Nejste přihlášen/a.
Jaký drtič větví byste mi doporučili, aby bral sám větve, netupil se, nečbyl poruchový? A za jakou cenu. Kde koupit. Díky.
Objevil jsem tohle téma pozdě - už máte koupeno. Takže vám už se svou zkušeností asi nepomohu. Dovolím si tedy jen poznámku - nemějte přehnaná očekávání.
Mám k dispozici také vysokoobrátkový drtič (sice jiného výrobce, ale troufám si trvdit, že to vyjde nastejno, protože konstrukce je stejná - 2 vysokou rychlostí se otáčející nože - já říkám, že to je princip krouhačky na zelí) a moje osobní zklamání bylo ještě větší než jsem původně čekal. Neskutečně hlučné ( a když já řeknu neskutečně hlučné, tak to už je sakra kravál - cikrkulárka je proti tomu tichý stroj), aby u toho člověk věčně stál (větve to samo nepodává, ale musí se tam posouvat), byť i jen trochu křivé a hlavně rozvětvené větvičky se ve vkládácí části příčí (pokud je tam lze vůbec malou vstupní dírou nacpat). Relativně dobře s tím šlo drtit pouze větve ostříhané z lísky (rovné nerozvětvené klacky), pruty z malinčí, tzv. vlky z ovocných stromů (opět rovné klacky). Cokoli rozvětveného je třeba nejprve nůžkami či pilkou připravit tak, že to je rovné a pak teprve drtič. Ten můj se navíc dost často ucpává i dole na výstupu, což znamená celý stroj rozebrat, vyčistit...jednou to jde, když to člověk dělá už třeba po páté za půl hodiny práce, přestane ho to bavit.
Shrnuto - po nějakém drtiči či štěpkovači jsem pokukoval cca 3 roky, sledoval jsem různé recenze, videoukázky. Výsledek práce stroje nebyl rozhodujucí - drť do kompostu nebo štěpky na topení - obojí bych využil. Po mých zkušenostech už vím,že drtič (v hobby provedení, viděl jsme v pracovním nasazení profi drtič a to je jiná káva, jiná práce, ale také cena je úplně někde jinde) není ta pravá volba - to, co zlikviduju pomocí drtiče za celé odpoledne (a ještě to stojí nemálo elektřiny) lze efektivně zlikvidovat po staru spálením na ohništi za cca 1 hodinu i s úklidem.
Rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem je docela dobře vidět třeba tady , v praxi právě to pracné ostříhávání rozvětvených větví (moje představa je takovou větev strčit co stroje jak je a ne ji pracně připravovat) je dobře vidět tady na
Souhlasím s ronyxem výše. Ale já to bral, že všichni jsme tady tak trošku ti, co se na zahradě spíš baví než že je třeba vše supr dupr. S ostříháváním větví je to pravda, to jsem mohl vzpomenout, když jsem psal někomu, kdo ještě drtič neměl... Já mám doma švestky ("útlé" samy o sobě), jabloně (především rovné přírůstky) a likviduji bez (jako černý bez, ne že to jako likviduji bez ), který je taky prakticky rovný. Ten otvor v tom Mountfieldovským mi přijde horší než tež Bosch, Pokud jsou větvě jen do dvou směrů, do toho mýho se to třeba jen po zlomení dá strčit, jakmile jsou ale větve do víc směrů, do plochého otvoru se to samozřejmě nevejde.
Přiznám se, že mě to drcení vlastně docela baví, takže to tak asi neberu... A pálení se mi prostě nelíbí (nehledě na to že u nás se pálit může jen ve dny, kdy zas nemůžu být na zahradě a nebo zrovna prší - hehe)
Ještě na tom videu - to už nepíšu pro blesika, protože Ti už asi koupili - pro ostatní: paradoxně čím tlustší větev, tím hezčí štěpka/drť. Ten pán na videu ukazuje výsledek na naprosto ideálním kousku.Kdyby ale do drtiče hodil to, co z větve ostříhal, výsledek by nebyl tak fascinující. Největší problém je totiž s drobnými volnými větvičkami. Často projdou úplně netknuté - v koši se můžou objevit i 20 cm dlouhé zbytky. Pokud nejsou odstříhnuté od delší tlustší větve a drtí se s ní, je to v pohodě. Jenže, pokud rostou větvičky cik-cak, některé se odstříhnout prostě musí...
Tož tak. Drti zdar!
