Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Litinovy kotel na koks viadrus eco26.vikon22

Od: willach odpovědí: 4 změna:

dobry den mam takovy dotaz chci si koupit ekologicky kotel na ručni vytapěni tuhych paliv viadrus 26ECO vykon 22kw na koks emisni třidy 3 je to kotel specialně určeny na topeni koksem otazka zni zda v tom kotly mužu mimo koksu topit i jinymy palivy třeba dřevem nebo černym uhlim zdali my pak nehrozi nějaka pokuta od uřadu že bych tam topil prostě jinym palivem než je na tento kotel určeny vim že do budoucna ma přijit nějaky přisnějši zakon o životnim prostředi tak se na to pravě ptam prosim pomozte za otazku předem děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

1x

Ta vyhláška ke kontrole kotlů /1 x za dva roky/ ukládá onomu reviznímu technikovi zkontrolovat, zda se používá technickou dokumentací předepsané palivo. Záleží tedy co je psáno nebo za kolik zavře technik oči. Já bych se informaval přímo v prodejně nebo na netu, kde bude asi relevantnější informace než tady.

hodnocení

1x

Tak do roku 2022(asi) tam můžete topit i tím dřevem.Ty kontroly bude zajímat pouze jestli netopíte třeba petkama atd. a toho povinného revizáka cca 1000kč které od vás (nás) zkásne

hodnocení

1x

Dobrý den, když už pominu legislativu (zákon, kontroly), pak stejně. V návodu k použití kotle je palivo koks, to je jedna věc. Netvrdím, že dřevem v něm topit nelze (s výjimkou zatápění pochopitelně), ale nemůže to být ekonomické, vhodnější je, když už, černé uhlí - má málo prchavé hořlaviny. Ale jinak je mi asi jasné, oč Vám jde. Vím, že tyto kotle se běžně používají k topení dřevem, lidé ale asi nevidí tu spotřebu dřeva. Vůbec spalovat dřevo v koksáku nemůže být moc fajn, spíš nouzovka. U26 je výborný kotel na koks, ta verze ECO má keramické vložky v ohništi, turbulátory a jiný návod k použití, aby splnila třídu 3 (koks), s jiným palivem třídy 3 nedosáhne. Obyčejný U26 je podle návodu na koks, černé uhlí, dřevo - třídy 1, proto se taky u nás už nesmí prodávat. Kotel se volí mimo jiné též podle druhu paliva, univerzální na všechno neexistuje.

slzicka*
hodnocení

0x

U26 eco má 3. emisní třídu jen při pálení koksu, ale dá se v něm topit vším, i dřevem, jen tím nesplníš ty emise. Ještě nedávno bylo u něj napsáno, že se dá spalovat i černé a hnědé uhlí, i dřevo, kotel umí prohořívat i odhořívat. Mám ho doma předělaný na automat, automatem jsem splnila 4. emisní třídu.

To "26eco" je normální U26, akorát jsou tam přidáné dovnitř speciální keramiky.

Já nevím, jestli to technik pozná, ale řekla bych, že když tam člověk nebude pálit petláhve, tak po vymetení komína a vyčištění kotle to nepozná, leda že by stěry poslal někam do laborky, ale to už by byl extrém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]