Nejste přihlášen/a.
Každý Čech vyhodí ročně 170 kg jídla. Jak s potravinami hospodařit beze zbytku? Lidovky .cz.
My ne! Snaha je nakupovat, co jsme schopni spotřebovat. Žádné extra zásoby, jen cukr. sůl, káva, pivo ve slevě, které jsou poměrně časté.
- vyhazovat jídlo je "prasárna" - jakkoliv jsem nevěřící, v tomto případě zastávám názor, že jídlo je "boží dar". Plýtvání jídlem mne vždycky dost popudí a snažím se vařit tak, abych využila všechno.
Ale já jsem z té starší generace - dneska je možná moderní splachovat jídlo do záchodu. A na druhé straně se zase pořádají sbírky na hladovějící děti v Africe i jinde - takže nevím... - třeba nám to ten "Pánbůh" brzy spočítá.
Věřim tomu,že ve velkých městech je to možné.Co ti měšťáci vyhazují,je neuvěřitelné.Jsou neuvěřitelně rozmazlení a zvrhlí.Chleba,rohlíky,maso.Praha určitě nejvíce.Hlavně když vidím ty městské fifleny u nás v práci na obědě.Klidně nechají na talíři skoro celý oběd,maso,knedlíky.Jen si milostivě uzobnou a jdou pryč.Prostě IQ tykve.
A nejsou do tohoto množství náhodou započítány i potraviny, které se nechají na poli z důvodu nadbytku na trhu nebo určité vzhledové nedokonalosti, např. ovoce poškozené krupobitím, nesklizené obiloviny atd, malá mrkev či jiná kořenová zelenina? Mrkněte na
Když jsem psal tento příspěvek původně, tak jsem ten článek ještě nečetl, ale rozklikl jsem tedy ten Váš odkaz a hned v prvním odstavci se o tom píše.
Pihovatý banán, jablko tak nějak divně šišaté, mrkev křivá, malá, dvounohá nebo málo oranžová... Ještě na poli a nejpozději v supermarketu, pro který byly určeny, se tyhle potraviny zničí . Zaorají, zkompostují nebo rovnou vyhodí. Ne proto, že by se nedaly jíst. Chutnají stejně jako jejich vymodelovaní "kolegové". Jen nejsou dost hezké.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/kazdy-cech-vyhodi-rocne-170-kg-jidla-jak-s-potravinami-hospodarit-beze-zbytku-16y-/dobra-chut.aspx?c=A160206_123007_dobra-chut_ELE#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main
Četl jste vůůbec ten článek? Já nic na poli někoho nic nenechávám! Jak to mohu vyhodit? To je problém pěstitele. Dívejte se do popelnic.
lidovky.cz/...
A myslíte, že to dokáže někdo reálně odhadnout a spočítat? To je jen výstřel do prázdna. Jak na to někdo přišel? Mě se líbí, jak na to někdo skáče. Tady už jsme měli přelidnění, nedostatek surovin, ozonovou díru, globální oteplování, vypalování pralesů, nedostatek vody, různé viry, očkování, práškování letadly. Dám Vám dobrou radu. Vím, kdo, takové řeči šíří - Vysraní lidi, kteří se bojí své vlastní budoucnosti.
Je docela zvláštní, že každý živý tvor v přírodě, když nemá dost potravy, přestává se množit. Afričtí obyvatelé si tak navykli na potravinové pomoci z celého světa, že mají děti pořád. Toto není normální stav. Musí to zákonitě v budoucnu vyvolat konflikt. Celé národy se stěhují do Západní Evropy ne za cílem pracovat ale snadno žít na úkor tamních obyvatel. Než bych tedy podporoval nějakého příživníka, raději si pořídím prase. Z toho mám ekonomický užitek a ne znásilněnou dceru.
Výrobci potravin vyrábějí čím dál větší sračky a tak je lépe ty chemikálie vyhodit. Netrapte se nějakým hříchem. Ten byl spáchán již přidáním E ček do krmení pro chudinu...
Vyhazova jídlo , to se nedělá. Vyrůstal jsem mezi babičkama, které měli chleba za boží dar, když upadl omylem na zem, byl s toho velké povídání. Pak přišly naše děti, ty už žily s dostatkem potravin, ale plýtvat se u nás nesmělo nikdy. Nandej si na talíř kolik sníš, ale nenechávej nic na talíři, jinak bude zle. Vnučky mne mají za despotu, když po nich zůstane rozvrtaný talíř. Jiná výchova, ale u nás se dědeček vždycky zlobí. I toto ovšem vozíme zvířřatům .
To je asi nějaký pěkný průměr, který zahrnuje všechny restaurace a jídelny, ne? Tam se toho navyhazuje dost. Už jen to, co děcka ve škole nesnědí. A mnoho se toho taky navaří navíc, co kdyby si půlka školy chtěla přidat, tak aby bylo. Kdysi jsme z nemocniční jídelny odebírali dva sudy, později jeden (týdně?) pro prase a slepice. Ale kdo dneska má prase, že
Je fakt, že já občas něco vyhodím, protože si uvařím polívku na 5-6 porcí a po čtyřech už ji nemůžu ani vidět. Tam se nezdráhám, lepší vyhodit, než s nechutí dojídat něco, co mi leze ven i ušima.
- pokud se mi jídlo nepovede, nebo přejí - řeším to tak, že si z jeho zbytku přidáním další suroviny udělám jídlo "nové" - a často i chutnější, nežli původní. Např se z jakéhokoliv "blafu" dají udělat dobré osmažené placičky, nebo ze zbytků polévky nějaký "eintopf" .
Články v tzv. seriózním tisku jsou silně tendenční a placené lobingem. Zrovna dnes vyšel článek, který napadá postoj Strany Zelených k problému výrazně nezdravého palmového oleje. Dokud se necpal do všech potravin (kupte ztužený tuk bez palmáče), nebyl tak akutní problém s devastací pralesů. Stejné je to s vyhazováním potravin, kde je na pranýř postaven průměrný spotřebitel, byť se plýtvá v ohromném měřítku už u výrobce, pěstitele, distributora, prodejce. Doporučuji brát podobné zprávy s velkou rezervou a s velkou nedůvěrou.
Ano,právě tisk a všechna média,televize jsou více nebo méně pod lobingem bohatých,peněz a mocných.A úplatných šéfredaktorů i novinářů bude vždy dost.Třeba i pod pohrůžkou vyhozením z místa nebo méně nápadného nátlaku.Bohatí si prostě mohou koupit hodně.Tolik,že to obyčejným lidem ani nedojde a skoro všechno co se píše a vysílá jim žerou-to je jeden z cílů bohatých a mocných-manipulovat s veřejným míněním.Pravda se vždy dá upravit,poupravit dle přání bohatých.Nemusí se přímo lhát,ale upravovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.