Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nechal jsem si vyfrézovat prahy do panelového bytu, abych je mohl položit ke dveřím, kde trčí železo (dříve na něm byla nalepena guma).
Chtěl bych prahy na železo přilepit, však když jsem je položil zjistil jsem, že tam mám asi 5mm mezeru viz foto.
Chtěl bych prahy nejspíš mamutem přilepit k železu.
Jak by jste to řešili s tou mezerou?Když tam dám lepidlo a nechám zaschnout bude to vpořádku? Případně podložili by jste prahy něčím, třeba koupit nějaké dřevěné klínky?
Poté se chci zeptat, prahy budu mořit a poté lakovat, dali by jste mořidlo i lak zespod prahu?
Děkuji pěkně
Zbytečně velkej falc v prahu. Nejlepší by bylo práh o těch pět milimetrů odspodu ohoblovat. Pak by mezera nebyla.
Na prahy s úspěchem již mnoho let používám lepidlo Soudal 60A.
Jestli lakovat i zespodu záleží na tom, čím to budeš lakovat. Pokud nějakým podlahovým lakem, klidně to vezmi i zespodu. Pokud nějakým olejovoskem, tak radši ne, at to potom drží. Samozřejmě lakovat před přilepením.
Dobře děkuji,
mohu prahy namořit i zespod?
Mám doma eletrický ruční hoblík, myslíte, že to domácí kutil zvládne ohoblovat zespod rovně?
Poslední věc bych se chtěl poradit, jeden z prahů jsem vyřezal špatně kolem futer, mám na každé straně celkem velkou mezeru, jak to zachránit? Nějakým tmelem vyplnit? Či vyříznout kousek materiálu a vložit do mezery? vkládám fotku.
Děkuji pěkně
Klidně můžeš prahy namořit i zespodu. Ničemu to nevadí, jen to je jaksi zbytečný.
Pokud máš doma elektrický hoblík, klidně to ohobluj. Sice to najednou nedáš, budeš muset hoblovat dvakrát vedle sebe a dvakrát na sílu, aby jsi odhobloval půl centimetru na celým prahu. Tím ti na místě, kde se budou setkávat dvě hoblování vznikne zoubek, ale ten ničemu nevadí. Kdyby se na tom práh houpal, vezmi to ještě malou třískou jen uprostřed.
Co se týká toho krátkýho prahu, já ti nějak nevím. Osobně bych udělal novej. Tohle se nedá nějak jednoduše zachránit. Ostatně ani složitě to nejde zachránit. Prostě to je na novej práh. Bohužel. Ať s tím uděláš co chceš, bude to vidět buď hodně a nebo ještě víc. Takovej krásnej jasanovej práh si nezaslouží, aby jsi to nějak tmelil, doma maflem nebo přímočarkou nedosáhneš tak rovnýho řezu, aby byla vidět jen slabounká čára na spoji. Pokud nemáš ten kus, co jsi blbě uřízl, nebudou ani sedět léta a fakt to nebude hezký.
Zdravím , nevím přesně o jaký typ futer se jedná , ( možná by byla dobrá fotka bez toho prahu) ale s kterýmy se setkávám já , tak je dole jenom slabá rozpěrná příčka ve tvaru obráceného U asi 3x4x3 . Já tu příčku vyřezávám a dávám tam ce nejnižší práh z tvrdého dřeva v bauhausu za pár korun a tam kde to jde tak pouze slabou přechodovou lištu. Nikdy se mi nestalo , že by se futra po odstranění příčky stáhla a práh později stejně nahradí tu příčku. Nejsem zastánce prahů a vysokých už vůbec - zavazí to , když se přetahuje vysavač , a pod. Vyjímka jsou samozřejmě v bytovkách vchodové dveře. (( dělávám, nebo spíš dělal jsem bytové jádra na klíč a rekonstrukce bytů))
Dobrý den,
přikládám vám fotku želaza pod prahem. Myslíte, že kdybych tu příčku uřazal uprostřed, tak ji jen vytáhnu?
Případně myslíte, že by to šlo třeba majzlem vysekat kolem futer?
Jinak ty prahy co kupujete v bauhausu také lakujete a moříte?
U hlavních dveřích to děláte stejně že vyřežete příčku nebo práh lepíte na železo?
Děkuji mockrát
Děkuji
Kdybych se však rozhodnul ten jeden práh udělat, jak se to prosím lepí jak jsem se ptal viz výše?
Děkuji
zdravím , musím přiznat , že tento typ futer vidím poprvní. Ta spodní příčka je tam defakto kvůli montáži a aby se futra nestáhla. Ostatně spodek futer bývá s velkou pravděpodobností tak asi 1 cm zalitý v betonu , tak že by tam ke stažení nemělo dojít. ( u vás nevím - neznám tento typ)
Jak tu příčku odstranit? Víte nám řemeslníkům se to lehko radí , jelikož vlastníme spoustu multifunkčního nářadí a vše je díky tomu pro nás jednodužší. Já bych to vzal vibrační pilkou a za 15 minut to mám venku bez vějakého velkého bordelu kolem. Nevím jaké možnosti máte vy. Tyto příčky nebývají většinou svařované po celé délce , ale jenom bodované. Pokud to vemete majzlíkem můžete rozstřepat futro a narušit tak omítku kolem něj. Flexou můžete poškodit okolí od odlétávajících jisker. Výborná na to je ta vibrační - oscilační pilka.
Dřevěné prahy mořit ,lakovat? To je dle přání zákazníka. Tak aby to ladilo ke stávající podlaze. Většinou je to tak , že jsou tam dvě výškové úrovně podlahy , tak to dávám svému stolařovi , aby mi popřípadě ze spodní části půlku prahu zhobloval a celkově snížil na minimum a on to potom i povrchově upravuje lakem. U vchodových dvěří nesnižuji práh , aby dobře těsnil a neprotahovalo tam ze schodiště.
Podlahu srovnávám lepidlem na obklady , nebo samonivelačkou ( mám spoustu zbytků) a lepím mamutem.
Dobrý den,
děkuji za skvělý popisek, nicméně z nářadí co mám je majzlík nebo flexa, vámi popisovanou oscilační vigračni brusku nemám, musí to být dobrý pomocník, však kupovat ji jen kvůli této maličkosti je pro mě blbost.
Zkusím ten práh udělat nový a slepi herkulesem ty dva díly jak tu někdo psal.
Snad to bude držet
Dobrý den,
děkuji poradili jste mi tady skvěle.
Mohl bych se ještě zeptat? Jeden z prahů co se mi nepovedl bych si rád udělal znova, mám vrchní desku stejnou z jasanu a spodní hranolek (nevím zda bude také z jasanu) bych potřeboval přidělat jak je to u ostatatních prahů, přidávám fotku.
Myslíte, že by to stačilo přilepit třeba lepidlem herkulesem a bude to držet?
Případně jak to udělat?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.