Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtrace vody

Od: shaleman* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, vzhledem k finanční náročnosti připojení k vodovodnímu řádu, rozhodl jsem se investovat do filtračního zařízení ke studni. Máte nějaké zkušenosti / doporučení? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

3x

Ahoj Shale.

Než půjdeš do čehokoliv, tak si dej dohromady, kolik jaké vody a na co potřebuješ a používáš. Potom můžeš odhadnout, kolik vody budeš potřebovat ze systému dodávané obecním rozvodem, to znamená vodu upravenou, ošetřenou a pitnou. Ta další už může být užitková a zadarmo ze své studny. Mohla by napájet i výrobu TUV. Pokud bude nějak dále ošetřena, mohla by po zjištění její kvality rozborem převzít úlohu té obecní. 7 tisíc se mi zdá moc. A rozhodně by se hodilo mít na přívodech měření vodoměrem. Ten malý běžný stojí kolem 500 Kč.

zakus*
hodnocení

0x

První co Vás čeká je kompletní rozbor vody cca 7 000,- a potom můžete řešit filtraci.

doplněno 30.01.16 11:00:

Nejsem z oboru, ale řešil jsem to.

Přesně jak píše humbucker, kolik a jaké vody potřebuju. Podle toho nastavit řešení.V případě, že teprve stavíte 100% udělat několik samostatných rozvodů. Beru to od nejhorší vody.

- WC v podstatě stačí mech. filtr nečistot.

- pračka + TUV - problém je tvrdá voda a železo

- pitná voda - nakonec třeba i tu osmózu (nevěřte na deklarovanou výdrž, protože záleží na znečištění)

A jsme opět u toho rozboru. Vím, že je to dost peněz, ale je to v podstatě základní diagnostika. Potom můžete řešit opatření.

rv*
hodnocení

0x

Pokud zvolíte reverzní osmózu, neuděláte chybu. A ušetříte i za rozbor, protože RO odstraní vše + následná patrona doplní minerály. Už se to tu vícekrát řešilo. Používám několik let mangala.cz/...

hodnocení

0x

A jaká je to studna? Je to stará kopaná studna, ze které pilo již několik generací, či je to vrtaná nová nebo co to je?

Nastínit se toho dá mnoho, jak napsali jiní, a o co Ti konkrétně jde při odběru vody z té studny?

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně je nutno vycházet z kvality vody ve studni.Znečištění se dá rozdělit na několik částí.

Znečištění bakteriemi,je nejčastější.Odstraní se desinfekcí.

Znečištění mechanickými příměsemi,bahno,kaly.Odstraní se pískovou filtrací.

Kovy.Mangan,železo lze odstranit iontoměniči.Těžké kovy se přitom také odstraní,ale je skoro lepší takovou vodu nepoužívat na pití.

Tvrdost lze odstranit buď iontoměničem,nebo reverzní osmozou

Nevěřte moc na levné přístroje s magnetem.

provést zákůladní rozor vody ze studny je ale velice důležité.

JABRAKA

shaleman*
hodnocení

tak popořadě... :).
filtr mechanických nečistot máme, řešíme vodu čistě jen na pití, na což by osmóza mohla být ideální, jenže to se tomu rozboru nevyhnu, abych dokázal zjistit, jak často budu filtry měnit a na kolik se to vyplatí. V této chvíli vodu kupujem, což vychází při průměrné spotřebě cca 2kartonů týdně na cca 2500,- ročně (bez započtení zvýšené spotřeby během léta). jaký ale rozbor mám zvolit? základní stojí 1200, pak jsou další dvě možnosti "střední" a "max" (nepamatuji si jak to nazývali). na jiných fórech jsem četl, že základní stačí, tak nevím... jinak jde o studnu vrtanou, hlubokou 30m. Na počátku děda rozbory dělával,voda vycházela luxusně pouze s bakterií, po které by jste první měsíc dva čůrali zadem, než by jste si zvykli (na to nemám čas :) )... ale to byl rozbor základní a je to 10let zpátky a za tu dobu...
majsterjoe*

Základní rozbor jako prvotní nedoporučuji.

rv*

Filtry budete měnit méně než jednou ročně. A membrána vydrží ještě déle. U nás je velmi tvrdá voda (TDS> 650) a levnější řešení jsem nenašel. Vzhledem k tomu, že RO odstraní téměř vše - viry, baktérie, tvrdost, těžké kovy, tak si důkladný rozbor udělejte, pokud máte peníze nazbyt. Za ty peníze ale máte i celou RO. Ud číňanů si kupte měřák TDS (10 dolarů ) a pak si můžete kdykoliv zkontrolovat, jak RO pracuje. Instalace, odsluha, údržba a opravy jsou snadné. A vyhnul bych se prodejcům, kteří nabízejí pravidelný servis u vás, protože pak se nedoplatíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]