Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s rodičemi v RD vs platba inkasa

Od: lin* odpovědí: 9 změna:

mám otázku?bydlíe s rodiči mají věcné břemeno na celé přízemí a zahradu.celý dům je psaný na nás ,ale platby inkasa atd platí oni.můžou nám odstřihnout plyn ,elekt.atd?můžeme se nějak informovat?co máme dělat a jak zrušit to břemeno, když nám vyhrožují tím,že nic platit nebudou a si užijem my?máme dvě dospívající děti. a když se dům přepisoval,tak to nechtěli to inkaso platby na nás napsat a ted dělají problémy?co s tím, mají na to právo?a jetě jedna otázka po celé vesnici o nás rozšiřují pomluvy že je tu nechceme,ale sourozenci pořád nabádají rodiče,že mají vše zrušit.dokonce co je v domě pomalu odvážejí ci naše věci a íkají,že je to vše jejich?prosím poradte nám jak se bránit dům postupně jen my opravujem a všeplatíme my ,ale pořád je vše dle nich špatně.moc vám děujem za odpověd.kikina

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarmik*
hodnocení

1x

Myslím, že nejlepší by bylo, kdybyste si zřídili vlastní přípojky sítí s vlastními měřáky a platili si vlastní odběr sami.

Zdá se mi především, že jste ve velice vyhrocené situaci a především byste potřebovali řešit věci vzájemně a ne všude kolem s lidmi, kterým do toho nic není.

Pokud jde o tu hrozbu, tak mi není úplně jasné, jak by vás asi tak mohli odstříhnout, aniž by současně odstříhli i sami sebe.

technikjirik*
hodnocení

1x

Tak jak píše Jarmik, jde spíše o komunikaci v rodině. Podle toho co jste napsala a že námám víc informací, si myslím, že nemáte ujasněno navzájem co kdo chce a očekává od společného soužití. Tato vyhrocená situace má někde svůj prvopočátek.

Pokud je opravdu reálné riziko, že přestanou platit energie a vodu, pak vy si můžete nechat zřídit své vlastní přípojky, pokud máte na rodičích nezávislou bytovou jednotku. Dokonce lze udělat přípojky jen k patě pozemku a platit jen skutečný odběr jednou za rok, pokud budete tyto přípojky užívat jen sporadicky. Věcné břímě není vlastnictví a tudíž všechny povinnosti se správou majetku jdou na Vaše bedra a nikdo nemá povinnost vám to ulehčit. To věcné břímě má svůj charakter, který nesmí mít takovou povahu, jež by znemožnovala správu a udržbu majetku. Co se pomluv týká, tak na to se tu na Poradte.cz nedávno odpovídalo. Zadejte do portálového vyhledavače slovo pomluva.

Jestliže vám z domu nebo z pozemku někdo odnáší věci, které jsou beze vší pochyby Vaše a Vy jste nedala souhlas pak je to krádež a na to je jen jediný protikrok - policie a trestní oznámení.

Kdybych byl ve Vaší situaci, jednal bych otevřeně, věcně bez emocí s protistranou a ujasnil bych si vzájemné představy a další kroky...

Nějak jsem si najednou vzpoměl na film ... Na samotě u lesa...se to jmenovalo... jak se zacházelo s lidmi v případě věcného břímě...

Tož tak to vidím já...jen podle vašeho skromného popisu

toni*
hodnocení

1x

Já to nemůžu pochopit, asi jsem natvrdlý! Rodiče vás milovali, dali vám napsat celý dům a najednou jako švihnutím kouzelného proutku vám vyhrožují a dělají problémy. Vaše otázka - co s tím, mají na to právo? NEVÍM. Vím jen, že kdyby se děti chovali k rodičům jako k rodičům a né k doživotním sponzorům ubylo by nemálo problémů. Nechci vás soudit - na to nemám právo. Musíte si to obhájit před svým svědomím. Doufejte, že nedáváte zářný příklad vašim dětem a nedočkáte se stéjného zacházení.

technikjirik*

jojojo i takto mě to napadlo, ale tak kulantně bych to asi nevyjádřil

lidka*
hodnocení

0x

Kikino, nemá tento dotaz souvislost s dotazem autora/ky jt?

dusatka*
hodnocení

0x

Já myslím, že tento dotaz už tu byl, jen jste neřekli celou pravdu. Vždyť si odporujete - jednou říkáte, že vše platíte vy, pak zas, že inkaso, což jistě nebude nepodstatná částka, platí oni. Jistě, že ho mohou přestat platit a pakliže přestanou, elektřinu, plyn atd. vám opravdu asi odstřihnou. Jak se tomu bránit? Přihlásit si inkaso na sebe a platit ho sami.

Kikino, něco je ve vašem vztahu špatně, a co, do toho my tu nevidíme. A pokud chcete rady po právní stránce, a přitom nenapíšete pravdu, nebo celou pravdu, nemají pak naše odpovědi pro váš další postup valný význam. Ale na mě to dělá dojem, že ani nechcete slyšet, na co kdo má nebo nemá právo, že jen chcete, abychom vám dali za pravdu, že právo je na vaší straně a rodiče jsou zlořádi.

lm®

Tak tak,plně souhlasím s dusatkou.Měli byste si uvědomit,že rodiče nejsou povinni Vám dát vůbec nic.A oni vám dali dům...A taky určitě jen tak pro nic za nic z domu neodešli.Nelžete alespoń sobě.

Proč mám pocit že tazatel(ka) lin není dcerou(synem),ale snachou (zetěm)?Asi proto,že nevěřím,že by dítě ke svým rodičům až takové vyhrocené vztahy mělo...

Víte,všechno zlo se člověku odněkud vrátí...*nevi*

celp*

Dneska jsem asi trochu natvrdlý,ale Můj dům Můj hrad Moje platby za energie a vodu.U Vás je to špatná ,neřkuli vůbec žádná dohoda.

toni*

Dámy a pánové, odpovídejte taky na dotaz judity ve stéjné rubrice na stéjný dotaz pod názvem "Odchod rodičů z domu". I když změnila jméno, nezklamala! Zřejmě chce, abychom se z optimistů změnili na naivky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]