Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nános asi vodního kamene v záchodu

Od: koalice® odpovědí: 21 změna:

Ahoj, v záchodě, tam kde je pořád voda, máme ošklivou tmavou usazeninu, která nejde normálním způsobem odstranit. Předpokládám, že je to vodní kámen. Je toho asi velká vrstva, za několik let. Máte někdo radu, jak to odstranit? Pak bych už asi pravidelně lila do záchodu nějakou kyselinu nebo louh, jak mi radil švagr chemik:) a tím by se to už nemělo vytvořit. Nebo jak to děláte vy?

doplněno 12.02.16 07:46:

Ahoj, díky všem za rady. Vyřešilo se samo, ale nemilým způsobem. Zkrátka jsme museli koupit nový záchod, protože se nám rozbila nádržka u toho starého. Můžu vám říct, že když jsme ten starý sundali, tak tam byly strašné nánosy. To by nezničil asi žádný louh.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevím jak vysoký a velký ten vodní kámen máte.Já ho měl docela za ty roky taky velký.Před odjezdem v létě na 3 týdenní dovolenou jsem kalíškem vybral vodu v záchodě.Nalil ocet a odjelo se.Po příjezdu jsem do kamene dvakrát dloubnul a celé se to vylouplo.Vše jako nové.Jednoduché bez práce.

Ale je opravdu nutné to udělat až pojede na dovolenou a WC se nebude užívat.14 dní stačí.2-4-6-8 dní je málo.

hodnocení

Bohužel na 3 týdny asi nikdy neodjedu. Vloni jsem měla maximum, 2 týdny. Uvidím, co letos. Ale líbí se mi ocet, připadá mi to takové jemnější než kyseliny.

Záleží jak silný nános máte. Pokud je to hodně, ocet opravdu nepomůže. Ale zkusit to můžete. Já bych také hlasovala pro tu kyselinu solnou. A hlídala bych to. Třeba bych to tam nenechala tak dlouhou dobu. Ale jednou se mi tohle také stalo v bytě, který jsem si pronajala to bylo a já to nevěděla. Nepomohlo vůbec nic. Musela jsem použít tu kyselinu a až ta opravdu pomohla. Nic jiného se nerozpustilo. Ale nevím z čeho bylo potrubí a tenkrát mne ani nenapadlo po tom pátrat. To ještě neexistovala internetová poradna...*smich*

asd1
hodnocení

3x

jj, vodní kámen, rozpouští kyselina, ocet je dostupný a funguje.

Čím větší vrstva tím déle trvá rozpouštění = ideálně ta dovolená.

Koncentrovaná kyselina je rychlejší, záleží i na složení kamene... Chemik poradí aby to rychle sežralo kámen a záchod + odpadní potrubí ne ;)

hodnocení

Na to se budu muset zeptat, když tam dám tu kyselinu, co se stane s potrubím. Díky za připomenutí.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, je to hlavně z vodního kamene - a na ten je dobrý ocet. Jenže, musí působit dlouho a silnou vrstvu nerozpustí. Já to vyřešil novým WC a když jsem viděl, co je tam dál, kam člověk normálně nevidí, tak jsem udělal dobře. Ona ta usazenina totiž pokračuje dál a otvor se zmenšuje - WC špatně odtéká.

Takže, nové WC a občas (na noc) tam nalít normální ocet (jako prevenci a údržbu). Zdravím!

doplněno 11.02.16 19:16:

koalice - nemáte zač. Já, když jsem měnil WC, tak tam mám nyní gumovou manžetu zasunutou do litiny. Tak já si práci s kyselinou nebo louhem netroufnu. Ten ocet je dobrý, ale stejně to zase zaroste dále v odpadu, tak jednou budu WC opět rozebírat. Snad to nějaký čas vydrží.

doplněno 12.02.16 07:53:

koalice - je to sice nemilé řešení, ale zase nejlepší. Nyní budete udržovat WC octem a máte na léta klid. Jo, já vím, jak to vypadá tam dál v odpadu. Ovšem, kdo to neviděl, tak neuvěří .

hodnocení

Líbí se mi ta prevence octem. Nový záchod nechci. Dík.

Naa silnou vrstvu ocet absolutně nepomůže, chce to nějaký dryják, např. louh, ale pozor, je to silná kyselina a pak čistit častěji. Já už si zvykla, že bohužel min. 1x týdn ě vezmu rukavice a houbičku a vydrhnu to.

fff

Od kdy je louh kyselina? *sok* Nás učili, že to je zásada, ale která vodní kámen, potažmo s nánosem na WC nic neudělá. *zed*

figurek*
hodnocení

1x

1/ kupte litrovou butylku solné kyseliny.

2/ Všichni v domácnosti si skočte na záchod, protož ten teď bude několik hodin mimo provoz.

3/ teď si dejte pozor ať si něčichnete ve chvíli, kdy máte otevřenou kyselinu v ruce. Ze solné kyseliny totiž letí dusivý a dráždivý smrad.

