Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Max zatizeni haku ve stropu

Od: lyky odpovědí: 7 změna:
Dobry den.Jak tezke zavazi v kg mi unese Hák houpačkový s vrutem 10,6x160mm o prumeru 12,4mm zapusteny v stare cihle (navrtano pekne uprostred) v klenutem stropu, zapustene do profi hmozdenky Fisher SX14mm?Jak se pocita dale pokud pouziju vice haku na vice mistech (v ruznych cihlach), normalni nasobky hmotnosti x2 za kazdy dalsi? vruty-fischer.cz/... obrazku u vyrobku je psano Fmax 250kg, ale sipka je kolmo na vrut. Ja mam vrut zavrtany kolmo do stropu smerem nahoru a zavazi tahne (prekvapive) smerem dolu.Staci mi odhad, protoze mi na tom visi 100Kg snekovy dopravnik, ktery jednou za tyden doppravuje uhli do automatickeho kotle.Zatim mam zaveseno na dvou takovych vrutech, tak snad mam rezervu. Ale dneska se mi spatne spalo, tak se radeji chci trosku ubezpecitDiky
Max zatizeni haku ve stropu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Problém nebude nosnost 10mm háku, ale samotné kotvení cihly do které je to navrtané.

V jakém stavu je klenba?

lyky
hodnocení

Barak z roku 1930, malta se samozrejme droli, ale samotne cihly mi prijdou v pohode...

Ale pri vrtani tech der s sds max jsem se dost nadrel, ty cihly jsou 100% palene...

a ten hak nema 10mm, ale 12,4 v prumeru...

asd1
hodnocení

0x

Hák v pohodě. Hmoždinka na zatížení tahem v ose není určena = nelze doporučit = počítejte s tím že to vyletí.

Chemická kotva.

Klenba jako taková - záleží na provedení (vyletí hák i s cihlou)

lyky
hodnocení

takze vytahnout puvodni hmozdenky, natlacit chemickou kotvu a strcit ten samy vrut dovnitr? ty cihly jsou v klenbe nastojato, neumim si predstavit, ze by vyletela cela cihla...

asd1

jj

pokud to vibruje tak to časem cihlu vytáhnout může. Záleží jestli je jako klín (ok) nebo jako šuplík (může vyletět)

určitě chem. kotvu a minimálně dvě kotvení, když jedno selže tak je ještě druhé.

Nebo aby to stálo na zemi - nějaký stojan...

figurek*
hodnocení

0x

tyhle šrouby mívají pevnost v tahu kolem 350-400 kg/mm2. To znamená, že materiál háku oprůměru 10,6 mm se vám nepřetrhne nikdy. Zde není problém. Problém může nastat při větším zatížení. Si všiměte na obrázku, že materiál oka není zatížený tahem, ale ohybovým momentem. Pak je jedno, jestli je zatížení kolmo na vrut nebo v ose. Výsledek je (překvapivě) úplně stejný. Ať kolmo nebo v ose nebo našikmo, F max 250 kg platí vždycky.

Ale hlavní problém očekávejte v ukotvení do stropu. Tam je slabé místo. Chtělo by to pořádnou kovovou hmoždinu a do cementu. Když použijete více háků, pak se zatížení víceméně rovnoměrně rozloží. Jasná věc.

vrtaak

Myslím, že v údaji o pevnosti v tahu je chyba, totiž má tam být 35-40 kg/mm^2. Hodnoty 350-400 vypadají na to, že jsou v MPa, tj. v megapascalech, což jsou N/mm^2, tj. newtony na čtvereční milimetr. A jeden kg působí zde na Zemi ve svislém směru zhruba 10 N silou. Pozor: to neznamená, že 1 kg a 10 N se rovnají, pouze si odpovídají -- v N je zahrnut směr a přítomnost na Zemi, to v kg není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]