Nejste přihlášen/a.
Ahoj, budu rekonstruovat dvougenerační dům. Bydlím v podkroví a v přízemí rodiče. Dům je vytápěný teplovodními radiátory a k ohřevu máme plynový kotel, kterým také ohříváme užitkovou vodu. Chtěl bych ve čtyřech místnostech udělat podlahové vytápění, ale některé radiátory v domě musí zůstat (rodiče bydlící v přízemí podlahovky nechtějí a v podkroví ve dvou pokojích už to nejde, protože jsou hotové podlahy.) Takže bych jedině musel radiátory zkombinovat s podlahovkou. Četl jsem ale, že s tím bývají velké problémy, kvůli rozdílným požadovaným teplotám vody.
Chtěl bych vás poprosit o názory a zkušenosti. Jít do toho nebo nechat radiátory a aspoň do koupelny dát el. podlahové vytápění?
Předem děkuju.
Podlahovku do koupelny - dejte elektrickou rohož. Podlahové vytápění je nízkoteplotní a má velkou setrvačnost. Rozhodně to není na experimenty a amatérské výpočty, může vás to stát hromadu peněz, trápení a výsledek bídný.
Jsem pro ponechání radiátorů (případně změnu rozvodů z 3/4 coulek na půlcoul) a radiátory plecháčky... Podlahovku rozhodně elektrickou - nastartuje se a za pár minut je teplo - než roztopíte vodu, která roztopí podlahu...
Do koupelny pokud můžete dodejte ještě topný žebřík - klidně na vodu-napojit na radiátor, ale jsou i samostatné, elektrické.
ohříváte výrazně méně vody - rychlejší nástup tepla. Brácha tak investoval do výměny cca 25tis a ušetřil na topení za 4 roky přes 30 tisíc... má výrazně rychleji vytopeno...
Má ta výměna trubek nějaký velký efekt. Zřejmě bude voda proudit rychleji, že? Jinak nevím.
V koupelně žebřík mám a je právě napojen na teplovodní rozvody, takže bych jen doplnil elektrickou podlahovku.
Menší průměr trubek, míň vody, rychlejší ohřev. Velké množství vody nejde dost dobře regulovat - je tam velká setrvačnost. Dlouho čekáte na teplo a když už ho nepotřebujete chládne nazdařbůh v trubkách.Kombinace radiátorů a podlahovky není o vyřešení technickém! Umíte si představit, že podlahu vytápíte vodou která má 70-80 stupňů? A naopak radiátor který topí na 40? V prvním případě se připalují pantofle a ve druhém mrzne čokl pod radiátorem
No o to právě jde. Že se pomocí směšovačů, více okruhů s vícecestnýma ventilama a kdoví čím vším, dostává do podlahovky chladnější voda. Ale příjde mi, že to nikdo nemá vyřešený na stopro.
O tomhle řešení jsem taky slyšel, ale vyžaduje to více místa, stavebních úprav a hlavně peněz. Nenapadá vás ještě jiné funkční řešení?
Na začátku a konci sezóny přitápíme jen na noc. Přes sezónu topíme nonstop.
Anuloid je rozhodně prospěšněj, protože by měl řešit "nekompatibilitu" okruhu radiátorů a podlahovky, ale jak vyřešit rozdílné teploty v okruhu podlahovky a v okruhu radiátorů, při jednom zdroji ohřevu (jeden kotel)?
Pokud bych plácal nesmysly, tak mě nekamenujte, nejsem odborník.
Takže nějak "jednoduše" to asi vyřešit nepůjde, že? Tím myslím zařízení v rámci skříně s rozdělovačem a hotovo, žádná další větší zařízení.
Než dávat aku. nádrže a kdoví co, to už bych radši pořídil pro podlahovku další kotel a bylo by to bez problémů. Co myslíte?
Radaj, přidám se k ostatním na přechod radiátorů. Často čtu že do koupleny podlahovku. Ale proč? Že je dlažba teplá, když vylezete z vany? Nešlapete na podložku či ručník? Kolik minut (vteřin) stojíte bosou nohou na dlažbě?
Neexistuje slovo "nejde". Pokud opravdu chcete podlahovku, lze to kombinovat, ale za zvýšené usilí, cenu, a další možnosti problémů.
Pokud je čerpadlo, tak i silnou trubkou dorazí voda všude, třeba se zpožděním pár vteřin.
Fyzika nejde oblbnout, když ohřejete v trubkách více vody, trvá to o pár minut déle, ale taky o pár minut déle je setrvačnost vychladnutí.
"Zákon o zachování hmoty"
Jde o to cítit teplo od nohou, a to cítíte i v silných ponožkách. A je to taky o nějakém pokroku doby a komfortu. To bysme pak mohli říct, samozřejmě ad absurdum, že stačí suchej záchod, protože tam taky nestrávíte moc času.
Vím, že všechno jde "nějak" řešit, ale jestli to stojí za ty komplikace a peníze.
Radaj, jestliže jste přesvědčen, že konfort je podlahovka a teplo od nohou, pak není o čem diskutovat. Dejte podlahovku. Ale ujištuji Vás, že jiní nesdílejí Váš názor a kupují radiátory, kde je lepší pružnost změny teploty v místosti a pocitového tepla.