4/ kyselinu opatrně ji nalejte do mísy, hlavně na viditelné nánosy vodního kamene, něco našplouchejte taky pod okraj, kde máte nános určitě taky. Nelekněte se odpudivého a napěněného sajrajtu, co za chvíli začne lézt do mísy (viz obrázek). Ten moc vysoko nevystoupí.

5/ nechte pár hodin působit a normálně spláchněte. Záchod bude jako vyleštěný a jako nový.

Jestli nechcete čichat onen pekelný smrad, použijte místo solné sírovou. Výsledek je stejný.

Nános asi vodního kamene v záchodu

rocco*
hodnocení

0x

Čas od času na noc do záchodu nasypu vápno a občas umyju chlor gelem. Máme záchod jako nový. ;)

hodnocení

0x

Taky jsem jeden záchod vyměnil za nový.

Teď už záchod lepím pouze silikonem na podlahu a když je potřeba záchod vyčistit, tak odříznu silikon, vytáhnu záchod z odpadní trubky a odtokové hrdlo zacpu víčkem přes stretch-fólii.

Pak do mísy naliju kyselinu chlorovodíkovou a někde daleko od lidí a záhonků se zeleninou nechám kyselinu působit. Třeba po půlhodině mísou pootočím tak, aby se kyselina dostala i na ostatní plochy a tak pořád dokola, dokud nejsou všechny usazeniny rozpuštěné.

hodnocení

To nepřichází v pražském bytě v úvahu. Ale díky za reakci.

Kyselina solna, jak je zminena. Nalit do misy a nechat pri otevrenem okenku vetrat prez noc. Rano bude zachod jako novy. jen si zjistete z jakeho materialu mate odpadni roury. Neni vhodna na kov.

Také hlasuji za kyselinu solnou. Ta pracuje neuvěřitelně rychle. Přes noc nebudete ani muset. ;)Jen pozor na dýchání. Musíte udělat průvan a moc nedýchat. Přichystejte si kbelík s vodou a štětku, kterou použijete, strčte do té vody. Nesmíte nikam kápnout, dělá to fleky. *hej*Kdysi jsem se stěhovala do hodně starého domu a žaludek se mi zvedl, když jsem koukla do wecka. "Pořádek se nedělá, pořádek se udržuje", to o wecku platí několikanásobně.

Kyselina solná do záchodové mísy funguje spolehlivě.

Problém je pouze tam, kam už se kyselina nedostane.

Když jsem takto rozpustil vodní kámen tam kde stojí voda, pak jsem vodu odčerpal a podíval se zrcátkem na druhé koleno (tam kam se kyselina nedostala, protože odtekla přes hranu přepadu do trubky), tak tam byla vidět původní vrstva vodního kamene (asi 8mm) a ten schodek tam byl vidět taky.

hodnocení

0x

Ta vrstva může být po řadě let až 10 cm tlustá a to pak nejde prakticky ničím. Jednou jsem to odstraňoval z odmontované mísy z obou stran mechanicky, špachtlemi, starým šrobovákem... . Nedoporučuju. Sice se povedlo, ale za tu práci to nestojí. Ta kyselina solná pomáhá, ale při velmi silné vrstvě se musí požít opakovaně a nechat působit vždy aspoň den. A velmi intenzivně větrat! Výpary leptají sliznice. Ale funguje. Ocet bych používal spíš jako prevenci.

Taky mi jeden instalatér říkal, že stačí nechat ten kámen důkladně vyschnout a pak jde snadno odloupnout. To ale znamená mísu demotovat, vysušit a nechat někde aspoň týden vysychat. Ale to jsem nezkoušel.

hodnocení

0x
Nestane se něco s povrchem mísy, když do ní nasypeme louh na několik hodin?

kajma
hodnocení

0x

Možná by pomohl i Pulirapid, ale nevím v jakém stavu máte WC

anonymb
hodnocení

0x
Je to směs vodního a močového kamene. Použijte kyselinu fosforecnou. Za hodinu bude jako nový

martinwave
hodnocení

0x

Já jsem také původně zamýšlel nalít to starého záchodu kyselinu za účelem čištění starých léty nahromaděných vrstev vodního kamene (usazenin), ale při demontování záchodu jsem nejprve zkusil vzít to mechanicky - zkusil jsem do toho vodního kamene (usazenin) bouchnout šroubovákem (a kladívkem) a ono se to překvapivě začalo po kouskách odlupovat, někde se dokonce objevil panensky čistý povrch, glazura původního porcelánu. Hlavně dávat pozor na sklon šroubováku, aby při nárazu do kamene-usazenin a porcelánu mohl po porcelánu jemně sklouznout, aby se mísa nerozbila a povrch nenarušil. U starého, léta nečištěného záchodu se mi mechanický způsob zdá vhodnější, protože když jsem v případě starého záchodu viděl vrstvy místy až několika centimetrového (či přinejmenším několika milimetrového) nánosu usazenin v nitru-porcelánovém potrubí-odtoku (té běžně neviditelné části) záchodu, tak jsem si říkal, že by to nějaká kyselina asi jen tak neodstranila po celém obvodu a na různých místech (stěnách) "cesty" mezi záchodovou mísou a jejím vyústěním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]