Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadává hl. Jistič

Od: niky* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den. Stačí když mi praskne v baráku žárovka a vypadne jistič jak na chodbě tak i hlavní venku. Jak to mám udělat aby ten hlavní nepadal? Napadlo mě že vyměním hl. jistič za silnější ale nevím jestli můžu do toho sáhnout abych nevolal na čez díky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusger*
hodnocení

2x

Jističe mají dvě funkce, chrání nejen proti přetížení, ale i proti zkratu. Při shoření žárovky se v ní může vytvořit takové prostředí, nějaká plazma a při tom je žárovka téměř ve zkratu. Při něm tečou tak vysoké proudy (kA), že při něm zareagují zkratové spouště obou jističů bez ohledu na to, jakou mají hodnotu. Prostě se to stává, výměnou jističů se četnost vypínání může snížit, ale ne odstranit.

albatros498022*
hodnocení

1x

Pokud žárovky praslají ve stejném okruhu tak vada je na jističi toho daného okruhu, jde o to jak je starý a jakou ná vypínací charekteristiku.

humbucker*

Ahoj.

Připojil bych se k názoru Albatrose. Stáří a charakteristika jističe může ovlivnit. Ještě je otázka, co má už všechno za sebou. Že to přelítne přez ten okruhový jistič až na ten hlavní. A jakou má na sobě ten okruhák hodnotu? Světelný okruh by měl mít tak 6A. Viděl jsem i 20A před 25 Ampérama.

hodnocení

0x

hlavní jistič je pod plombou, takže ten si určtiě sám jen tak nevyměníte. Jak často Vám praskají žárovky, že je takový problém vylézt ven nahodit jistič? Máme barák i s elektrikou ze 30. let a nepamatuju za poslední rok že by mi někde praskla žárovka. Pokud praskají často, hledal bych problém jinde, určitě to nevyřeší výměna jističe.

alesak*
hodnocení

0x
Tento problém začaly dělat nové žárovky z Polska a Číny (tepelné zdroje či jak se teď kvůli EU jmenují). Prostě když prasknou tak to v síti udělá takový šok, že vyletí i hlavní jistič, u mě doma i chránič. Nic s tím neuděláte, tak to prostě teď bude. Vždyť tak často nepraskají...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]