Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v malé koupelně 3m2 máme jednu zásuvku 130cm nad zemí. Do té je zapojená pračka. Protože koupelnu předělávám, napadlo mě přidat ještě jednu zásuvku, která by byla schovaná přímo za pračkou. Sloužila by výhradně pro pračku. Cílem je jednak, aby elektrický kabel od pračky již nebyl vidět (teď je, protože pračka je samozřejmě nižší než umístění zásuvky) a jednak, abych současnou zásuvku mohl využívat např. jen pro holící strojek nebo fén. Nevyznám se v přísných normách elektroinstalace v koupelnách, můj dotaz proto směřuje k tomu, zda zásuvku mohu umístit cca 60cm od podlahy. Od umyvadla by byla tato zásuvka vzdálená 60cm, navíc voda z umyvadla by se k ní ani dostat nemohla, protože mezi umyvadlem a zdí v níž by zásuvka byla, je již zmíněná pračka.
Toto se nalézá na: axanis.cz/...
Kde se píše::
Jedná se o prostory s vysokou vlhkostí (stříkající či tryskající vodou, párou) a je jasné, že zásuvku, vypínač nebo světlo nelze umístit kde člověka napadne. Koupelny jsou striktně rozděleny do několika zón (viz.obrázek níže), pro každou zónu jsou jasně daná pravidla co lze či nelze v tomto místě instalovat. Elektroinstalace v koupelně se řídí normou ČSN 33 2000-7-701 a změny dle 2.edice. Níže se Vám pokusíme vysvětlit jak má bezpečná elektroinstalace v koupelně vypadat.
Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru: jsou-li aspoň ve výši 1,2 m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2 m od hranice umývacího prostoru. Přitom musí být dbáno i požadavků, které vyplývají z vnějších vlivů v prostoru, v němž je umývací prostor umístěn.
Pozdravuji -miro
zásuvka za spotřebičem je poměrně nepraktický návrh. cas od času je poteba pračku vypnout a takhle to jde těžko.
Nezlobte se, ale na to jsem se neptal. Zajímá mě, jestli tam tu zásuvku umístit můžu podle norem pro koupelny. Jinak, já pračku vypínám vypínačem a když na to náhodou zapomenu, vypne se cca po 10 minutách nečinnosti sama.
Ano můžete 60cm je akorát ale jestli budete dělat revize tak je potřeba chránič.Jinak s tím vypínáním ze zásuvky to bych musel mět od všeho přístupné? Myčka,sporák,odsávač,TV...No to by vypadalo
Ani na tohle jsem se neptal. Kromě toho, za každou pračkou je tzv. příprava na pračku - přívod vody a pračkový sifon, takže pračka stejně nejde přisunout až ke stěně. Někteří výrobci na to pamatují a vrchní desku pračky v zadní části mají prodlouženou.
Karle samozřejmě, že můžeš. Pokud vyhovuje ta zásuvka, kterou tam máš teď, tak je uplně jedno zda je vlevo nebo vpravo. Logicky nebude nad vanou, takže ANO! mužeš. A to zda máš jednu nebo deset je jedno. Doporučení je mít na okruhu max. 10, ale není to zákon, že by přišel PánBuh a vylískal Tě. Těch 10 je pro blběčky, co do každé zásuvky nastrkají MAX. odběr.
Takže Ano z chutí do toho. Své zásuvky ve svém bytě měj podle toho jak to vyhovuje POUZE tobě, a ne nějakému elektrikáři nebo sousedovi.
Samozřejmě to musí odpovídat logice zapojení, bezpečnosti atd.
p.s. já mám taky pračku zapojenou tak, že k ní není extra rychlý přístup a za 20 let jsem NIKDY nepotřeboval HNED zasuvku. V nejhorším to vypnu na jističi, ale ani to jsem NIKDY nepotřeboval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.