Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva a více proudových chráničů

Od: mirinik odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

teď si nejsem vůbec jistý, při použití 2 proudových chráničů, 16A na zás. okruhy a 10A na světelné musejí mít každý chránič zvlášť svou modrou svorkovnici, je to tak?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fiser22*
hodnocení

1x

Dobrý den, ano, je to tak, co chránič to vlastní N svorkovnice, jinak by docházelo k dělení proudů a chrániče by nešly ani nahodit

mirinik
hodnocení

Už jsem se lekl že jsem úplně blbej :) děkuju

tomastzhf
Ale bacha,ne ze to napojite z jednoho privodniho kabelu,to by nula na 2 svorkovnice nemela smysl :)
mirinik
hodnocení

Jak z jednoho kabelu? PE budou mít společný, víc jich ani v paneláku není a N bude mít každý obvod zvlášť, myšleno obvod 16 a 10 A

dusger*
hodnocení

0x

Není nutné osazovat speciální N svorkovnice u těchto, předpokládám, chráničojističů. Obvykle chrání jeden či dva kabely-okruhy vedoucí z rozvaděče, tak se prostě modrý drát z příslušného kabelu zapojí přímo na svorku přístroje. Samostatnou svorkovnici použiješ, až když se modré dráty namnoží a do svorky se nevejdou.

doplněno 14.02.16 19:53:

Otázka pro Rosťu: V bytě mám několik proudových chráničů a rád bych, aby mi dobře fungovaly. Kam přesně mám sůl nasypat a kolik ji má být? Byvám v paneláku v devátém patře. Za odpověď velmi děkuji.

rostislavs

Ve Vašem případě to vidím vzhledem k počtu chráničů na 4kg soli... krumpáčem se dostat až na zemnící pásek co je pod patou základů paneláku a na něj vysypat 3 kg soli, ten 1kg rosypat okolo místa výkopu.Až přijde déšt, tak se sůl rozpustí,nemusí te se bát,že tam zůstane bílá sůl na věky...opatrně, ať neporušíte krumpáčem izolaci kabelů

rostislavs
hodnocení

0x

Jsem zastáncem proudových chráničů ale ty nebudou fungovat bez dobrého uzemnění, záleží na vodivosti půdy a jejím PH,jestli je půda sladká tak je málo vodivá-já to vyřešil solí

Tuto odpověď dost dobře nechápu. Proudový chránič nepotřebuje žádnou zem. Pracuje na principu součtového transformátoru který potřebuje jen přívodní fázi a nulu. Zem není potřebná. Pokud ano, tak prosím vysvětlit spotřebiče s dvoužilovým přívodem bez zž vodiče.

daniel*
rostislavs Ty vole .. už se na to fakt vyser .. myslím že tam už bylo pár věcí vysvětleno ..nehledě na to že proudový chránič se na vodič PE nazapojuje.pro ty co neví o čem je řeč - viz diskutované téma "Jak zvýšit vodivost pracovníka ČEZ?"
rostislavs

Bez uzemění by nefungovala elektřina vůbec,natož proudový chránič,jsi dobrý teoretik *modla**hej*

daniel*

Tak toto mi prosím vysvětli. Takže zařízení jenž není uzemněno nefunguje?

Proudový chránič se zemí nemá nic společného - porovnává hodnoty.

doplněno 15.02.16 19:35:

Pokud víš jak funguje generátor elektrické energie - tedy jak se vyrábí elektřina nemohl by jsi takový nesmysl napsat...

daniel*
hodnocení

0x

pro tazatele, ano každý chránič má svůj vlastní rozbočovací můstek, na ten nula vede z chrániče.

Na světla proudový chránič být nemusí, ale je lepší když jsou i na ně.

mirinik
hodnocení

Na světla v koupelně být chránič musí přece

daniel*

Ano přesně tak. V koupelně musí být vše chráněno proudových chráničem nebo napájet z bezpečného zdroje napětí - viz zony v koupelnách.

Ale jinak na světla být chránič nemusí. Je to ale lepší, většinou se to tak dělá. Když už tak ať je to na vše, na okruh světel může být jedna zásuvka a ta by rázem mohla být bez chrániče, jsme národem kutilů kde si každý dělá vše svévolně takže je to lepší když tam ten chránič je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]