Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výdrž tatramatky

Od: slad odpovědí: 14 změna:

Kolik let tak cca vydržely staré tatramatky? Třeba supertatramat, tatramat 550 prostě ty z sedmdesátých a osmdesátých let.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

0x

To je asi různé,záleží taky jak často ji kdo používal. My praly 2x denně pleny,někdo ji použil třeba jednou týdně.

hodnocení

0x

Moje maminka ji měla snad přes 25 let. Určitě více, nějak si to přesně nemohu vzpomenout. Táta pořídil takový rám, aby nepochodovala po koupelně. *palec*Já, v té době měla Philco, která mi vydržela 33 let.

doplněno 06.02.16 15:57:

Ta mamčina i má, byla s jedinou opravou. Prodřené gumové kolínko pod pračkou.

osel59
hodnocení

0x

Používáme ji dodnes-plněná zhora, loni jí bylo 30 let. Většinu provozu odjela pro tříčlennou rodinu, taky se pouštěla denně. Zatím bez servizu, pár oprav jsem zvládl sám, díly zatím u nás sehnat šly, tak co řešit. Půjde na odpočinek až jí prorezne vana nebo když odejde něco co neseženu. Rodičům sloužila jiná Tatramatka-plněná zpředu přes 20 let pro dva lidi a funkční je dodnes, jenže už se nevyužívá, jen příležitostněě, aby nestála. Tchyně má taky jednu určitě přes 25 let pro dva lidi, dřív na ni byli čtyři. Měnilo se jen víko, když ho urvala, sehnal jsem ho za pár korun v super stavu ve sběrném dvoře.

hodnocení

0x

Rodiče se stěhovali do "svého" někdy koncem roku 1969. Pravděpodobně před mým narozením si pořídili novou Supertatramatku (vyráběly se od 1972). Jako malý jsem prý lezl dovnitř a schovával se v bubnu. Pračka přežila provoz čtyřčlenné rodiny až cca do roku 1995, kdy jí adoptovala moje sestra a pak ještě pár let sloužila, asi než se přistěhoval švagr. Potom upadla v zapomění a byla nahražena moderní pračkou Candy, která už je drahně let na pravdě boží. Kdyby nebylo stěhování, asi by měli funkční pračku ve sklepě dodnes. Takže milá Supertatramatka fungovala se základní údržbou nějakých 25-30 let. Problematický byl programátor. V něm odcházela nějaká cívka, což měl otec pořešené tak, že originál nahradil ruční výrobou. Jednou za pár let převíjel cívku z velké špulky smaltovaného drátu. Za hodinu se pralo zas :).

mirel
hodnocení

0x

Když už jsme u praček zn. Tatramat, jak dlouho vám průměrně vydržel bojler od Tatramatu? Ty starší byly nejspíš lepší než ty dnešní, že?

solenza*

První boiler asi 18 let a druhý už jede cca 12tý rok. Pračku jsme od Tatramatu nikdy neměli. A ani by jsme ji jdes už nechtěli. Po Iarce, Indesitce a Whirlpoolce máme Mielku a jsem naprosto spokojení. V loňském roce jsem kupovali nový boiler do druhého domu. Taky Tatramat. Takže všechny boilery, které jsme kdy měli byly od Tatramatu.

Mám ho cca 10 let v silně vytížený (4 členná rodina). Letos jsem poprvé měnil topné těleso. Z bojleru jsem vybral plný kýbl vodního kamene. Nádoba zevnitř ale vypadá čistá, bez známek koroze, jen na hraně pod těsněním kolem příruby, kde končí smalt byla koroze, ale obrousil jsem to a zatřel (mohu si za to asi sám, každé tuším dva, nebo tři roky se má měnit hořčíková elektroda, která brzdí korozi, ale nechtělo se mi.). Myslím, že pár let ještě vydrží, materiál je parádně silný.

Před tím jsem měl Ariston, šílený papírák, spirála se v něm měnila každý rok a po třetím roce proreznul. Už nikdy více.

mp*
hodnocení

0x

To je takové brečení nad tím, co už dávno není. prostě tenkrát se vyráběly přístroje s jiným určením, než dnes. Přizpůsobil jsem se. Dneska kupuju to nejlevnější, s tím, že to nevydrží. Pak to odvezu do sběrného dvora, a ještě jsem ekolog. Prostě pokrok je pokrok. A v tom nejlepším smyslu. Tak to prostě je. A doma jsme měli Zanusi asi od roku 1972 až 1990. Matka má barevnou televizi asi 25 let a vydržela (sony high black trinitron). Ale bylo to drahé.

Máte úplnou pravdu, to určení je skutečně jiné. Tehdy se vyráběly pračky, aby praly, dnes se vyrábějí, aby se prodávaly, lidi měli práci, obchodníci kšeft, zákazníci se nám neflákali, makali 10 hodin denně, platili daně a vydělávali na další pračku, no prostě aby nám ten kapitálismus fungoval. :)

Jojo, ono by při srovnávání cen bylo vhodné zahrnout do výpočtu i životnost. Kolik dala rodina ročně za to, že měla či má pračku, že bydlela či bydlí ..

mp: Ale brečíme hezky, ne?;)

Já dělím zboží na 2 kategorie: Spotřební, tj. použít a nedoufat, že to vydrží nějak dlouho (koupit levné a zahodit). A pak dlouhodobé. Tady se snažím hledat poměr cena/výkon. Uznávám, že ne vždy se zadaří a je to těžší a těžší. Jinak s tou Sonkou Vaší paní matky: Doporučuju oddeklovat a vysát prach. Pokud to nebylo děláno 25 let, je na nejlepší cestě následovat mistra Jana Husa. Měli jsme to v rodině 2x, naštěstí obě zasloužilé důchodkyně po odpojení samovolně uhasly. Ono hasit CRT v obýváku asi není úplně bezpečné...

hodnocení

0x

Moji rodiče si pořídili někdy kolem roku 1970 jednu z prvních Tatramatek (ještě ve francouzské licenci). Pralo se v ní prakticky denně (sestra měla mimino, takže cca 80 plín denně). Pračka se několikrát stěhovala a měnila uživatele. Nakonec definitivně doprala po cca 40 (!) letech, když se u ní projevila nedefinovatelná závada (asi programátor) a oprava by se už vážně nevyplatila.

ciligan
hodnocení

0x
Zdědil jsem pračku po rodičích a používám ji dodnes. Rok výroby 1974.

teplicak
hodnocení

0x
Momentálně odešla ve svých 46 letech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tatramatka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]