Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jelikož uvažuji o pořízení tzv. Inteligentního domu, máte s tím nějakou zkušenost? Tak by mě zajímalo jestli se to vyplatí...
Děkuji
NE, jsem elektrikář, mohu to také namontovat, za X let jsem měl jen tuším 2 zákazníky co si to nechali namontovat, o dost více těch co si to nechali za těžké peníze opravit a ještě více těch co si to se vztekem nechali demontovat.
Inteligentní instalace to již oficiálně nejmenuje - již je to jen konfortní instalace - protože se zjistilo že je to inteligentní jen do doby než nastane první problém - většinou velmi brzo.
Pokud chcete mít ovládané žaluzie apod. doporučuji normální elektrické ovládání, samostatné ne spojené centrální jednotkou.
Když máte vše oddělené a něco se rozbije tak třeba prostě jen neroztáhnete žaluzie - když je vše spojené tak se taky nemusíte dostat z domu. Jednou mi v noci volal zákazník s tím, že ho dům nechce pustit domů - centrální jednotka špatně zpracovala procesy a aktualizaci - výsledek? přeprogramování, nahrazení pár věcí, cílová suma? bez pár drobných 20tis. Kč.
Tedy možností jak něco ovládat - mnohem lépe je spousta- jen nemají v názvu název (inteligentní) konfortní a jejich cena je řádově o dost nižší a v případě jejich poruchy se dá žít pohodlně dál.
Tedy závěrem - drahé pořizovací náklady, vysoká poruchovast, i směšná závada může mít za následek obrovský problém, velmi drahá údržba, nepříliš vysoká životnost jednotek, rychlé zastarávání tím i pokles hodnoty, vše je na elektřinu u dost věcí mechanické ovládání v případě výpadku proudu za příplatek - takže nejede elektrika - nejede nic.
Upřímně jsem ještě nepotkal zákazníka, který by řekl že to je naprosto super a nic jiného by nechtěl, většinou je to kombinováné z klasickou elektroinstalací a tato konfortní je použita jen jako zabezpečovací systém.
Dobrý den, pokud chcete bydlet jako v kosmické lodi, tak můžete. Někomu se to určitě vyplatí - vše je na elektřinu, elektronické, zabezpečené, svítící, hučící a v pohybu. A bude to vyžadovat odborný servis, stálou údržbu a opravy. Takže, ono se to někomu vyplatí. Zdravím!
P.S. Doufám, že to má i vlastní zdroj elektřiny v případě jejího výpadku.
doplněno 24.02.16 19:38:Inteligentní dům také vyžaduje inteligentního majitele - že, Karlekamile?
Jeden můj zákazník, který si potrpěl na podobné věci si nechal instalovat inteligentní elektroinstalaci. Později dům prodal a nový majitel po mně chtěl seznam funkcí aktuálně nastavených v systému. Tedy například světlo nad umyvadlem se ovládá u umyvadla, u vstupu do koupelny, rozsvěcí se postupně pět minut při ranním vstávání, zhasíná se centrálně při odchodu z domu a zapnutí EZS, atd...poslal jsem mu to meilem..on dal tisk aniž by se podíval jak je to veliké...mělo to 500 stran. Za mně dnes už ne...ostatně největší úspěch jsem zaznamenal u tango vypínače, který je opatřen dvěma provázky, takže jej rozsvítí i 4 leté dítě...pokud bych stavěl nový dům, tak bych spíše investoval do takových věcí co se dnes už "nedělají" jako je trubkování elektroinstalace atp. Až by mně nakonec zbyli peníze a nevěděl bych kam s nimi, potom bych případně koumal. Osobně mám trubkování opravdu tak, že "inteligentní systém" lze kdykoliv dodatečně nainstalovat, tedy dokáži kterékoliv světlo, či zásuvku dotáhnout bez sekání do rozvaděče.
Slovo "vyplatí" zavání ekonomikou. Pokud to počítáte na peníze, pak ne, ať je Váš čas jakkoli drahý. Pokud jste hračička, jako já, pak bych do toho šel. Ovšem ne od firmy, ale sám. A pokud něco od nějaké firmy, pak od světové a ne nějaký bastl od českého garážisty, který za pět let zmizí a Vy budete kroutit hlavou nad tajemnou krabičkou bez dokumentace.
Je to krása, dokud to funguje. Jestli máte dost peněz, tak proč ne. Stejně tak, jestli jste hračička a chcete si to udržovat sám. Ale pamatujte, že musíte být pořád po ruce rodině. Jakmile něco nebude fungovat, tak sklidíte nevděk. Hlavně, když se to stane ráno, až manželka bude spěchat s děckem do školky a do práce. To si užijete. Ale když to funguje, a vy můžete zbuzerovat pošťáka, že vám hodil oznámení do schránky, aniž by zazvonil, a ještě máte videozáznam, co si přát víc. Já bych to ale nechtěl.
Teď jsem akorát na stavbě řešil ovládání 2x6ti bodovek + 2 lustry za tří míst a nemůžu použít samotné vypínače ale musím mít dvojvypínač...
Jelikož se řazaní 7 prakticky jako dvojvypínač nedělá, takže jsem to nakonec vyřešil slaboproudým ovládáním přes arduino a místo vypínačů budou normální žaluziové tlačítka. Zároveň budu moct rozsvítit libovolnou bodovku samostatně.
Nicméně komerční "inteligentní" instalaci za ty nehorázné peníze bych si domů nedal.
vyplatit se určitě nevyplatí.Je to to samé jako s novými auty.Jsou to takové srač...,že každému technicky nadanému člověku dávno došlo,že jsou to jen taháky na peníze,aby si to koupili budto hlupáci nebo prostě lidi,kteří neví co už s penězi.Prostě čím složitější věc,tím logicky také poruchovější.Vše prošpikované elektronikou a opravy lichvářsky drahé.A nezachrání to ani spotřeba nižší o litr nebo půl litru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.