Sestra má topení podlahové - švára je z Karlových Varů, kde měli většinou o 5-10°C méně, než máme na jižní Moravě. Jemu je teplo (možná i díky tělesnému tuku), děti jsou každou chvilku nemocné. Když tam přijde návštěva, on si lebedí v trenýrkách a bosky, návštěva oblečená klepe kosu... Já tam často ani nesundávám svetr - prostě je mi u nich zima, i když mají na teploměru 20-21°C.
Já jsem zvyklý na teplo z krbu. Doma jsme měli radiátory. Můžu říct, že z těch tří způsobů vytápění je nejlepší radiátor, pak krb, pak dlouho nic...
já si koupil do koupelny síť za cca 2500,- - instalaci do země provedl dlaždič - samozřejmě blbě, hluboko - zahřívání je tak 2 hodiny, aby to bylo poznat citelně... Takže téměř nepoužíváme nebo pouštíme v zimě před koupáním dětí tak hodinu dopředu...
Stejně ale používáme koberce do koupelny, takže to teplo je spíše pro rychlejší usušení toho koberce... Samotná dlažba při vystupování z vany je nebezpečná ! Klouže!
Já musím souhlasit s jmlc, páč když potřebuejte zvýšit teplotu, z jakéhokoliv důvodu je Vám chladno, tak přidáte na kotli, radiátor začne do 5 minut hřát více, teplota v bytě se nezvedne, přesto cítíte, že Vám je tepleji. To u podlahovky nefunguje.
Už jsem taky nakloněnej tomu, že asi nechám ty radiátory. Vím, že podlahovka má oproti radiátorům obrovskou setrvačnost v obou smyslech, takže po zapnutí kotle člověk na změnu čeká třeba čtyři hodiny. To samo, když chce na spaní ubrat.
Každopádně do koupelny od podlahy teplo chci + tam mám i žebřík. A ještě jsem ovažoval to prostoru okolo kuchyňské linky, protože tam se člověk něco nastojí. To je ale jen nápad. Každopádně koupelku budu asi řešit elektrikou.
Máte někdo zkušenosti s elektrickou podlahovkou?
Po 4 letech bydleni v dome s podlahovkou. Jednoznacne pomaly nabeh, horsi regulace jednotlivych okruhu. U as je to reseno krbem, kde si pocitoveho tepla uzijeme az az
Cetl jsem o skodlivosti podlahovky vzhledem k velmi teple podlaze. Podlaha je max. vlazna a to jen v obdobi, kdy se venku snizi vyrazne teplota, takze to se mi zda jako nesmysl. regulujeme teplotu vody pomoci ekvitermu. Dalsi nevyhoda je omezeny vyber podlahy. V podstate je to dlazba nebo vinyl. pry se da dat i tenke drevo, ale do toho by jsem nesel. Vyssi porizovaci naklady.
Jestli susite pradlo na topeni, tak Vam to bude chybet. Poridili jsme susicku.
Vyhoda je estetika, miminka se muzou vesele plazit na teple podlaze. Deti si nerozrazi hlavu o radiator. Celkove je to prijemne, nemusi se cistit a umyvat radiator.
Ja jsem s podlahovym topenim spokojeny. jen jsem zapomel na studenou zonu na uchovani potravin, takze to chce proste dobre namyslet.
Děkuju, pokud ji dám, tak mi radiátory zůstanou, rozhodně bych je nerušil. Podlahovku to chce rozhodně dobře promyslet, protože už se to pak těžko mění.
Mám jak podlahovku tak radiátory. Rozdílné teploty topné vody řeší rozdělovač podlahovky, který si 55st. které jdou z kotle do radiátorů namíchá na 25-30st. potřebných pro podlahovku. Pokud potřebuji rychleji teplo, venku se rychle ochladí, radiátory sami přitopí, protože se otevřou termostatické hlavice.
Děkuju, mohl bych poprosit o přesný typ rozdělovače? A nemáte žádné problémy se spoluprací radiátorů a podlahovky?
Pokud budu vědět, že se to dá opravdu podchytit, tak bych si chtěl zjistit, kolik by mě to stálo.
Mám něco podobného co je v odkazu.
Černá krabička nad červeným kohoutem je onen termostatický směšovací ventil. Pod krytkou se ukrývá kolečko, kterým si nastavíte teplotu do podlahovky. Zde si dejte pozor, dělají se s minimální nastavitelnou teplotou 35-25st.C. Kupte ten s 25st.C, protože i 35st. je pokud nechcete intenzivněji topit moc.
Celý komplet jak zde vidíte jde koupit smontovaný (vyberete jen počet okruhů), nebo po částech a koupit jen to co potřebujete.
Popis funkce:
Přez červený kohout jde topná voda z kotle co jde i do radiátorů.
Směšovací ventil (černá krabička) namíchá tuto vodu s vodou ze spátečky na nižší nastavenou teplotu.
To zelené je čerpadlo, čerpadlo z kotle by to neutáhlo.
Dále nad tím stříbrný váleček, automatický odvzdušňovací ventil. Samo to odvzdušní podlahovku (je li správně položená hadice v podlaze)
Hned vedle průhledné válečky, regulace průtoků jednotlivých větví podlahovky. Menší větve se přiškrtí, aby topily stejně jako ty větší.
No a pod každým průtokoměrem je vstup topné vody do okruhu.
Na spodním ramenu rozdělovaše jsou zpátečky z jednotlivých větví.
Nad každou zpátečkou je ventil (bílé válečky), kterým se dá daná větev úplně zavřít.
Celé se to dá určitě koupit i levněji, toto je první odkaz, který mi vypadl na seznamu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.