Nejste přihlášen/a.
Mám problém, jak zapojit pračku do opadu. V místnosti je pouze toaleta, která má spodní odpad. Jak zapojit? Do této doby byla hadice z pračky pouze "strčena" do WC, ale vzhledem k tomu, že chceme dělat nové obklady, tak bych chtěla toto nějak elegantně vyřešit. Děkuji za rady
Vymněit wc za wc se zadním vývodem ... místo kolena vsadit vhodný T kus a pračku napojit do T kusu .Ale nevim jestli to bude elegantní . Když budete měnit obklady tak bych nechal zasekat pro pračku odpad do zdi pokud to je možné.
nebo použít koleno s odbočkou ..něco jako skladnik.cz/...
"...nevim jestli to bude elegantní... "
No vzhledem k tomu, že odpad WC má průměr 110 mm, nejen že to nebude "elegantní", bude to přímo šeredné. Celou mísu byste musel posunout cca o 30 cm dopředu, aby se to tam celé vešlo. Takže dost nereálné.Takové řešení si možná umím představit kdesi ve společné ubytovně pro kopáče někdy v 70 letech, ale rozhodně ne v dnešním bytě.
S tou odbočkou je to o chlu lepší, ale značnému posunutí mísy dopředu se taky nevyhnete. Určitě bych to teda doma nechtěl.
Magdone , nic se nebude posouvat o 30 cm dopředu . Nedávno jsem tak osobně připojoval pračku k odpadu u wc. Zákaznice měla starší wc (tušim Sanotechnik) se spodním vývodem a chtěl do toho napojit pračku . Souhlasila s výměnou wc. Dal jsem ji tam Jika lyra plus s vodorovným vývodem. Do podlahy jsem nasadil koleno s odbočkou (viz.obrázek) a do kolena přímo nové wc. Do .odbočky jsem napojil htem potrubí pr.32 a schoval do bílé lišty (40x40mm) a až u pračky dal venkovní pračkový sifon .Nic není vidět , jen 1m bílé lišty . Lišta je vodorovně podle spáry obkladu , potrubí uvnitř lišty je spádované.A navíc je oproti původnímu wc toto o 10cm víc dozadu takže se ušetřilo místo. Líp to udělat nejde pokud se nemá sekat do zdi. Paní se to moc líbilo . Hotovo za 2 hodiny . Tolik z mé praxe . Hezký den všem
Tak tohle by bylo moc pekne reseni...ale neumim si to predstavit...furt mi vychazi, ze mezi nadrzkou a zdi bude mezera. Ta misa pujde preci dopredu abych se chytla kolenem na odpad
taky si myslim, ze se to posune, ale pri dnesnim vyberu wc treba ani tolik ne, jinak elegantni reseni
To je nesmysl. V současnosti je odpadní roura schovaná přímo pod mísou (přední kraj roury cca 20 cm od zadního kraje mísy). Abych mohl cokoliv napojit do roury v podlaze, musím tu mísu logicky posunout dopředu tak, abych měl zadní okraj mísy minimálně 5 cm před předním okrajem roury. Takže minimálně 25 cm dopředu.
Dal jste sem schéma WC Retro od italsého výrobce KERASAN . Cena kolem 7500,- . Pěkný no
Dám sem schéma wc Jika Lyra Plus českého výrobce JIKA . Cena kolem 2400,- . A koukněte se na ty rozměry než zas napíšete že je to nesmysl a porovnejte třeba s tím wc co jsem psal ( Sanotechnik zadní spodní vývod)
... a tady porovnání zadní spodní a zadní vodorovný Jika Lyra plus . Při výměně se wc posune dopředu pouze o 4 cm
Nejde o elegantní, tak to být nemůže. Buď i nadále přímo do wc anebo jak psal Milan, do nádržky. Přímo do odpadní trubky jedině v případě, že by se tam dal mezi to ještě sifon. Jinak vám půjde smrad přes pračku přímo do bytu. I ten sifon by nebyl ideální, protože při spláchnutí vzniká podtlak, který tu vodu ze sifonu vysaje nebo během delší pauzy u praní se voda odpaří a smrad bude mít volnou cestu. Pokud se budou dělat nové obklady, tak zrovna vyřešit i ten odpad.
Milane nerozumíme si. Psal jsem, kdyby tam byl T kus na vývodu z wc, že by tam musel bát sifon, jinak by šel smrad přímo do hadice a pračky. Hadice sice sifon vytvoří, pokud je dost vysoko, ale pokud člověk třeba týden nepere, voda se odpaří.
Zdravím , dávat odpad z pračky do nádržky WC není zrovna ideální řešení ( nechci psát přímo nesmysl) a způsobovalo by to velké problémy. Pokud budete dávat nové obklady , tak nejlepší varianta je oddělat WC a napojit se přímo do odpadu. Na pračku vám bude stačit 40 HT . Je to sice trošku sekání , ale vyplatí se to. Nedávejte podomítkový pračkový sifon , ale nadomítkový.
Klidně napište, jaké problémy udělá moje řešení, ať vím co mne čeká doma po mnoha letech.
Děkuji
Nepochopili,
odpad neteče do nádobky, ale do přepadu nádobky. Takže nemůže ucpat těsnění.
Pračka má sítko, kde se zachytávájí hrubé nečistoty, aby se neucpalo čerpadlo. Takže nečitoty, které projdou sítkem, nemůžou ucpat přepad.
Klidně navrhněte lepší řešení, bez bourání...
Nevím, co myslel konkrétně pan instalatér, ale my, když jsme měli hadici od pračky přímo do vany, tak nám vytékala kupa žmolků a chuchvalců z prádla. Ve spojení se zbytky pracích prostředků si umím představit, že se nádržka zaneřádí a ucpe...
