Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrokotel Protherm

Od: sipkar odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, mám elektrokotel Protherm a posledních pár dní pozoruji že mi při topení neustále kolísá výkon od 0 do 4kW. A dům se nevytopí tak rychle na požadovanou teplotu.
Neporadíte někdo čím by to mohlo být?
Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pa*
hodnocení

0x

Jaký typ kotle přesně máte? Max 4 kW jste nastavil vy? Protože Protherm Ray začíná na 6 kW
Pokud nejde o poruchu, tak:
1) Zkontrolujte, jakou máte nastavenou max. teplotu otopné vody. Dosáhne kotel této teploty a pak se vypne?
2) Jestliže používáte termostat, tak zkontrolujte, jestli opravdu termostat spíná, případně vyměňte baterie.

sipkar

Dobrý večer, kotel mám Ray 9k, max. výkon je nastaven na 9kW. Teplota vody je nastvena 75°C, takže si myslím že té asi nedosáhne, ale nikdy jsem to nezkoumal. Termostat funguje, a i barerky jsem projistotu vyměnil. Problém je v tom, že když kotel topí, tak momentální výkon na který topí skáče mezi 0, 1, 2 až 6kW. Takže chviku jede na 3, 2, 1, 0(takže vypne) kW a třeba cca po 30 vteřinách zase zapne a jede od 1 až 6 kW a pak zase vypne. Takhle se to neustále opakuje, a tím se dům nestíhá vytápět.

Díky za případnou radu.

pa*

Tohle určitě není normální.
Když mi Ray 14 kW sepne, tak topí na 14 kW do té doby, dokud nedosáhne nastavené teploty. Pak velmi pomalu snižuje příkon, ale dobu topí ještě na 11, pak přepne na 14, protože teplota klesne atd.
Ten kotel máte delší dobu? Nebo vám tohle začal dělat rovnou po instalaci? Odlehčovací relé asi aktivní nemáte?
Podívejte se na tu teplotu otopné vody - jestli kotel nemá nějaký problém s čidlem.
Další možnost je zkontrovat ještě nějaké parametry v servisním menu, ale tam běžně přístup nemáte a asi jste nic neměnil, je to tak?
Jinak v servisním menu je i položka, která ukazuje, jestli jde požadavek z termostatu na topení.
Na mě to dělá dojem, jako když kotel postupně nabíhá,ale potom termostat vypne a po chvíli se to samo zopakuje. Abyste vyloučil, že problém je v termostatu a ne v kotli, tak bych zkusil natvrdo propojit překlemovat dráty od termostatu do kotle (místo termostatu budou vodiče propojeny přímo)

hodnocení

0x

Mám elektrokotel Protherm Rejnok 9-24K už 11 let. Měla jsem s ním hodně problémů, tady jsem ty problémy několikrát řešila s rádci. Vždycky mi skočil do poruchy a byla jsem bez topení. Po několika letech, vlastně tento rok jsem poprvé bez problémů, nechci to zakřiknout *modla*. Ale bylo to nedostatečným natlakováním. Já nerozumím výrazu "kolísá výkon od 4kW." nejsem odborník, ale napište jak se to projevuje. Můžou to být také poškozené spínací relé, ty se dají vyměnit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]