Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak upravit vedení plynové trubky po fasádě

Od: yanek® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,hodlám zateplovat barák 20 cm polyšem.Po zdi mám vedenou trubku na rozvod plynu,dlouhou asi 10 m.Chtěl bych se zeptat,jestli můžu trubku zapravit do polystyrénu nebo jestli ji musím vytáhnout až nad zateplení.Děkuji za rady.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já jsem trubku pečlivě natřel a schoval do izolantu. Měl bych ale prostor odvětrávat mřížkou, ale to nedělám.

doplněno 09.02.16 18:40:

Trubka je na konzolích, já jsem držák ve zdi nechal, jen objímku otočil, abych po trubku dostal 10cm EPS. Druhá vrstva EPS, rovněž 10cm jsem přiložit na trubku a vyřízl hranatý otvor. Plynař navrhl, abych dal odvětrání, kdyby byl únik plynu. Jelikož vím, jak malý tlak je v trubce, nevěřím, že by během 50 let trubka prorezla a plyn by začal utíkat.

Já strach nemám.

hodnocení

Takže pane Milane,říkáte,že máte trubku schovanou v izolantu.Jedná se mi o to,že trubkou je po venkovní zdi vedený rozvod plynu od HUP ke sporáku a plynovému kotli.Nevím,jak dlouho,barák jsme koupili loni,ale předpokládám,že minimálně 20 let.Stav trubky ja celkem dobrý bez viditelných známek koroze,natřená barvou.Mám akorát strach,že po uzavření do polyše bude na ocelové trubce kondenzovat vlhkost,která nebude mít možnost se odpařovat a může způsobit korozi.Nebo se zbytečné bojím?Děkuji za odpověď.

jmhad*
hodnocení

0x

Podle projektu -pokud je schválená na fasádě, musí tam být. Pak bych si nechal udělat projekt na změnu fasády a tam to zapracoval.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Podle mě ta trubka může být jak na povrchu, tak se dá převařit a zazdít. Jen bych byl opatrnější při navrtávání děr pro kotvy. Před tím zaházením pod omítku by měla být provedena tlaková zkouška. A zásadně svařováno!

doplněno 09.02.16 16:51:

Ahoj Yanku.

Sice nejsem vyzván, ale řekl bych, že trubka s plynem bude v teple a proto nebude mít s vlhkostí žádný problém. Bude ze všech stran obložena izolačním materiálem a tak to bude fungovat. Jediná podmínka je, aby byla v celku posvářená. Bez pakovaných spojů. Jasný?

hodnocení

Trubka je samozřejmě svařovaná,v současnosti je vedená asi 5 cm od fasády,takže po zateplení by vlastně měla být "ohřívaná" od zdi,takže máš asi pravdu,že by neměl být problém s kondenzací vodních par.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]