Když máte hadici danou do vany , tak můžete vidět kolik to sebou bere nečistot ( nítě atd) a nebo při vyvářce a nebo čištění pračky i vodního kamene. Tyto nečistoty se potom usazují v nádržce a dostávají se mezi těsnění vypouštěcího ventilu a sedlo. Dále hrozí přetečení . Může se i stát , že proud vody z pračky vám zamáčkne plovák a při vypouštění vody z pračky vám i natíká voda do WC. Mýdla obsažená ve vodě vám zalepují napouštěcí a vypouštěcí ventil. 95st. voda do nádržky také zrovna není ideální. Prostě není to na to uzpůsobený a výrobce WC by z toho také zrovna nadšený nebyl.
Nějakou chvíli už toto řemeslo dělám a viděl jsem spoustu takových ,,zajímavých" řešení , spoustu vytopených bytů. ( je mi přes 50) A čím jsem starší a čím víc o tom vím , tak tím větší mám z toho respekt. Nehledě na to , že to u tazatele není chvilkové řešení a budou dávat nový obklad , tak proč to neudělat tak jak to má být.
zelda - děkuji . Pochopila.
Pane Milane , to se omlouvám , ale stále to nachápu. Asi jsem nějakej natvrdlej. Já tam znám přepad jenom jeden a ten vlastně tvoří výpustný ventil. Přímo do něj se nic napojit nedá a nesmí. Ten musí volně chodit. Já to chápu tak , že jste myslel hadici do nádržky a jak se zvedne hladina , tak to jde přepadem výpustného ventilu. Ale tím pádem je z nádržky ,,odkalovák" a usazuje se tam ten bordel. Tak nevím..
Filtr u pračky samozřejmě chrání i čerpadlo , ale vím že když jsem bydlel na bytě tak jsem měl několik let hadici danou do vany - rčení o kovářově kobile a kolikrát byl chuchvalci ucpaný výtok , že va vaně stála voda . ( paní mne vždycky volala ať se jdu podívat jaké jsem prase - černá voda , když mne prala montérky. I kousky cihel tam byly. (pračka nová zanussi) Když u zákazníků čistím odpady od praček , tak taky bordel. Proto jsem psal , že né podomítkový sifon - hrozně špatně se čistí.
Pane instalatere, není třeba se omlouvat, zkusím ješt jednou, přestože tuším, že jak zkušený člověk si dikážete poradit. Moje řešení není nejlepší, ale pokud nemá jinou možnost odtoku vody, nežli do WC, nebo sekat obklady, musí si vybrat sám, co je pro tazatele vhodnější.
Spíše se zeptám Vás, jak udělat aby hadice netekla do nádobky na vodu, ale přímo do otvoru pro přepad. Třeba že dáte ještě do potrubí filtr, když se hadice (3/4", klidně může být i slabší) zapojí přímo do přepadu.
Páč já zastávám názor, že vše jde. Vždy se najde řešení. Určitě by bylo estetičtější rozebrat podlahu, udělat odbočku, ve zdi udělat sifon pro pračku. Jistě, ale to je na rekontrukci WC.
Hezký den.
milancukrar - musím se přiznat , ale opravdu nevím jak by se to dalo udělat , aby hadice tekla přímo do přepadu. Přepad je pohyblivý - tlačítka splachování , zachovat snadnou výměnu těsnení atd. Ve spodní části keramiky ( pod nádržkou ) jsou také dva malé otvory a tam je další zdroj problému. A pokud se nepletu , tak paní psala , že budou stejně dělat nové obklady. , tak že ta částečná rekonstrukce tam proběhne. Pěkný den.
Litina je pro každého vodaře nepříjemná věc , ale dá se to řešit. Jenom to chce mít pevný nervy a chuť ( odvahu) se do toho pustit. Pozor je velice křehká. Jednou se mi stalo , že jsem to nemohl rozebrat , tak jsem byl nucen do ní vyvrtal díru a udělat něco jako ,,cípant" a tak to napojit. Hodně zdaru.
Moc vám všem děkuji za rady... doma se mi to trošku jěště rozleželo v hlavě a přišla jsem s názorem, co nadzvednout WC a vložit do odpadu mezikus s odbočkou na pračku. Tím pádem by se zvednul záchod asi o 8-10cm, což není tak hrozný (lépe by se i z něj vstávalo), snad to půjde...co myslíte?
Ivo, všechno jde, dokonce jsem někdy viděl podstavec na zvednutí WC pro invalidy, aby si nemuseli kupovat vyšší záchod.
Zkrátka předěláte WC na schůdek.
Pročpak asi invalidní program má vyšší záchody? Páč se jim z nich dobře postaví na nohy. Zvednutí mísy není problém.
Rozbourat WC i dlaždicemi a okladem, taky není problém. Za cizí peníze klidně.
Zdravím - paní Ivo práce s litinou je sice nepříjemná , ale šikovný vodař si s tím poradí. I kdyby to byla metrová trubka , tak ji stačí odkrýt tak 12cm ( kdyby jste byla z mého okolí , tak vám to klidně udělám) Každého varuji před různýma výstupkama a schodkama v koupelně a na wc. Podlaha má mít co nejjednodužší tvar. ( schůdky k vaně - brrr ) údržba , úraz,...
Co se týče zvednutí WC tak si to schválně vyzkoušejte . Dejte si pod zadek třeba knížky. Každý centimetr poznáte. Keramika má 40 + prkýnko 2 . Dle mého a průměrné výšky je ideální tak 43 -45. 50 už je hrozně moc. Pro zajímavost v Kanadě jsem měl 36 nebo 37 teď přesně nevím - to byla hrůza.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.