Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně povinných kontrol kamen nebo komínu. Zajímá mne jaké doklady nebo kontroly jsou ze zákona povinné. Chápu že na baráku kde se topí v kotli toho asi bude více ale já mám zahradní chatu kde máme kuchyňský pec a topíme dřevem nebo uhelnými briketami jen o víkendu. Veškeré čištění provádím sám podle potřeby. Děkuji za radu.
Jsou různé odkazy a většina dobrých kominických firem má své popisky i včetně §§§ - např. poctivykominik.cz/...
Podle fotky bych řekl, že vám nikdo certifikaci nedá, tj. po vyhoření zaplatíte hasičský zásah a pojišťovna bude proti vyplacení pojistného plnění.
já bych upozornil na větičky v odkazu: "Podle nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv máte povinnost zajistit pravidelnou kontrolu a údržbu pro bezpečný provoz vašeho domova. Odpovědnost za škody způsobené nedbalostí nesete vy!" Nejedná se tedy o zákon bytový, řeší kouřovody a bezpečnost.
Z fotky bych se bál spíše než kamen právě komína. Taky je zvláštní, že za izolací kamen máte vyzděno, ale u ohniště máte od kuchyňské linky pro pohodlnost krásné volno...
Když jsem měl na revizi kominíka s razítkem, protestoval proti jakékoliv improvizaci a nestačilo mu nic improvizovaného. U vás bych se bál problémů s průchodem roury ven - byť ji máte průchodce...
Asi by to chtělo kominíka "kamaráda".
Po doplnění fotek - vypadá to relativně ok... osobně bych ještě nad ten průchod pro klid duše (na strop) dal nějaký kus nehořlavé desky... retrast.cz/...
Strop je od plotny kamen vzdálen skoro 180cm to se mi zdá docela dost a ani jsem nezaznamenal velkou teplotu stropu, tak že to je asi dobrý a navíc máme v tom místě v podkroví ložnici a jsme rádi že je teplo od spodu. Přiznám se že mi šlo o doklady které jsou povinné to pro případ že budeme třeba přistavovat a žádat o povolení a úřad by chtěl třeba i tyto doklady od komína. Je dobré mít tyto věci v pořádku, navíc přiznám se že se o to papírovaní moc nezajímám.
Největší žár je v komínu-kolenu. Ale jestli máte strop bez dřevěného podbití z fotek nevidím. Toho bych se bál.
Nějaké odkazy aktuálních dokladů jsou zde:
zkráceně zde nasdum.eu/...
Jak jsem zmínil, revize kominíka je nutná, ale pozor na lidi bez certifikací - vyméct komín umí mnoho lidí, málo z nich je vyvolený... Certifikaci podle aktuálního stavu podle mého názoru nebude reálné získat oficiálně. Nicméně právě ten kominář by vám sdělil, co všechno upravit, aby mohl razítko dát.
@aloisb - díky za info - o změně jsem fakt nevěděl... pro ostatní - zakonyprolidi.cz/... Účinnost od 01.01.2016
Ale termín "spalinová cesta"mi nikde neuvádí specifikaci "kotel, nevztahuje se na kamna"... Můžete prosím někdo dovysvětlit?
@uska díky - takže mi zase někdo něco tvrdil jen kvůli penězům. Revizi i pravidelnou půlroční prohlídku mi sdělila paní na stavebním úřadu před kolaudací i kominík - platím už několik let pravidelnou prohlídku zbytečně - mám krbovou vložku 6kW, která samozřejmě vodu neohřívá...
Aha konečně jsem se dozvěděl že směrnice je od 10KW to znamená že moje kamna tomu asi nepodléhají i když nevím přesně kolik mají výkon ale přes 10KW to nebude. Co se týká komínu tak ten mi dělala firma asi před 11ti léty a zatím s ním problémy nejsou, stál celkem balík. Původně tam ani ta zídka nebyla tu jsem si dodělával jen pro klid duše sám. Čištění a údržbu si dělám sám ale pro klid duše chci mít doklady v pořádku.
Chci Vás upozornit, že Nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv bylo zrušeno a nahrazeno novelou zákona o požární bezpečnosti staveb.
Jinak povinnost revizí se týká kotlů na tuhá paliva, což Vy nemáte, protože máte obyčejná kamna. A komín si můžete čistit sám, svépomocí ! Pokud se nechcete umazat, tak si pozvěte kominíka.
Ani bych se moc nebála, s pojišťovnou i hasiči to není tak jednoznačné, pokud komín udržujete v čistotě a máte jej bez závad.
jmlc -
Podle zákona 201/2012 Sb. §17 odst. 1, písm. h) je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o jmenovitém příkonu 10 až 300kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinen provádět jednou za dva roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje.
Podle §41 odst. 15 musí první kontrola proběhnout nejpozději do 31.12.2016
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.