Nejste přihlášen/a.
Prosim někoho znalého o radu.Dům vytápím krbovými kamny a zjistil jsem že se na ně vztahuje něco jako na kotle emisní třídy co nám brusel vymyslel. Potřeboval bych zjistit do kterého roku s kamny budu moci vytápět dům.Našel jsem jediný rozumný odkaz ale vůbec to z něj nechápu.Jeden zákon se tam přeplácává přes druhý. vytapeni.tzb-info.cz/... moje krbová kamna jsou HS flamingo aquaflam 25kw účinnost 78,26% CO: 0,1% případně další údaje napíšu. Díky za odpovědi.
Dobrý den
Zkuste kontaktovat přímo výrobce kamen (HS flamingo) e-mail, tel, ten Vám sdělí zda-li kamna splňují či nesplňují podmínky. Pak lze také pokud máte v domě k dispozici i jiný zdroj vytápění elektriku plyn uvést že k vytápění užíváte výhradně tohoto druhého zdroje, na kamna která neužíváte a nemáte se pak nic vztahovat nemůže.
Nevím , kde jste přišel na to že vám něco brusel nařizuje Ty mají naprosto normy minimální , aby je splnily i ty nejzaostalejší země. Tvrdé normy mají na západ od nás. Otázka je že některé země testují nominál (hodinový ohen) a učinnost a některé testují ve spalinách prach na ruzné rychlosti hoření(dlouhodobý ohen) . My máme problémy spíše s kotelníky a tak přitvrzují normy u teplovodního vytápění.
Zase sem pletete brusel , ale ten s tím nemá co dočinění . Pokud jste se díval na odkaz co dal pán , tak třeba učinost požaduje brusel pouze 50% ! My jsme taková zvláštní země , kdy hodně lidí má teplovodní topení a roztápí ho tuhými palivy . To na západě rozhodně není běžné . Celé to přitvrzení norem chceme sami(naši poslanci) . Třeba ta zelená usporám má u nás specifikum v tom , že jsou v ní i kotle na uhlí (na západě takové kotle moc nepoužívají)
Ať je to s tou unií jakkoliv, četl jsem její "výhled do budoucnosti" jakýsi dokument kde uvádí jak si to EU v budoucnu s vytápěním obydlí představují čili jediným palivem pro domácnosti má být plyn + povolí na přitopení to dřevo (protože úředníci mají doma krby proč by si je rušili) Ohledně uhlí chtějí prý záměrně zvednout limity aby je ani automatické kotle nemohly splnit a uvádí třídu 5, jenže se ukazuje že i tu pětku lze s kotly na uhlí splnit čili milá EU bude muset ještě "přitvrdit" časem asi zavede třídu deset nebo raději dvacet aby dosáhla svého. Škoda že ten dokument jsem četl minulý rok a teď ho asi nenajdu protože to byla opravdu "vize EU" tak to tam uváděli.
Zdravím,
vaše kamna spadají katergorie s požadavkem na emisní třídu, protože
- máte výkon nad 10kW (vy 25kW)
- máte zdroj napojený na teplovodní vytápění (teplovzdušného se to netýká)
Emisní třídu vašich kamen najdete buď v dokumentaci ke kamnům nebo musíte kontaktovat výrobce a on vám tu emisní třídu sdělí. Dále se na vás vztahuje požadavek revize kotlů.
Děkuji všem za názory.Výrobci už jsem eimal napsal tak uvidíme.mě je jasné že se krbovky roku 2022 nedožijou ale chtěl jsem se vyznat v těch tabulkách kvůli pozdější výměně krbovek až tyhle doslouží. Podle nich (tabulek) se teda už se krbová kamna nebudou řídit účinností ale TLZ(prašnost) a CO? Na závěr bych chtěl říct že nejsem žádný palič překližek a dřevotřísek.snažím se topit správně abych nevyčuzoval okolí.což se o mých sousedech říct nedá .proto se o to také zajimám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.