Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
jenom dodám ,že už máme vyřízený hypoteční úvěr, vlastně už z loňského roku.Ten den před podepsaním kupní smlouvy se nám paní majitelka zemřela, takže jsme museli čekat na dědické zřízení skoro rok.
Kontaktovala jsem znovu s bankou a oni mi řekli, že peníze nám budou půjčit, takové věci jako odhad domu a ty věci týkajících se k získání hyp.úvěru už máme zajištěno.
No tak je to především advokát protistrany takže tak.
Jinak se mi to zdá nereálný podepsat smlouvu, do banky a převést to do 15 dnů. Co když banka řekne že nepůjčí. Jaké jsou sankce ve smlouvě?
No je celkem logický že prodávající k sepsání slouvy použil svého advokáta. Protistrana (tedy tazatel) svoji smlouvu může samozřejmě konzultovat se svým, ale zřejmě ho nemá (to není chyba prodávajícího).
Jinak pokud budu citovat z odkazu co jem tu linkoval:
Vedení účtu úschov u advokáta je ošetřeno zvláštní smlouvou advokáta s bankou omezující možnost dispozice s prostředky na účtu jak z hlediska oprávněné osoby, tak z hlediska účelu použití prostředků. K tíži účtu banka není oprávněna zúčtovat své pohledávky, prostředky na účtu nemohou být předmětem exekuce, dědictví ani nemohou sloužit jako zajištění závazků.
Z čehož plyne, že má jít k advokátovi.
15 dní je v dnešní době nestíhačka podle mě.
Třeba taková smluvní pokuta může bejt zajímavá, kdyby byla např půl mega nebo tak něco.
Třeba tady v tom vzoru
maj splatnost 180 dní. Což je rozumný. A pokuta je podle diskontní sazby ČNB.
Dobrý den,
s úschovou peněz u advokáta by snad neměl být problém. Sice už se vyskytl případ zneužití těchto prostředků, ale to znamená advokátův konec, což asi žádný soudný advokát nebude riskovat.
Koupě/prodej domu je věc drahá a složitá a obě strany chtějí mít svou jistotu. Kupující nechce dát peníze předem, protože co když mu prodávající dům nepřevede? A prodávající se zase bojí, že kdyby nejprve převedl dům, peněz se nedočká. A z "ručky do ručky " se technicky udělat nedá. Tak se to řeší přeš úschovu u advokáta, který sdělí prodávajícímu, že peníze jsou u něj, ale nesmí mu je vydat, dokud nedostane doklady o převodu (jak říkám, jinak by riskoval kromě trestního postihu též konec své advokátní činnosti). Já jsem to také tak řešila, tedy byla jsem ve výhodě, protože to byla moje advokátka, ke které mám bezmeznou důvěru. Ale to také můžete zkusit, navrhnout prodávajícímu úschovu u vašeho advokáta.
Přeji hladký průběh akce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.