání Vaši sušičku, abyste neměla prádlo plné těch strašlivých pilů. Jo, jo, v 21. století musíme mít všech hovadiny co se vyrábí, jinak jsme divný, že?

vidtmanovamarta*

Tak si vemte brigádu,nekuřte,nepijte alkohol a na sušičku mít budete.Taky řešení,že?*pivo*

pb®
Je to jednoduché. Nebudu platit za něco, co se udělá zdarma samo. Nebo si třeba myslete, že jsem bláznivá biožena, která používá na praní mýdlové ořechy, místo šamponu žitnou mouku, místo zubní pasty kokosový olej a chodí na kadibudku, aby nesplachovala hovna pitnou vodou. Mně je to fuk. Sušička je opravdu ten poslední spotřebič, po kterém toužím. Jo takhle robotický vysavač a vytírač, ten bych užila, podlaha se sama neumyje. Ale prádlo, to uschne samo.
petruna
No vidíte a já si zase myslím, že zdarma není vždy zdarma. Čas, který ušetřím tím, že nemusím utírat prádelní šňůru, věšet a pak zase sundávat prádlo dokážu využít díky sušičce lépe - s rodinou nebo prací, která mi vydělá peníze. Nehledě na svobodu, kterou sušička rovněž zaručuje narozdíl od prádla pověšeného venku, na které je třeba myslet a nezapomenout ho sundat kdyby začalo pršet nebo např. sousedé grilovali. Nedává mi smysl prát prádlo a pak si ho okamźitě znečistit sušením venku - v létě pyly, prachem, někdy i exkrementy od ptáků a v zimě kouřem z komínů - pak to lidé řeší enormní spotřebou aviváže, aby ty smrady \"přebili\". V případě, že by měli sušičku, tak by aviváž vůbec nepotřebovali. Váš \"zdarma\" postoj můžete zdokonalit ještě tím, že budete prát ručně, abyste nemusela platit ani za pračku :)
dejv111*

Promiňte, ale Váš názor je, dle mého, poněkud extrémní až přehnaný. V zimě prádlo sušíme doma nebo na půdě, žádný smrad z prádla nepociťujeme. V létě není nad usušené prádlo venku na sluníčku. Prádlo doopravdy chytne úplně jinou, příjemnou vůni. Žijete na vesnici nebo ve městě?

Uffff.Kdo nemá sušičku jak by nebyl...Vy nechápe lidi kteří suší v 21.století? Tak to nechápete tak 80 % populace.Já zase nechápu jak někdo může vůbec takový blábol v 21.století napsat a ještě rovnou vytáhnout prádlo ze sušičky a rovnou ukládat...Žehlení nic? No ono se to zdá že to není ze sušičky zapotřebí že jo? Taky kdo by se s tím v 21.století žehlil že jo?

Jano, já sušičku nemám, ale byla jsem u mladé, když prádlo ze sušičky vyndávala. Na žehlení tam skoro nic nebylo. Všecko bylo úžasně načechrané a žehličku to vůbec nevyžadovalo. Stačilo poskládat. A chladnutím poskládaného, textil se ještě více narovnal. *sok*

lucie28
hodnocení

babkazov: Sice nevím proč se mě ptáte jestli mají rodiče sušičku (pravděpodobně jste si mě spletla s jinou přispěvatelkou v této diskuzi), ale klidně vám odpovím. Rodiče mají prostorný dům v němž mají místnost vyhrazenou výhradně pro praní a sušení. Protože mají po celém domě rekuperaci vzduchu, prádlo jim rychle schne i uvnitř, sušáky jim díky té speciální místnosti nikde nepřekáží, tak sušičku nemají ani nepotřebují. My máme s přítelem jen byt a tak jsme do sušičky šli. A musím souhlasit, že je to super věc.

Lucie, moc se omlouvám. Vlastně omlouvám se 2x. 1.Protože jsem do vaší otázky neprávem nainstalovala otázku o sušičce 2. Otázku pro Petrunu jsem adresovala vám. *zed* Děkuji vám, že jsem vás nevyvedla z míry a omlouvám se.;)

Petruno, mají vaší rodiče a prarodiče, kteří asi budou v mém věku, také sušičku? A pochvalují si stejně jako vy?

lucie28
hodnocení

babkazov: V pořádku, nic se neděje :)

hodnocení

0x

Dobrý den, sousedí koupelna s vnější zdí nebo se světlíkem? Jestli ano, asi by jsem se pokusil nainstalovat větrák, který by odváděl vlhkost ven. Nevím jestli máte bytové družstvo nebo podnájem. Popřípadně zateplený dům v záruce, kde by mohl být vývod ven problém.

doplněno 17.02.16 09:38:

Ve vacem priade by jsem sel cestou komina, jak pisi radci, s vycisteneho by to nemel byt problem a nebudete delat zasah do vnejsi fasady. Take by to slo protahnout trubkou u stropu pres zachod na vnejsi zed, ale to uz se mi zda slozitejsi. Trubkuschovat do SDK kastliku.

lucie28
hodnocení

Koupelna sousedí s WC (příčkou z dutých cihel) a teprve z WC je obvodová zeď s oknem. Soused má ve zmíněné tenké příčce okno (původně tam totiž bylo), ale to problém s vlhkostí to nevyřešilo. Vlhkost odešla na WC a tam se mu začala tvořit plíseň na stropě, tak okno v příčce ponechal, ale zavřené. Druhou stěnou koupelny prochází komíny (každý byt má svůj), protože byty byly dříve vytápěné kamny na tuhá paliva. Vámi zmíněný ventilátor si další soused nainstaloval právě do bývalého komínového průduchu, ale nadává na to, protože z komínu mu jdou zase do koupelny saze. Ventilátor by teoreticky bylo možné dát do té příčky z dutých cihel, ale trubka by musela vést přes to WC a nejspíš by to SVJ nepovolilo kvůli narušenému vzhledu fasády.

instalater*

Já bych osobně nainstaloval ventilátor do toho komínového průduchu a dal tam zpětnou klapku a ventilátor se žaluzií , která se otvírá pouze pokud je ventilátor vchodu. Potom mi nemůžou jít saze z komína do koupelny. ( 2x jištěné )Také není problém ten komín předem vyčistit.

Souhlasím, jen bych ještě přidal. Kupte ventilátor s hydrostatem.
Má v sobě čidlo na relativní vlhkost, které po překročení vámi nastavené vlhkosti sepne ventilátor na dobu dokud se vlhkost nesníží pod nastavenou hranici. Mam to už 4tý rok a funguje to náramně.
Samozřejmě umí sednout i klasicky vypínačem a běžet nastavenou dobu.
Vhodné zejména k nárazové u odvětrání třeba WC po použití.
doplněno 16.02.16 19:43: Mám konkrétně tento.
ventilatory.cz/...

marfusa*
hodnocení

0x

Ventilátor je výborný nápad. Známí měli problém, když jejich nájemnice omdlela ve vaně kvůli karmě. Dostali příkaz, že do spodní části dveří musí osadit větrací mřížku. Ta taky vedla do chodby. Teď už jsou asi lepší návody.

hodnocení

0x

A nedá se někam prorazit díra a dát tam větrák?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odvětrání koupelny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]