Jak jsem psal. Pokud se chci zbavit manželky na celý víkend, dobrá volba. Jinak štěpkovač schroustá prakticky všechno. Lépe větve zaschnuté, jinak slabší větve jsou jak tasemnice. Produktem se nechá topit a když nechám rok, dva na dešti tak mulčuji. Pro estetiku možná navrch dát trochu kůry.
Dobrý den,mám drtič Dolmar Fh 2500. Stál mě vloni na podzim, pokud se nepletu 4600 kč i s dopravou.
Poznatky a zkušenosti.- Drtil jsem thůje z živého plotu, tak malé měkké části, tak i hrubší kusy. Co projde otvorem, to zchroustá.Myslím že výrobce uvádí max průměr 42- 45 mm. Stroj si sám podává materiál, za dobu drcení se mi pouze jednou vypl přetížením, ale stačilo dát reverz a pak už opět jel jak po másle. Drtil jsem thůje, větve ovocných stromů, jehličnany, bukové větve, mlází z malin a josty. Vše bez problémů.
Co musím ale vytknout je pojistka zásobníku, ta se klukům nepovedla, urval jsem ji cca třetí den. Plastová. Udělal jsem si jinou a vše šlape. Nevím, netuším zda jsou lepší, možná ano, ale pro mě za ty peníze udělal hromadu ( a to doslova) práce a jsem spokojen.
Drcený materiál jsem použil jak na zahradě, tak i to mám v plánu vyzkoušet do zásobníku na topení.
A co je to za typ? Kolik stál? Koukala jsem, že bychom si pro jakýkoliv Hecht museli zajet osobně, přes internet to asi nejde.
Je to Hecht 625 Silent, koupil jsem jej u Hechta v servisu v Treboni. Prodejen Hecht je vsude dost, C. Budejovice... urcite lze objednat pres net, jen dat do vyhledavace. Zdravi S.
Ještě mne napadlo, pro možnou určitou představu, jak rychle se s tím (Bosch AXT 2200 v mém případě) dá pracovat - zhruba. Redukovali jsme třešeň. Vzniklo opravdu hodně ořezu (viz obrázky, ale to ještě není úplně všechno dole). Žel nemám výsledek, ale to, co jde vidět jsem za jeden den (8 hod čisté práce?, možná 9) bylo všechno pryč, shrabáno, štěpka rozsypaná pod malinama, kolem jahod, na okrasných záhoncích (mohlo vzniknout tak 20 tašek, jedna cca. 30L, nevím, to trochu tipuju). Tlustá dřeva (v mém případě tak nad těch 5 cm) samozřejmě zůstala. Opravdu si nějak nedovedu představit, co bych s tím jinak na zahradě dělal... Spálit? Když je to přímo ze stromu v létě (tj. úplně syrové)? A sebere to podle mne tak "polovinu ostří", tj. čtvrtinu životnosti nože, který v mém případě přijde na zmíněných 850,-
Já mám Bosch AXT Rapid 2200 už asi 5 (?) let. Já ho koupil za 3000 teď stojí 6.000 (byla to nějaká akce v Hornbachu nebo něčem takovém).
Všichni si stěžují, že nemá tašku, tu já prostě dostal s drtičem. Je perfektně lehký, na zahradu si ho po schodech vytáhne i žena. Do těch 5 cm průměru jede perfektně (čerstvé větve, samozřejmě, ovocné stromy). Mám zahradu asi s deseti stromy (dva větší). Taky likviduji veškeré keře, co rostou kolem. Vždy na jaře po stříhání, a na podzim, když likviduju keře a dělám větší prořezy. Myslím, že za sezónu mám tak 30 "motohodin".
Měl jsem ale problém s vypínačem (asi po třech letech používání). Za asi 800 mi ho opravili. Ale to se podle mně stane. Po pěti letech začaly kolísat občas otáčky motoru (při přetížení), ale jede, tak to neřeším. Mně se líbí, že je fakt lehký, a když se to člověk trochu naučí, tak jede a nemusí se zastavovat čištěním, vybíráním zbytků a tak... Bezpečnost perfektní.
Líbí se mi ekologie - spalováním větví vlastně dusík pouštím ve smradlavých oxidech zase do vzduchu, místo toho, abych si ho na zahradě nechal jako hnojivo a mulč.
