Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěný plot - zemní vruty

Od: zdenekm® odpovědí: 7 změna:
Zdravím. Chystám se na zahradě dělat plot a protože je to ve svahu a nechce se mi tahat se s betonem, rád bych použil zemní vruty. Jenže nabídka (a cenové rozpětí) je až příliš velká :) Plot bude vysoký 1,5m, délka jednoho pole 3,5m. Plaňky a rygle dřevěné, sloupky pozink. Jaké zvolit vruty? Jak dlouhé? Jak přidělat rygle ke sloupkům? Ideálně přes nějakou objimku, abych do sloupků nemusel vrtat - existuje něco takového? A je nutné dávat do rohů nebo i průběžně vzpěry? Jak udělat (dřevěnou) branku - existuje něco jako pant na objímce? Předem díky za rady a tipy.
doplněno 15.02.16 15:37:

Ať už se nakonec rozhodnu pro zemní vruty, nebo betonování - jaké sloupky byste tedy doporučili? A jak na ně připevnit dřevěné rygle? Nejlépe bez vrtání. Je potřeba dělat vzpěry podobně jako u pletivového plotu?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ogi
hodnocení

1x

Delka dreveneho plotoveho pole 3,5m a kovove sloupky s vruty je podle me docela nesmysl. To by musely byt poradne vruty a plot by se stejne casem provesil.

Kdyz vruty, tak pletivo a delka pole kolem 2m. Mozna s tim ma nekdo zkusenost, ja si to ale neumim moc dobre predstavit.

jabraka*
hodnocení

1x

Zemní vruty mají smysl vždy do údržné zeminy.Na svahu je nebezpečí,že to voda strhne.plotové sloupky se musí zabetonovat.V zahradě je nutno zabezpečit i podezdívku,aby se zabránilo podhrabu divokých zvířat.

JABRAKA

hodnocení

Podhrabu se nijak zvlášť nebojím - žijeme na kraji lesa a zatím jediný problém se zvířaty mám se sousedovými ovcemi :)

zakus*
hodnocení

0x

Délka pole 3,5 m pro dř. plot je nesmysl. S vruty nepoužitelné.

hodnocení

Zrušil jsem starý (dřevěný) plot, který měl délku pole +- 4.5 metru a právě se mi to zdálo moc, tak chci udělat 3.5m. Proč myslíte, že je to nesmysl? To snad záleží na dimenzi ryglů, ne? Plot to bude lehký - 5cm široké plaňky a mezi nimi opět 5cm mezera.

asd1

Asi neviděli plot na vesnici ;) Taky máme rýgle 4,5m dlouhé a vydrží to i ve vichřici. 5 cm plaňka 9 cm mezera. Životnost rýglu bez nátěru 20 let, plaňka 30.

Ale taky přecházím na kratší rýgle. Ne z důvodu že by to nedrželo, ale krátké se líp shání. Najít pěkné štíhlé dřevo za rozumnou cenu je čím dál horší. A rýgl z prkna shnije za 10 let...

Vruty spíš ne - buď nebudou držet nebo nepůjdou zavrtat.

Vzpěry být musí jen pro pletivo (táhne za sloupek do strany), tam musí být vzpěra na začátku, na konci a v místě změny směru. Pro rýgle vzpěry být nemusí.

Sloupek - beton do nezámrzné hloubky, jinak se časem naklání. Nebo rovnat - odkopnout aby šel srovnat, dosypat, udusat palicí a zase to 15 let vydrží... Srovnat jeden sloupek je práce na 10 minut.

hodnocení

Díky za přínosnou odpověď. Nakonec jsem se rozhodl pro sloupky z jeklu 60x40, které zabetonuju cca 60-70 cm do země. Kdybych neměl rygle už nařezané, vážně bych uvažoval jestli nedat plaňky taky na jekl - pozink jekl 50x30 se dá koupit za pár korun. Ale s dřevěnými rygly to bude beztak hezčí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]