Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doklady k vytápění

Od: martas38® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně povinných kontrol kamen nebo komínu. Zajímá mne jaké doklady nebo kontroly jsou ze zákona povinné. Chápu že na baráku kde se topí v kotli toho asi bude více ale já mám zahradní chatu kde máme kuchyňský pec a topíme dřevem nebo uhelnými briketami jen o víkendu. Veškeré čištění provádím sám podle potřeby. Děkuji za radu.

Doklady k vytápění

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jsou různé odkazy a většina dobrých kominických firem má své popisky i včetně §§§ - např. poctivykominik.cz/...

Podle fotky bych řekl, že vám nikdo certifikaci nedá, tj. po vyhoření zaplatíte hasičský zásah a pojišťovna bude proti vyplacení pojistného plnění.

doplněno 01.02.16 11:11:

já bych upozornil na větičky v odkazu: "Podle nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv máte povinnost zajistit pravidelnou kontrolu a údržbu pro bezpečný provoz vašeho domova. Odpovědnost za škody způsobené nedbalostí nesete vy!" Nejedná se tedy o zákon bytový, řeší kouřovody a bezpečnost.

Z fotky bych se bál spíše než kamen právě komína. Taky je zvláštní, že za izolací kamen máte vyzděno, ale u ohniště máte od kuchyňské linky pro pohodlnost krásné volno...

Když jsem měl na revizi kominíka s razítkem, protestoval proti jakékoliv improvizaci a nestačilo mu nic improvizovaného. U vás bych se bál problémů s průchodem roury ven - byť ji máte průchodce...

Asi by to chtělo kominíka "kamaráda".

doplněno 01.02.16 12:27:

Po doplnění fotek - vypadá to relativně ok... osobně bych ještě nad ten průchod pro klid duše (na strop) dal nějaký kus nehořlavé desky... retrast.cz/...

Doklady k vytápění #2
hodnocení

Strop je od plotny kamen vzdálen skoro 180cm to se mi zdá docela dost a ani jsem nezaznamenal velkou teplotu stropu, tak že to je asi dobrý a navíc máme v tom místě v podkroví ložnici a jsme rádi že je teplo od spodu. Přiznám se že mi šlo o doklady které jsou povinné to pro případ že budeme třeba přistavovat a žádat o povolení a úřad by chtěl třeba i tyto doklady od komína. Je dobré mít tyto věci v pořádku, navíc přiznám se že se o to papírovaní moc nezajímám.

Největší žár je v komínu-kolenu. Ale jestli máte strop bez dřevěného podbití z fotek nevidím. Toho bych se bál.

Nějaké odkazy aktuálních dokladů jsou zde:

brozka.cz/...

zkráceně zde nasdum.eu/...

Jak jsem zmínil, revize kominíka je nutná, ale pozor na lidi bez certifikací - vyméct komín umí mnoho lidí, málo z nich je vyvolený... Certifikaci podle aktuálního stavu podle mého názoru nebude reálné získat oficiálně. Nicméně právě ten kominář by vám sdělil, co všechno upravit, aby mohl razítko dát.

doplněno 07.02.16 21:51:

@aloisb - díky za info - o změně jsem fakt nevěděl... pro ostatní - zakonyprolidi.cz/... Účinnost od 01.01.2016

Ale termín "spalinová cesta"mi nikde neuvádí specifikaci "kotel, nevztahuje se na kamna"... Můžete prosím někdo dovysvětlit?

doplněno 08.02.16 18:13:

@uska díky - takže mi zase někdo něco tvrdil jen kvůli penězům. Revizi i pravidelnou půlroční prohlídku mi sdělila paní na stavebním úřadu před kolaudací i kominík - platím už několik let pravidelnou prohlídku zbytečně - mám krbovou vložku 6kW, která samozřejmě vodu neohřívá...

cechacekvzite
hodnocení

2x
Bylo by vhodné občas nechat zkontrolovat kominíkem, sám jej pravidelně čistit, měl by být k dispozici sešit a čištění zapisovat. Jinak nařízení kontrola spotřebičů je od 10 kW do 300 kW, Evropská Směrnice je od 20 kW, ale Češi malinko přitvrdili
hodnocení

Aha konečně jsem se dozvěděl že směrnice je od 10KW to znamená že moje kamna tomu asi nepodléhají i když nevím přesně kolik mají výkon ale přes 10KW to nebude. Co se týká komínu tak ten mi dělala firma asi před 11ti léty a zatím s ním problémy nejsou, stál celkem balík. Původně tam ani ta zídka nebyla tu jsem si dodělával jen pro klid duše sám. Čištění a údržbu si dělám sám ale pro klid duše chci mít doklady v pořádku.

Doklady k vytápění #3
Doklady k vytápění #4
Doklady k vytápění #5

hodnocení

2x

Chci Vás upozornit, že Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv bylo zrušeno a nahrazeno novelou zákona o požární bezpečnosti staveb.

Jinak povinnost revizí se týká kotlů na tuhá paliva, což Vy nemáte, protože máte obyčejná kamna. A komín si můžete čistit sám, svépomocí ! Pokud se nechcete umazat, tak si pozvěte kominíka.

hodnocení

Děkuji žu je mi to jasnější trochu jsem se v tom neuměl orientovat.

uska*
hodnocení

0x

Ani bych se moc nebála, s pojišťovnou i hasiči to není tak jednoznačné, pokud komín udržujete v čistotě a máte jej bez závad.

doplněno 07.02.16 21:59:

jmlc -

Podle zákona 201/2012 Sb. §17 odst. 1, písm. h) je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o jmenovitém příkonu 10 až 300kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinen provádět jednou za dva roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje.

Podle §41 odst. 15 musí první kontrola proběhnout nejpozději do 31.12.2016

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]