Trochu nepříjemné jsou náhradní břity. Ze začátku mne až překvapilo, jak jsou levné (ca. 250,- Kč), nyní ovšem stojí 850,- Mně vydrží nůž tak jednu sezónu, možná jednu a půl (nůž má dva břity, tohle beru už i s otočením). Ke konci, když už je tupý, to ale už opravdu špatně bere větve, častěji se to ucpe a ve štěpce jsou dost dlouhé kousky. Suché větve (víc jak ca. měsíc dva) nedrtím, to je nůž hned v háji.
Takže jako drtič bych ho určitě doporučil. Ale jak teď zdražili ty nože, myslím, že vyjde dost draho provoz.
Doporučoval bych tedy sledovat nejen cenu stroje, ale i "náhradních" dílů - a jejich dlouhodobou dostupnost. I když mně by to stejně nepomohlo. Nože byly levné a už nejsou
Až tenhle odejde, nevím, co dál ... Ale rozhodně si pořídím další. Úklid zahrady bez drtiče si už nedokáži představit. Budu sledovat vlákno...
Jen ještě dodávám: výše jsem psal do 5 cm větvích. Výrobce uvádí u AXT 2200 výkon pro větve do 4 cm. Já tam ale asi v drtícím zápalu rval i tlustší (narvat tam jdou, no občas se zasekl, pravda). Možná díky tomu mám teď problém s motorem. Takže prosím neberte moji zmínku o 5 cm větvích tak, že je tenhle drtič má zvládat. Ale 4 cm průměr je opravdu v pohodě. Ten centimetr rozdíl dělá hodně.
Podle popisu to není žádný drtič. Výkon mizerný.
Chudák manžel. Pár větviček a o práci na celý víkend je postaráno. Jistě hobliny jsou dobré na mulčování. Štěpkovač má větší výkon. Větve jsou sice nasekané, ale za dva roky na hromadě mám mulč. Kdo chce tak s tím topí.
Vidim to na sousedovi co u té mašiny stráví času. On rád. Aspoň má pokoj od té své satorie.
A ještě k tomu z Mountfieldu. Mizerné výrobky třikrát předražené.
Nakonec jsem koupila v Mauntfildu Powercut 2800. Strávila jsem dva večery porovnáváním všech drtičů, abych nakonec vyloučila ty, které se mi líbily. Rozhodlo, že potřebuji jemnou drť na kompost a mulčování. U některých nebyla drť popsána, u jiných vyfocena a u dalších bylo evidentní, že je příliš hrubá. Větve se suky to moc nebere, stejně, jako rozvětvené. Pracoval s tím zatím manžel, tak nevím, jestli to s těmi rozvětvenými ještě neuměl, nebo to fakt nejde. Požadavků jsem na mašinku měla opravdu hodně, tento jich dost splňoval, divila bych se, že by mně všechny uspokojily na 100%. Ale drť je jemná, zásobník na štěpky 65 l, vtahuje větve, tak snad budu spokojená. Pro ženu asi horší manipulace, je poměrně robustní.
Prosím, prosím mohla bys, až ho vyzkoušíš/vyzkoušíte, dát vědět, jak to dopadlo? Z Mountfieldu se většině profiků dělá na zvracení (osobně mi sleva 70% taky přijde podezřelá), no, ale my ubyčejní smrtelníci to snad sneseme
Taky od nich mám sekačku (a ca. po šesti letech spokojenost).
U drtiče ještě pozor na prodlužku - zvlášť na velké zahradě. Musí být kvalitní (píši to proto, že těmi totiž v Maunťáku moc nedisponují). Příliš dlouhá a s malým průřezem může citelně ukrást na výkonu (a bez proudového chrániče i na bezpečnosti, pozor) (teda na zahradu by dnes už měl mít proudový chránič každý ). V žádném případě nekupovat s menším než 2,5mm² průřezem. A pokud bude na bubnu, ROZMOTAT! Drtič by vám to uškvařil a místo drcení byste hasili. Sorry, jestli jsou to stupidní poznámky. Jiným se třeba budou hodit.
jarekcernoch - jestli to bylo na mně, tak jo, ale vidím to nejdřín na červenm, protože velké větve jsou zlikvidovány. S tou slevou to beru s rezervou. Nahodí maxi cenu, aby při slevě mohli udat co nejvyšší zlevnění, ale pravá cena, kterou občas uvedou, je někde uprostřed. Kupovali jsme nový bazén "vše za třetinu" a když jsem to spočítala, tak to bylo za polovic. Dělá se to tak všude. Prodlužku máme na bubnu, jako u každé práce. Muž je elektrikář a nijak ho to neznepokojuje.
