Nejste přihlášen/a.
Ahoj a dobrý den, v mém bytě, Praha, v OV z cca 40-60let?! mám vstupní dveře cca 85cm široké, dveře jsou staré a po rekonstrukci bytu bych chtěl i nové dveře, jenže do stávajících futer nové těžko seženu. Mám k dospozici bezpečnostní dveře, š 80cm. Mám takový plán - koupit nová ocelová futra a navařit je do stávajících. Stávající otvor je cca š. 89,9cm, v. 199,5cm.
s tím, že podlaha v bytě s novou dlažbou bude asi trošku vyšší, čímž získám trochu menší výšku pro dveře ve stávajících dveřích. Zatím jsem si jen v Bauhausu měřil obyč.ocelové zárubně a mají vnější rozměr š. 86,4cm, v. 203,5cm, což je vyšší, ale nemám změřeny dveře, zda potřebují takovou výšku či ne, kdyby jo, vyřízl bych vršek stávajících futer a navařil nová výš.
Bourání starých - moc se mi do toho nechce, přijde mi to moc velký zásah (sousedi, hluk, prach,..obecně "větší zásah do stavby...) a navíc kousek nadedveřmi mám uvnitř půdičku a tak se mi nechce bourat stávajíci dveřní otvor a riskovat její poškození, ale samozřejmě je to také možné, nicméně vnější pohled bude možná horší, máme cca do 120cm výšky takový ten omyvatelný nátěr... kdyby to bylo jen vybíleno, vybourám, zazdím, vymaluju a je to...
Jde mi o obecný názor - je to blbost? Je to možné?
Vnější stranu asi jen zavařit, v případě mezery přeplátovat, přebrousit, natřít... vnitřní neřeším,bude obložena lamino deskou až ke dveřím. Takže navařit, ale vzhled neni treba resit.
Jde mi tedy o to, zda je to myšlenka zcela mimo relaitu, nebo OK a v tom případě na co si dát pozor. A zda jakákoliv futra, nebo na bezp.dveře jspu z pevnějšího = silnejsiho plechu?! Je potřeba do nich vyvrtat otvory pro západky zámku, dveře, co mám k dispozici jsou na jednu fabku a rozvorovým mechanismem se rozjíždí do stran tuším ve 4 bodech.
Mám v plánu zabránit roztažení nových navařením dovnitř něčeho /jekl, Téčko, trubka.../ nebo možná dostatečné bude vyplnit prostor např. střešní latí, či obecně trámem, který také odolá tlaku při roztažení zárubní.
Bezp.dveře bych úplně řešit nepotřeboval, nic moc cenného k ukradení doma nemám, spíš jde o to, že bych chtěl vzhledově jiné a když mám ty 80ky bezp.zdarma - využil bych je.
Díky moc za postřehy...
Filip
Ahoj. Osobně bych opatrně vyboural staré zárubně a osadil nové, které budou k těm dveřím pasovat. Nad otvory bývají obyčejně překlady, možná klenba z té doby, ten otvor drží i bez zárubně, tam by nemělo hrozit, že by se něco nějak poškodilo, narušilo. Proti roztažení zárubní bych je prostě od strany zdi zašaloval a zabetonoval z rubové strany při osazování. Navařovat jedny do druhých mi přijde až moc složité, ale netvrdím, že by se to nedalo. Ještě píšeš, že chceš zvýšit úroveň podlahy, tak pak zase ať ty nové dveře nemusíš ještě zkracovat, pokud by to nevyšlo. Hrozně blbě se něco radí, když to člověk nevidí. Také by byla možnost nechat si k těm stávajícím zárubním vyrobit dveře třeba, ale nevím. Možností bývá vždy víc.
Ahoj, dekuji moc za odpoved.
Pokud by se musely dvere podriznout, tak bych do toho asi nesel /za predpokladu, ze budou ze silneho plechu i dole, coz asi budou jinak by to nemelo moc vyznam/ Vysku nove podlahy uz znam, mam dlazbu polozenou skoro ke dverim a zbytek nalepim az budou vyreseny nove dvere, práh atp...
ad. nove dvere: to nechci, jelikoz tyto mm zadarmo a tak proto bych rad vse ostatni prizpusobil prave jim
Co se prekladu tyce tak ostatni dvere v interieru preklad nemaji, jsou tedy jen 60ky a je tam duta cihla, ale ta je mam dojem i smer do chodby, tak nevim...
zabraneni roztazeni dveri - toho bych se uplne nebal, to bych udelal jen z duvodu "kdyz uz to delam, dam tam i toto, jelikoz uz to nestoji nic moc navic cas ani penize". Ale zlodeji se nebojim a predpokladam, ze si spise vyberou souseda s obyc. dverma, kdyz to bude nahodny zlodej. Kdyby sel nekdo na jistotu, tak zase ja mam garsonku a vedle je treba i 2+1, tak je zase predpoklad vetsiho vyberu veci
Filip
Není zač. Ještě mě napadlo, když už teď víš výšku podlahy, tak si výšku na plechové zárubně lehko spočítáš - světlá výška zárubně je 1970mm, k tomu nějakých 50mm nahoru, aby se to vešlo. To teď myslím klasickou zárubeň, nevím, jaké jsou bezpečnostní, takové jsem nikdy neosazoval (to si musíš zjistit, ale alespoň ta světlá výška by mohla souhlasit). Ale vejít by to mělo v pohodě po odstranění staré zárubně, ty možná budou mít ještě větší rozměr. A ještě něco, novou zárubeň tam budeš dávat tak nebo tak, napřed si ji sežeň, nejlépe přesně k těm novým dveřím, které už máš, doma si potom všechno poměř, jak to bude vycházet, pak se rozhodni, zda tam původní zárubeň necháš nebo ji vybouráš. Ale spíš to vidím na vybourání a osazení nových. Asi tak.
Zdravím,
čistě teoreticky - upravovat stávající dveřní otvor podle vašeho popisu a vevaření nových futer bude větší hluk a práce než vybourání starých futer a zazdění nových.
I v případě vevaření bude větší hluk, protože pokud nová nesednou výškově, tak vyříznout vršek, pak po svárech zabrousit (nezapoměňte, že celá futra budou při broušení rezonovat, takže to bude na sluchátka), případně něco doříznout flexou... A nezapomměl jste taky na to, že bude potřeba někam zapojit svářečku (do elektřiny čili minimálně odpovídající jistič v případě svářečky na 230V)?
Jinak vybourání stávajícíh futer je otázka cca 1hodiny při práci ručně majzlíkem a kladivem, bouracím kladivem není co řešit za 20minut a to je veškerý kravál v domě, u vevaření to bude kravál na celý den, i když po chvilkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.