Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení dřevěné chatky na zahradě

Od: falimo* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o názory, zkušenosti, nápady ohledně zateplení stěn dřevostavby na zahrádce 3*5 m .

Ano či ne? Zahradní domeček nebude vytápěn. Vnější obvodové zdi jsou z fasádních palubek připevněné na trámky.

Trámky 80x80 . Vnitřní stěny ještě nemám vyřešené. Uvažuji opět o palubkách.

Teď k jádru věci. Má smysl zateplovat? Co vše potřebuji k zateplení, aby vše bylo správně?

Nebo mám nechat domeček bez izolace s tím, že bude stačit stěna z palubek jak na vnější straně , tak na vnitřní a uprostřed nic? Děkuji za názory.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Za sebe si myslím, že zateplení je zbytečné. Zbytečná práce, zbytečné finance. Navíc, v tom zatelpení se bude líbit hlodavcům i hmyzu.

hodnocení

0x

Dávat izolaci do konstrukce je třeba v případě vytápění, či přehřívání.

Máte něktrý problém? Ne? Tak neizolujte.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já bych viděl problém v té dutině - krásné místo pro nezvanou "havěť".

Vyplnil bych prostor něčím trvalým a nechutným - škvára, kamínky nebo něco tomu podobného. Jinak, používá se i sláma a dobře napěchovat. A ta i izoluje. Zdravím!

P.S. Případně sláma s jílem.

doplněno 11.02.16 11:41:

falimo - to záleží na té konstrukci stěny. Hřebík by mohl povolit, ale vrut ne. Také můžete udělat stěnu, kde budou i vodorovné trámky a budete vyplňovat po menších "kapsách".

Chtělo by to vyzkoušet - škvára je lehčí a kamínky (kačírek je těžší). Hlavně nedávejte jen písek, protože ten do sebe táhne vlhkost. Myslím, že z bedniček naplněných škvárou byla vybudována klubovna Rychlých šípů .

doplněno 11.02.16 19:31:

milancukrar - nejste první, kdo mé řešení zavrhuje . Je to věc názoru a ten máme každý jiný. Z dotazu se zdá, že to nemá být jenom bouda na nářadí, ale chatka i (občas) obytná. No, já bych tam myšky nebo vosí či sršní hnízdo nechtěl - ta dutina je pro toto asi ideální. Tazatel neuvádí možnosti např. levného materiálu nebo rozpočet. Také nemá ještě dořešené vnitřní stěny. Já bych udělal tu kostru z trámků, venkovní palubky a uvnitř bych použil jako výplň mezi trámky silný polystyren (až do šířky trámků). Polystyren bych vymaloval Primalexem na bílo a trámky natřel hnědou barvou - bude to hezké, polička se umístí do trámků a něco lehčího unese i ten polystyren. Bylo by to zateplené a žádná dutina by ani nevznikla. No, ale řešení je více - to je jen jedno z nich.

asd1

Škvára je pěkné svinstvo, to překoná snad jen stavět ze starých pražců...

štěrk je nesmysl, palubky to časem rozvalí.

kdysi se mezi prkna dávalo bukové listí.

Palubky/ prkna zásadně hřebíkem

Kolego Bene, snad poprvé Vám musím sdělit, že s Vámi naprosto nesouhlasím. Vyplňovat mezeru mezi deskou a palubkou něčím jako je škvára, či štěrk jr snad nesmysl, nebo jsem nepochopil důvod. Klidně může být dutina prázdná, nebo vyplnit vatou.

doplněno 11.02.16 20:14:

Bene, shodneme se, vyplnit ano, ale ne tím co jste napsal předtím.

falimo*
hodnocení

Uvnitř chci opět palubky. Pro ty jsem již rozhodnut. Základní 12,5 šířka. Jedná se mi opravdu pouze o to, zda vyplnit, nebo nechat " dýchat" . Trávit noci v boudičce chci opravdu pouze od pozdního jara do začínajícího podzimu.

Zvenku je to takto. Aktuálně již podbité.

Zateplení dřevěné chatky na zahradě

falimo*
hodnocení

Děkuji Vám za názory. Pokud bych dal kamínky, štěrk, apod. do vzduchové mezery, nebude to dost těžké, aby se mi přípradně stěna vyvalila?

hodnocení

0x

Když by se sečtly všechny náklady, nevyšlo by skoro stejně, chatku postavit z fošen? Ptám se asi hloupě, ale všechny chatky mají jen jednoduché stěny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]