Díky všem za rady, škoda, že až teˇ, když mám koupeno. Můj otec koupil v Mauntf. takové prdítko, funguje i bez pytle a drtí všechno, jako ďas. Už ho nemají a říkali, že se drtičema a štěpkovačema zabývají jen jako doplňkovým zbožím. Ten můj je docela tichý. No musí nám stačit, naštěstí toho k drcení nemáme tolik, tak mně to až tak neštve (akorát, co hsem strávila času vybíráním). Ale nemusí vás mrzet, že rada přišla pozdě, pomůže mnoha jiným lidem. Jen si říkám, že takové nedostatky, jaké uvádíte, jste měli rozhodně napsat do recenze, pomohli by dalším, pokud by je tam nechali, že? Četla jsem tam v podstatě samé nadšení a chválu, zmiňovány byly jen drobnější nedostatky. A ještě dodám, že jsem se dočetla, že některé ty drtiče, či štěpkovače, berou dobře čerstvý, mokrý materiál a jiné zase zaschlé větve. To v popisech nebylo řešeno.
Ve štěpkovači jsou slabší větve jak tasemnice. Prostě kůra to drží. Časem se to rozsype. Sušší větve to nedělají. Kůra již není houzevnatá.
A recenze si často prodejci píší sami. Na tom není nic nového.
Honzo, dík. Každý potřebuje něco jiného. Pro mně by tyto štěpky byly ještě hodně hrubé, potřebuji to kompostovat a kompost nepřehazujeme, takže by to tlelo hodně dlouho. Ale jako mulč klidně.
Zaprvé, myslím, že fakt není třeba být nějak zoufalý. Domnívám se, že v té cenové relaci několika tisíc Kč není mezi těmi drtiči, štěpkovačí nějaký podstatný rozdíl. Někerýmu chybí tohle, jinýmu zas něco jinýho, ten je zas o polovinu dražší... Máte z maunťáku, myslím, že máte zajištěny náhradní díly, servis, vcelku levné nože (které si koupíte vždy v podzimní nebo jarní 90% slevě ). Opravdu si nemyslím, že by to byla nějaká zásadní chyba
Co se týče zaschlých větví, domnívám se, že jak ty frézové tak nožové vyžadují čerstvý materiál (Bosch ve svých návodech jako pro nožové tak frézové píše: "Optimalnich vysledků docilite, pokud budete drtit čerstve větve kratce po odřiznuti."). Půl roku zaschlý klacek nepůjde ani v tom ani v tom (nebavíme se o profi drtičích). Já jsem psal o problému dlouhých větviček (mám nožový Bosch AXT). V Bauhaus nebo kdesi jsem se díval na (značkový) drtič za ca. 10 tisíc s tou frézkou a pán mi ho dokonce naživo předvedl. Měli tam nějaký "demo" klacíky (už právě zaschlé). Tak to tam hodil a vmžiku projely, takřka neporušené Tak jsme na to chvilku oba hleděli a řekli "jo, tak - jasný, no"
Já bych si užil nové "hračky". Když drtíte, tak významně šetříte přírodu, protože pálení syrových nebo polosyrových větviček je opravdu neekologické (při pálení se uvolňují škodlivé oxidy dusíku), zamulčujete si kolem keříků, stromů, je to perfektní, pomalé a bezpečné hnojivo, navíc to hezky vypadá. A i s malou mašinkou si větvě z pár stromů úplně v pohodě za odpoledne zpracujete. Výsledek je perfektně uklizená zahrada bez černých fleků od ohně. Nemusíte smýkat větve přes celou zahradu (a poškodít všechno kolem). A pak se stejně stane, že vám obec povolí pálení jen v úterý odpoledne a je dogyglaný. Myslím, že tohle všechno jsou takové výhody, že to jestli zrovna nějaký stroj dělá kratší nebo delší štěpku, sušší nebo syrovější, je už je jen detail... Možná to budete dělat taky o hodinku dýl, ale zas máte dvě tisícovky v kapse... oproti modelu, který se zasekává o polovinu méně (ne že se NEzasekává).
Mějte se tu hezky. Dnes mi končí neschopenka, takže končím spisování a du zas něco dělat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.