Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Za co, čím a v jakém rozsahu ručí člen SVJ?

Od: kamila* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím o radu. V našem panelovém domě letos končí funkční období výboru SVJ. Dosavadní výbor dál již nechce pokračovat, zůstává pouze jeden člen. Nyní mě všichni přemlouvají, abych se stala členem výboru já (většina sousedů toto nechce dělat, dosavadní výbor vše dělal zadarmo). Zajímá mě, když tuto funkci přijmu, za co všechno budu zodpovědná, v jakém rozsahu budu ručit za případnou škodu způsobenou mou neznalostí (pracuji jako švadlena, nemám odborné právní ani ekonomické vzdělání)? Kolegyně mě odrazuje, prý to zrovna nedávno v domě řešili a členové výboru prý za špatná rozhodnutí (i neúmyslná, způsobená třeba neznalostí) ručí veškerým svým majetkem. Je to pravda? A co bude případně následovat, pokud všichni odmítnou tuto funkci dělat? Jak se dále postupuje? V domě je 30 vlastníků. Děkuji.

Doplňuji: V nadpise mi to vypadlo - jedná se samozřejmě o výbor SVJ! Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Nedoporučuji přijmout funkci, k jejímuž výkonu byste neměla potřebné předpoklady.

Přečtěte si rozhovor s Mgr. M/... o riziku pro výbor SVJ.

doplněno 15.02.16 22:50:

Ještě jeden článek

kamila*
hodnocení

Děkuji, myslela jsem si to.

Jak se ale bude dál postupovat, pokud tuto funkci nepřijme nikdo?

ben®

Dobrý den, pokud se nikdo ze spoluvlastníků domu nenajde k výkonu funkce, tak si musíte zajistit tzv. pověřeného vlastníka (správce), který toto bude v tom domě vykonávat jako placenou funkci. Takže, najít si firmu (organizaci), která provádí správu majetku. Např. v našem případě (po letech fungování SVJ) nám s tímto pomohlo LBD, které bylo původním vlastníkem domu a "dohodilo" nám jednu paní, která toto vykonává pro více SVJ. Zdravím!

doplněno 02.03.16 19:12:

kamila - tak, již se našel nějaký pověřený vlastník a je to vyřešeno?

doplněno 02.03.16 19:37:

ra252 - nemáte pravdu, protože pověřit lze kohokoliv, kdo to chce dělat (vlastnictví není podmínkou).

doplněno 03.03.16 19:27:

ra252 - pověřený vlastník je pouze název placené funkce. Ano, zní to možná zvláštně, ale on to není pouze pověřený předseda SVJ, ale instituce, která má všechny pravomoci.

Konkrétně v našem případě (kdy výbor SVJ po letech činnosti skončil) máme pověřeného vlastníka a je to lepší. Ta paní (s VŠ vzděláním) je profík a prověřená. Pracuje na základě naší vůle (vůle SVJ) a je nám odpovědná i kontrolovatelná, resp. musí prokazovat činnost, pořádat schůze a rozhodování je stále hlasováním. Majetkově by nás poškodit neměla a funguje to takto už asi dva roky.

Pověřený vlastník a placení nesouvisí. A pověřený vlastník je jeden z vlastníků.

doplněno 03.03.16 19:06:

ben - pak to ale není pověřený vlastník, ale placený předseda.

hodnocení

2x

Souhlasím s první odpovědí. Pokud přijmete funkci, na kterou lidově řečeno nemáte, považuje se to ze zákona za Vaši nedbalost a za škody byste byla zodpovědná.

hk
hodnocení

0x

Mám poněkud jiný názor. Pokud SVJ nevezme osoba které jde o blaho nájemníků, pak se toho chopí buď totálně neschopný jedinec nebo podvodník. V obou případech vám hrozí, že SVJ zadluží a vy přijdete o nemalé prostředky, v tom nejhorším případě o své byty. Velmi dobře se v domě poraďte, jak dál. Dávat ruce pryč od svých povinností (ano z mého pohledu povinností v rámci SVJ) není správné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]