Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám starší RD(1936).Skladba stropu je :štuk,rákos,dřevěný záklop, dřevěné trámy a mezi nimi škvára,horní dřevěný záklop,škvárobetonová vrstva.Na tomto betonu je roztaženo několik balíků starého pvc-lina-různě přes sebe,ne úplně neprodyšně a nelepeno-z důvodu lepšího úklidu(střecha nad nevytápěnou půdou je bez folie-jen nová krytina)Je problém toto lino kvůli odpařování páry z přízemí (předpokládám,že rosný bod je někde mezi trámy ve škváře)? A co případné zateplení stropu z půdy?Vadilo by toto lino-nefunguje jako parozábrana,ikdyž nechtěná? Děkuji za odpověď.Pokorný M.
Pane Pokorný
Nahoře nemůžete mít parozábranu, lino atd. Parozábrana musí být co nejblíže k teplé straně.
Zateplení je vhodné na půdě. Dle síly izolace (ne)bude pod izolací parozábrana.
Pane Pokorný,
lino občas nadzvedněte a uvidíte, zdali pod ním je kondenzace, vlhko.
Co se týče parozábrany a síla izolace, tak celou skladbu stropu s tepelnou izolací rozdělíme tepelně na 5 dílů. Parozábranu můžete dát jen mezi díly 1 a díly ostatní. Poměr 1:4, ve vlhku 1:5
OK?
Děkuji za odpověď.Jde mi v současnosti o to,jestli to lino tam mohu zatím nechat-takhle to tam dali moji rodiče(jsou to stará lina).Někdy jsou tam mezery a někdy jsou lina přes sebe volně překrytá.A nebo je raději vyhodit a nechat jen ten škvárobeton. A jak bych poznal případnou kondenzaci ve stropě-nic dolů neprosakuje a moc nerozumím tomu,kam se nyní sražená vlhkost z interiéru dostává(jestli vysychá,pokud předpokládám,že se tam sráží).Pokud bych položil izolaci(nechal si položit) na strop,při jaké tloušťce nemusím používat parozábranu? Děkuji.Pokorný
Ještě jsem zapomněl na jedno upřesnění.Pod půdou je jedna místnost,kde na stropě jsou polystyrenové stropní kazety(několik mm tloušťka) a na jedné venkovní chladné stěně ,kde je vestavěná skříň,se sráží voda a dělá plíseň.(Kouknu se ,jestli nad kazetami není také plíseň).Myslíte,že kondenzace vody na stěně je způsobena právě těmi kazetami a neumožní se tak odvod par z místnosti nahoru?
Ne to tím nebude, páč i polyš je difuzně propustný, ale těžko. Na stěnách je asi tepelný most, nebo studený povrch stěny.
ověřeno:
Dobře,pokud pod linem kondenzace není,tak ho tam mohu nechat?(večer se podívám).A tam tomu nerozumím(skladba),ale to bych nechal na profesionálech-zatím je to mezi nějakými dalšími prioritami.Z Vašich dřívějších příspěvků laicky vidím,že problematice rozumíte,takže kdybych toto řešil,tak mi třeba někoho doporučíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.