Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás, pokud bydlí člověk v nájmu už řadu let v bytě u soukromého majitele a smlouva na nájem je sepsaná na dobu neurčitou a stalo by se to, že by pan majitel domu - tzn.pronajímatel zemřel, jsou povinni se stávající nájemníci vystěhovat? Jak se to řeší dál a sehraje v tom patrně pak velkou roli dědic pronajímatele?
Děkuji za odpověď
Dubská
Zemře-li pronajímatel, stane se novým pronajímatelem dědic. Nájemní vztah trvá dále, není nutné ani uzavírat novou nájemní smlouvu ani její dodatek. Změna pronajímatele není důvodem pro vypovězení nájemní smlouvy. Pronajímatel může vypovědět nájemní smlouvu jen z důvodů uvedených v § 2288 obč. zák., změna pronajímatele mezi těmito důvody uvedena není.
Tyto zásady platí i v případě, že majitel nemovitosti (pronajímatel) prodá nemovitost třetí osobě. Ta je povinna respektovat uzavřené nájemní smlouvy.
Buďte v klidu, pokud pronajímatel zemře, tak se to nájemníků nijak netýká. Nový majitel - dědic - by měl dodržet nájemní smlouvy nájemníků. Co se rozhodne dělat s domem dál je na něm, ale i kdyby chtěl byty uvolnit, musí dát nájemníkům výpověď. Každopádně v případě úmrtí majitele musí nájemníci nadále platit nájemné!
Paní Dubská, v domě, kde správcuji zemřela majitelka. Takže vím jak to chodí. Nájemníci normálně bydlí dál, nájemní smlouva jim běží dále. Nový vlastník může sepsat nové smlouvy či dodatky až po proběhnutí dědického řízení, které v tomto přépadě trvalo více jak rok. Nájemní smlouva, pokud měla skončit dle dohody se automaticky ze zákona prodlouží o rok. Jen úřady trochu prudili při žádostech o podporu bydlení. Dokonce jsem jim musel psát různá potvrzení jako správce baráku, že majitelka již nežije, a nový dědic ještě není...
Troška administrativy navíc...
milane opravdu nový majitel nemá žádná práva a musí dodržovat všechno co bylo za starého majitele?
Já myslím že ne. Dokonce ani nikomu nemusí shánět náhradní odpovídající byt, protože dnes není problém si byt najít a najmout. Podívám na NOZ, nezdá se mi že by to bylo jako za starého OZ. Docela mě to zajímá zda nesmí třeba zvýšit nájemné.
Už jsem to zjistila. Máte pravdu a já mám jenom pravdu v tom, že nový majitel už nemusí poskytovat jiný byt, nájemce si ho musí najít sám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.