Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych poradit, jaký koupit spolehlivý automatický kotel na uhlí i peletky splňující podmínky kotlíkové dotace. Výkon kolem 25 kW. Bydlím poblíž Brna, tak nejlépe od firmy, která zde má dobrou podporu. Stávající rozvod vody mám na samotíž s možností přepnout na čerpadlo, když se více topí. Nejvíc by se mi líbil kotel s možností ručního přiložení dřeva ze zahrady, ale toto oficiálně snad nejde. Ale nedivil bych se, kdyby existoval kotel, kde taková možnost bude, jen se bude papírově tvářit, jako že se jedná třeba o čistící dvířka.
Ta neoficiální možnost ručního přiložení není samozřejmě podmínkou, jen se zajímám, jaká je reálná situace.
Jak jsem psal, především hledám spolehlivý kotel s dobrou podporou na JM.
V dotační smlouvě je podmínka, že se v kotli budou spalovat jen ta paliva, pro která výrobce deklaruje třídu kotle na kterou se žádá dotace. Takže budete-li žádat o čtyřku a budete hledat kotel který má tu čtyřku na uhlí i na peletky budete mít omezený výběr. Když koupíte kotel, který má uhlí 4 a peletky 3, nesmíte podle podmínek dotace peletky spalovat. Ruční topení dřívim je vyloučené už jen proto, že podmínky dotace vylučují udělení dotace na kotel, který umožňuje neautomatický provoz. Stejně tak ostatní zdroje tepla v objektu, pro který se žádá dotace, musejí splňovat minimálně stejnou třídu jako ta, na kterou se dostala dotace, takže i krby, krbovky. Budou prý chodit na kontrolu dodržování podmínek dotace a řečnická otázka: jak složité je si spočítat komíny ze satelitního snímku? Ohledně spolehlivého kotle, jeden známý má rojek, spousta lidí na něj nadává, on si ho pochvaluje, za 4 roky měnil jenom spojku šneku kvuli kamenu v uhli, druhý známý má hercules duo, má ale nějakou starší verzi, neustále nastavuje parametry, zkoumá popel a počítá spotřebu... Nicméně kvůli litině, podpoře, servisu jsme koupili hercules s jednotkou climatix. Naprostá spokojenost, climatix je kompletní ekvipotenciální regulace, prostě paráda, oproti starému ručnímu kotli je barák celý vyhřátý ale nepřetopený. Ohledně provozu kotle, jednou se nastavil a jen se nosí uhlí, popel a jednou za měsíc se vymete.
Chcete nemožné. Automatický kotel s ručním přikládáním je fantazie, na kterou se dotace nedávají.
Nemožné?Třeba viadrus duo má emisku 4 viadrus.cz/... a když dáte nad hořák popelník tak můžete topit i tím dřevem.Je to prostě klasika jako třeba u 26 (který je sice konstruován na uhlí ale většina v něm topí tím dřevem i já) akorát upravená na automat
Nevím jak dnes ale šlo to : estav.cz/...
Ale není v seznamu těch, co se na ně poskytuje dotace: viadrus.cz/...
Myslím, že oficiálně se možnost ručního přiložení a dotace vylučuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.