Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prát záclony

Od: zdenicka® odpovědí: 5 změna:

Poradte ,jak prát záclony a jak je věšet,aby byly hezky splývavé. Prala jsem v pračce jako vždy a mám je nějak přelámané ,i když jsem je věšela mokré.Záclony jsou nové,ještě naprané.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

czloob*
hodnocení

0x

Neni to přímo z mé hlavy, tak cituji:

doplněno 30.07.09 22:27:Jak správně pečovat o záclony
Většina záclon se vyrábí ze 100 % PES . Jsou pletené a proto vyžadují adekvátní péči.
U konfekčních výrobků je nutno dodržovat symboly na etiketě.
Záclony by se měly prát vždy samostatně , bílé odděleny od malovaných.Bílé ve vodě do 40°C ,
malované pouze do 30°C. Nejprve z nich odstraníme veškeré předměty jako např. ozdoby ,
háčky apod.Pereme - li v pračce , záclony vložíme do pytlíku k praní choulostivého prádla . Ten si můžeme zakoupit , případně ušít ze starší záclonky či markízy . Zvolíme šetrný program , dbáme na teplotu do 30-40 °C. Použijeme prací prostředek určený k praní záclon např. DATO, který můžete u nás zakoupit. Ten používáme pouze na záclony BÍLÉ! Nepoužíváme aviváže ani jiná změkčovadla , po nichž by vlákna mohly ztratit pevnost. Záclony pereme šetrně a krátce , do lázně jich dáváme méně než klasického prádla , aby měly prostor a zbytečně se nemačkaly. Vyhýbáme se dlouhému ždímání , přebytečnou vodu pouze lehce odstředíme . Vlhké záclony pověsíme , jemně proklepneme rukou , aby získaly zpět svůj původní tvar.
Nezapomeňte na obšití metráže , jen tak zabráníte kroucení okrajů či dokonce poškození při praní.
sosacek

Já osobně peru záclony ve vodě..

cybermagefroll*
hodnocení

0x
bozena*

Ja peru zaclony rucne ve vane a nikdy se mi nestalo,ze by byly zmackane.

jira59
hodnocení

0x

Záclony jaktěživo peru v automatce, ale před pověšením do oken je žehlím. Kdysi před lety mi to někdo poradil, já argumentovala tím, že to přece nikdo nedělá, že stačí vlhké pověsit do okna, nařasit, nechat doschnout, a je to. Ten dotyčný mi řekl ať nejdřív zkusím záclony vyžehlit a pak se budeme dál bavit o tom, jestli stačí jen nařasit a nechat uschnout. Zkuste vyžehlit a sama uvidíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]